Duminica, 26 05 2019
Disperarea văduvei de la Apavital: „O să dau și eu peste ei”

Disperarea văduvei de la Apavital: „O să dau și eu peste ei”

Astfel ameninţă soţia unui angajat de la Apavital, mort în octombrie 2013 într-un accident de muncă. Femeia este revoltată de durata anchetei procurorilor. Reuşeşte cu greu să-şi îngrijească fata şi băiatul, iar fostul angajator al soţului a refuzat să o ajute. O maşină a căzut peste Ilie Onuţu în timp ce săpa într-o groapă de pe Bd. Tudor Vladimirescu. Unul dintre „cancerele” justiţiei din România: expertizele din dosarele de malpraxis şi de ucidere din culpă.

 

Au trecut mai bine de trei ani şi jumătate de când Ilie Onuţu, care avea 44 de ani, a decedat în timp ce săpa în carosabilul de pe Bulevardul Tudor Vladimirescu la o intervenţie a Apavital. Moartea l-a surprins aplecat, neştiind ce i se întâmplă: o maşină s-a prăvălit peste dânsul, strivindu-l.

 

Cercetări tergiversate

De atunci, Mihaela Onuţu, soţia celui decedat, aşteaptă să i se facă dreptate şi să primească despăgubiri de la Apavital, compania la care soţul ei lucra, precum şi de la Vasile Miron, şoferul maşinii care l-a ucis pe Ilie. „De atâta timp aşteptăm ca Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi să finalizeze acest dosar şi să-l trimită în instanţă... Nu este posibil ca un dosar să fie în cercetare penală de aproape patru ani. De un an dosarul este practic blocat. Este inadmisibil aşa ceva! În tot acest timp, familia Onuţu caută soluţii şi aşteaptă răspunsuri, răspunsuri ce parcă nu mai vin“, susţine Elena Ursu, avocata familiei Onuţu.

 

„Suntem singuri împotriva tuturor!“

Elena Ursu susţine că atât ea, cât şi familia Onuţu, au impresia că nimeni nu vrea ca acest caz să fie soluţionat până la urmă. „Sentimentul nostru este că suntem singuri împotriva tuturor! Acum, dosarul este blocat din cauza unei expertize tehnice, care trebuie făcută la o instituţie abilitată de la Bucureşti. Expertiza a fost achitată şi asumată, aşa că nu înţelegem de ce nu se efectuează. Vrem şi noi un răspuns de bun-simţ la întrebarea «De ce se tergiversează acest dosar?» Explicaţiile primite până acum sunt legate doar de proceduri penale interminabile. Stabilirea unui eventual prejudiciu nu se poate face decât după soluţionarea acestui dosar penal“, precizează avocata.

 

Nici o şansă nu a avut Ilie Onuţu: soarta i-a fost pecetluită

 

Maşina, asigurată în străinătate

Mihaela Onuţu susţine că speră să obţină despăgubiri de la firma de asigurare din Germania, unde fusese asigurată maşina condusă de Vasile Miron, cel care a comis accidentul. „În momentul producerii accidentului, maşina nu era asigurată în România, fiind de-abia adusă din Germania. Asigurarea era a unei firme de acolo. S-a purtat o corespondenţă cu acea firmă de asigurare. Nu înţeleg cum a putut să meargă cu o maşină care nu avea asigurarea făcută în România“, se revoltă Mihaela Onuţu, completată de avocata sa: „Am înaintat proceduri pentru despăgubirea familiei pe asigurări”.

 

A rămas doar cu promisiunile

Mihaela Onuţu, care lucrează de dimineaţa până seară pentru a-şi putea întreţine cei doi copii, se descurcă din ce în ce mai greu. „Eu lucrez acum ca bucătar la o firmă, pe salariul minim. Fata este în clasa a XII-a, iar băiatul în clasa 0. Băiatul se trezeşte în fiecare dimineaţă la ora 6.00 şi îl iau cu mine la serviciu, pentru că eu încep la ora 6.30. Începe şcoala la ora 8.00 şi îl iau după after-school, pentru care plătesc. La ora 16.00, când termin munca, pot să trec să-l iau. Ne descurcăm din ce în ce mai greu. De-abia reuşim să ne plătim datoriile“, spune Mihaela Onuţu.

Aceasta adaugă că toate promisiunile primite din partea celor responsabili direct sau indirect de moartea soţului nu s-au concretizat. „Cei de la Apavital mi-au spus, atunci când a murit Ilie, că mă vor ajuta cu un loc de muncă. Până în luna octombrie a anului trecut nu am apelat la ei. Când m-am dus la domnul director Toma (managerul Apavital - n.r.), acesta mi-a spus că nu mă poate ajuta. Să mă fi pus să şterg geamuri şi tot îmi putea da un loc de muncă. Mai mult, mi-a spus că le stric imaginea dându-i în judecată, de parcă soţul meu nu ar fi murit lucrând pentru ei“, zice femeia.

 

ITM: A fost accident de muncă

După aproape un an şi cinci luni de la producerea accidentului, în urma investigaţiei făcute de Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi, s-a stabilit că Ilie Onuţu a decedat în urma unui accident de muncă colectiv, în timpul programului. Conform legii, Apavital era responsabilă de semnalizarea corectă pe carosabil pentru a-şi proteja muncitorii. În faţa lucrării, compania trebuia să monteze un cărucior portsemnalizare, pe care să fie prinse două indicatoare referitoare la o lucrare în curs. Acesta trebuia aşezat cu 50 de metri înaintea gropii, izolând astfel lucrarea şi deviind circulaţia pe contrasens.

Pe toată lungimea zonei dintre semnalizare şi lucrare trebuia întinsă bandă de semnalizare, alb cu roşu, pentru a fi vizibilă, nu albastră, delimitând astfel tot perimetrul. În plus, din loc în loc se pun balize de plastic sau din oţel.

O semnalizare corectă ar fi presupus şi montarea unor leduri luminoase, făcând astfel lucrarea şi mai vizibilă. În plus, un angajat Apavital, cu vestă reflectorizantă şi cu paletă de semnalizare, ar fi trebuit să devieze traficul pe contrasens. „Apavital este autorul moral al acestui cumplit accident, dar cei de acolo ridică din umeri şi nu vor să ajute în niciun fel familia Onuţu“, adaugă avocata Elena Ursu.

 

Mihaela Onuţu aşteaptă disperată să se facă dreptate

 

Văduva: „O să-mi fac dreptate singură!“

În faţa atâtor tergiversări, femeia pare disperată şi spune că este dispusă să-şi facă singură dreptate dacă instanţa nu va face acest lucru. „Criminalul este bine-mersi, e liber, conduce. El a omorât un om şi acum are dreptul să conducă. De ce?! Să mai omoare şi alţi oameni? Celor de la Apavital puţin le pasă de mine şi de copiii mei. Nu ştiu cât mai rezist aşa. Dacă altfel nu se poate, o să-mi fac dreptate singură! Fata e mare, poate avea grijă şi de fratele ei. O să mă duc să-l urmăresc şi eu pe criminal şi o să dau cu maşina peste el! Să vedem, atunci, va fi bine? O să-l omor şi eu şi să vedem câţi ani o să stau în libertate!“, spune, supărată, femeia.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Antibiotice

PMP dreapta
antibiotice fluxiv

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top