Scandal la un bloc înghesuit în centrul Iașului

Scandal la un bloc înghesuit în centrul Iașului

Autorizație din 2012 pentru un P+3 între imobilele tip vilă de la Billa. Locatarii merg la judecată. O autorizație de construcție pentru un bloc ce va fi ridicat pe strada Florilor a scos oamenii în stradă. „Rămânem fără soare, fără parcări și ne alegem cu un bloc lipit de celelalte”, spun locatarii din zonă, care s-au decis să ducă problema în instanță. Investitorul spune că are toate documentele care atestă că imobilul nu va afecta viața celorlalți.

 

Pe final de an, Primăria Iași a emis o autorizație de construcție pentru un bloc cu demisol, parter și 3 etaje plus mansardă ce urmează a fi construit pe strada Florilor, în apropiere de Sala Voința. Noul imobil, desenat de același arhitect Marian Jan Chirița care semnează toate proiectele controversate din Iași, este amplasat între celelalte imobile, pe o actuală parcare ce a fost împrejmuită de noul proprietar – Paul Avataji de la Imperia Imobiliare. Proiectul este deja contestat de locatarii celorlalte imobile, care și-au făcut o listă în baza căreia vor să conteste în instanță autorizația.

 

Revoltă: „Nu mai vedem soarele”

Noul bloc dintre blocurile de pe strada Florilor a primit autorizație pentru demisol, parter, trei etaje și pod trecut ca neamenajabil în proiectul semnat de arhitectul Chirița.
„Nici nu mă gândesc că nu vor face acolo și mansardă locuită. Doar nu vor pierde banii. Așa l-au trecut, au scris că are 16 apartamente. Unde parchezi toate mașinile? Unde le parchezi pe cele existente deja? Dar asta este cea mai neimportantă chestie. Cel mai grav este că-l fac foarte aproape de celalalte blocuri. Nu o să mai vedem soarele. Eu și acum stau cu luminile deshise în casă, este beznă. Dar cum va fi când voi avea un bloc în față?”, ne-a spus Radu Balanici, locatarul unui bloc situat lângă locul în care va apărea noul imobil.

 Aici va apărea un bloc. Îndesirea blocurilor va crea o înghesuială ca în Bombay

 

Zonă cu alunecări, trecută în PUG

Mai mulți locatari și-au făcut deja o listă de probleme legate de autorizație pe care vor s-o ducă până la Judecătorie. „Am scris pe listă și că în autorizație se explică faptul că vor bate aici 65 de piloni pentru noul bloc. Cum este posibil să faci asta între celelalte blocuri? În plus, PUG delimitează câteva zone din Iași unde apar alunecări de teren. Aceasta este una dintre ele. Mai mult, strada Florilor, care va fi utilizată pentru accesul utilajelor, este foarte mică, îngustă. Nu cred că va susține un șantier”, ne-a mai spus Radu Balanici.
Mai mulți locatari care s-au strâns la bloc la vizita REPORTER DE IAȘI au spus că dezvoltatorul imobiliar nu are alt interes decât să vândă apartamentele. „Toate celelalte probleme rămân ale noastre”, spun locatarii.

 

Nu au existat înștiințări

Proprietarii din zonă spun că nu au fost înștiințati și nu li s-a cerut părerea. „Noi am făcut ședință când am văzut că au apărut niște muncitori care au bătut niște țevi în pământ și au pus bandă. Așa am aflat că există o autorizație de construcție, că va fi bloc, că va fi destul de mare, că va fi aproape de celelalte imobile. Dezvoltatorul imobiliar, Paul Avataji de la Imperia Imobiliare, a obținut autorizația de construcție în baza unui PUZ realizat în anul 2012, pe care l-a cumpărat cu tot cu teren.
„N-a venit nimeni să foreze acolo, să vadă calitatea terenului. Nu știu cum s-a făcut studiul de însorire dacă sunt aici apartamente care aproape nu au deloc soare într-o zi, iar acum le va apărea încă un bloc în față”, mai spun locuitorii zonei.

 

Radu Balanici arată spre parcarea care va dispărea: „Nu va mai avea nimeni unde să parcheze”

S-au supărat de la parcare

Dezvoltatorul imobiliar susține că, de fapt, locatarii s-au supărat pentru că vor dispărea câteva locuri de parcare. Totul ar fi pornit imediat după ce a anunțat că terenul este al său și că va construi acolo ceva, astfel încât parcarea mașinilor nu va mai fi permisă. „Blocul va fi pe 31% din teren. Mi s-a impus chiar să nu aibă balcoane. Am studiu de însorire făcut. Cea mai apropiată clădire este la 12 metri, astfel că vor avea în continuare soare. Prin autorizație m-am aliniat exact cu imobilele din jur, nu am depașit nici cu un centimetru, eu am exact regimul lor de înălțime”, a precizat Paul Avataji.

 

Împrejmuirea ajunge până la blocul de vizavi. Terenul de 800 mp e calculat la limită

 

Situație asemănătoare cu blocul Conest

O situație asemănătoare s-a petrecut în Iași în 2014, după ce Conest a cumpărat un teren în Tătărași, dorind să facă un bloc pe locul unei parcări. Locatarii din zonă s-au revoltat, din cauza apariției unui imobil printre altele deja foarte numeroase. Au cumpărat un teren de aproximativ 1.000 mp (cel de la Billa are 800 mp) cu 300.000 de euro, dorind să ridice acolo un imobil pentru angajații firmei. În momentul în care Conest a împrejmuit locul, locatarii celorlalte blocuri au protestat. Diferența este că, în cazul blocului Conest, Primăria nu apucase să emită autorizație de construcție. Într-un final, imobilul nu a mai fost făcut, deși terenul aparține tot Conest.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top