fbpx
 
Frank-Walter Steinmeier este noul președinte al Germaniei

Frank-Walter Steinmeier este noul președinte al Germaniei


Frank-Walter Steinmeier a fost ales președintele Germaniei, după reuniunea unei adunări constituţionale speciale. Fostul diplomat german a devenit astfel al 12-lea preşedinte german din ultimele şapte decenii, bucurându-se atât de sprijinul conservatorilor, cât şi de cel al social-democraţilor, transmite DPA.

 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, duminică, un mesaj de felicitare noului preşedinte ales al Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în care subliniază că România reprezintă un partener de încredere şi stabil al Germaniei, dar şi un promotor convins, pe care se poate conta, al necesităţii de consolidare a proiectului european.

 

„Relaţia dintre România şi Germania este una excelentă, de natură strategică, aspect confirmat de intensitatea dialogului nostru politic, a cooperării economice şi sectoriale, a legăturilor interumane, dar şi prin împărtăşirea aceloraşi valori democratice fundamentale. România reprezintă, la nivel european şi regional, un partener de încredere şi stabil al Germaniei, dar şi un promotor convins, pe care se poate conta, al necesităţii de consolidare a proiectului european”, se arată în mesajul preşedintelui Iohannis.

 

Şeful statului menţionează că, în acelaşi timp, Germania este deja de mulţi ani primul partener comercial al României şi al treilea investitor în ţara noastră, iar potenţialul de dezvoltare al acestei dimensiuni continuă să fie unul ridicat.

 

„Nu în ultimul rând, pe români şi germani îi leagă o prietenie profundă, care se datorează mai ales convieţuirii de secole a românilor, saşilor şi şvabilor în Transilvania, Banat şi Bucovina. Lor li se adaugă cei aproximativ jumătate de milion de români stabiliţi în Germania”, precizează preşedintele.

 

Fostul ministru de externe, în vârstă de 61 de ani, a fost ales cu 931 de voturi pentru din totalul celor 1.239 de mari electori, proveniți în principal din cele două camere legislative.

 

Joachim Gauck, în vârstă de 76 de ani, fost pastor și activist pentru drepturile omului, a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat, după expirarea celui actual, în luna martie.

 

Steinmeier a fost  susţinut pentru poziţia simbolică de preşedinte de către coaliţia de guvernare a cancelarului Angela Merkel, care s-a asigurat că acesta va câştiga votul Convenţiei Federale – o adunare constituţională formată din parlamentari şi lideri ai comunităţilor din Germania.

 

Această ceremonie de alegere a preşedintelui are loc la fiecare cinci ani după o slujbă religioasă şi o întâlnire a formaţiunilor politice de la Berlin.

 

Steinmeier s-a confruntat confrunta cu alţi trei candidaţi în cursa pentru a deveni preşedinte al Germaniei, printre care se numără ex-judecătorul TV Alexander Hold – care reprezintă mica formaţiune de centru-dreapta Freie Waehler (”Alegătorii Liberi”), cercetătorul Christoph Butterwegge pentru stânga-extremă de la Die Linke şi Albrecht Glaser, care-i reprezintă pe populiştii de la AfD.

 

În septembrie, germanii își vor alege cancelarul. Alegerile legislative se vor desfășura pe 24 decembrie. Angela Merkel va încerca să obțină cel de-al patrulea mandat, urmând să se confrunte cu social-democratul Martin Schulz. Potrivit unui sondaj recent, fostul președinte al Parlamentului European a reușit să câștige puncte în sondaje, reușind chiar să aibă un ușor avans în fața lui Merkel.

 

Totuși, studiul relevă că formațiunile lui Merkel, respectiv Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU), continuă să fie blocul politic cel mai votat.

 

(Sursa: libertatea.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30