fbpx
 
LIVE TEXT/ VIDEO. Preşedintele Klaus Iohannis, mesaj în Parlamentul României. Premierul Grindeanu nu asistă la discurs

LIVE TEXT/ VIDEO. Preşedintele Klaus Iohannis, mesaj în Parlamentul României. Premierul Grindeanu nu asistă la discurs


Preşedintele Klaus Iohannis vine astăzi în Parlament. Va adresa un mesaj în faţa Camerelor reunite începând cu ora 12.00. Temele discursului său vor viza modificarea codurilor penale, proiectul privind graţierea colectivă şi referendumul cerut de şeful statului.

 

 

 

 

 LIVE TEXT

Discursul președintelui Klaus Iohannis:

 

Doamnelor si domnilor parlamentari, doamnelor și domnilor musafiri, m-aș fi adresat și guverunlui, dar este ocupat, dar nu-i bai, la ei am fost deja.

 

Sunteti un nou parlament si ma bucur mult ca ati avut rabdare sa stati in sala sa ma asteptati si va multumesc pentru primirea foarte frumoasa

 

Noilor parlamentari si vechilor parlamentari va doresc succes si un mandat plin de realizari

 

As fi vrut azi in conditii normale, la inceput de mandat, sa va vorbesc despre lucruri importante pentru Romania

 

As fi putut sa va vorbesc despre centenar, in 2018 sarbatorim 100 de ani de cand exista statul roman modern

 

As fi putut sa vorbesc poate despre proiectul de tara. Cu totii ne dorim o Romanie puternica si prospera, ca Romaniei sa-i mearga mai bine

 

Dar vremurile nu sunt obisnuite si suntem in plina criza

 

Sute de mii de romani protesteaza in strada

 

Natiunea e in alerta, e vie, e atenta si e foarte nemultumita (in sala se aud vociferari)

 

O importanta cercetare sociologica arata ca 80% dintre romani cred ca tara merge in directia gresita

 

Cum s-a ajuns aici, la doar o luna dupa alegeri

 

In 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie  (aplauze) dar dupa aceea cu o ciudata strategie tip kamikaze a intrat in coliziune frontala cu o parte insemnata a societatii romanesti

 

A promis in campanie ceva si in primele zile s-a apucat de altceva

 

Pohta ce ați pohtit, grija ce ați avut-o se vede că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost priortate, grija primă a fost să ... (țipete în sală, strigate), grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor, și românii sunt indignați și revoltați.

 

Retragerea ordonanței 13 si eventual demiterea chinuită a unui ministru este cu certititudine prea puțin. Alegeri anticipate însă, sunt alegeri anticipate sunt în această fază prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția? Păi in mod natural cel care a creat problema, PSD-ul.

 

Doamnelor si domnilor... (pauza). (unii parlamentari încep să plece din sală).

 

Ați obosit deja, ghinion.

 

Presedinții celor 2 camere care nu stiu daca au ramas. Au ramas. Incearca sa acrediteze ideea ca eu as incerca sa fac ceva ca sa intorc acest rezultat.

 

Nu oricum! Romania are nevoie de un Guvern puternic, nu de un Guvern care cu sfiala executa ordinele de la partid. Romania are nevoie de un Guvern transparent.

 

Nu vă bateți joc de România! Suntem într-o situație macroenomică foarte bună. Păstrați trendul ascendent. Sunt asteptari mari de la partenerii nostri internationali. Am luptat, am legiferat si am guvernat timp de multi ani in asa fel incat Romania sa devina o parte puternica din NATO. Sa nu-i dezamagim.

 

Daca PSD-ul care a creat această criză nu o rezolvă, voi convoca in virtutea atributiilor de presedinte consultari la Cotroceni pentru a gasi solutiile potrivite.

 

Doamnelor si domnilor, ce fel de natiune vrem sa fim? Una puternica, care isi construieste un stat de drept si il respecta? O natiune care se poate mandri cu o justitie independenta.

 

Merită România acest sacrificiu pentru câțiva parlamentari? O națiune puternică se construiește cu politicieni integri.

 

Ce fel de națiune vrem sa fim? Si pentru a afla realmente vointa poporului voi convoca acest referendum. Astept de la Parlament raspunsul la intrebarea mea.

 

Acea imagine splendida din Piata Victoriei, cu telefoanele luminate, cred ca o stiti. Romanii au iesit in strada si au readus lumina in procesul democratic. Democratia trebuie tinuta vie, democratia trebuie aparata zi de zi, revigorata. Democratia nu este niciodata de la sine inteleasa. Si pentru multa democratie este nevoie de multa educatie, si ii pastrez pe parintii care si-au dus copiii in strada pentru o lectie autentica de democratie. Sa pastram democratia vie si strada curata si la proprosiu si la figurat, pentru generatiile care vin dupa noi, pentru viitorul Romaniei.

 

Democrația trebuie ținută vie democrația trebuie apărată zi de zi, revigorată, democrația nu e niciodată de la sine înțeleasă și pentru multă democrație e nevoie de multă educație

 

Îi felicit pe părinții care si-au dus parintii in piata Victoriei pentru o lectie autentica de democratie

 

Să păstrăm așa dar democrația vie și țara curată, la propriu si la figurat, pentru generatiile care vin dupa noi, pentru viitorul Romaniei

 

Va multumesc (parlamentarii care au rămas în sală aplaudă)

 

12:04 Tariceanu: Avem obligatia sa invitam toate partile implicate la dialog. Ma astept sa dam cu totii dovada de intelepciune si responsabilitate

11:59 Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Parlament

Seful statului a fost intampinat de Catalin Predoiu, vicepresedinte al Camerei, si de Mihai Gotiu, vicepresedinte al Senatului din partea USR. Uzual, seful statului este intampinat de cei doi presedinti ai camerelor.

 

 

Știre inițială

Este pentru prima dată de la instalarea noului Executiv când președintele Klaus Iohannis cere să vorbească în faţa Senatului şi Camerei Deputaţilor. Șeful statului a trimis, vineri, o scrisoare președinților celor două Camere prin care le-a adus la cunoștință intenția de a se adresa parlamentarilor.

 

„Doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00. Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii", se arată în scrisoare.

 

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat curs solicitării președintelui, iar luni s-a decis că şedinţa de plen reunit care va începe la ora 10.00 pentru a dezbate bugetul va fi întreruptă pentru ca deputaţii şi senatorii să asculte mesajul prezidenţial. După mesajul acestuia dezbaterile pe buget vor fi reluate.

 

Premierul Sorin Grindeanu nu va merge în Parlament pentru a asista la discursul preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că nu ar fi primit invitaţie de la conducerea Legislativului.

 

Luni seară, Biroul de presă al Guvernului a anunţat că premierul Sorin Grindeanu va participa, marţi, în Parlament, la şedinţa de la ora 12:00 în care preşedintele Klaus Iohannis va rosti un mesaj.

 

(Sursa: digi24.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: