fbpx
 
Reacția Cotroceniului: „Nu ne aflăm deocamdată în situația de a schimba Guvernul”

Reacția Cotroceniului: „Nu ne aflăm deocamdată în situația de a schimba Guvernul”


Deocamdată nu ne aflăm în situația de a schimba Guvernul, a fost prima reacție a Administrației Prezidențiale. Purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi a mai spus că toate procedurile de desemnare a unui nou premier vor fi demarate abia atunci când Sorin Grindeanu va demisiona sau va fi revocat de Parlament.

 

„Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic. Președintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet”, a precizat Mădălina Dobrovolschi, într-o conferință de presă.

 

Ea a făcut referire la articolul 106 din Constituție, care precizează că „funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”.

 

„Conform art. 107 din Legea Fundamentală,  „Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”. Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

 

În plus, ea a precizat că președintele Iohannis solicită „soluționarea urgentă a crizei” din coaliția PSD-ALDE.

 

„Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală. Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a se evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a Coaliției este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în cadrul acestei proceduri”, a adăugat Mădălina Dobrovolschi.

 

Este prima reacție a Administrației Prezidențiale cu privire la scandalul din PSD. Potrivit celor mai noi informații, toţi miniştrii Guvernului Grindeanu şi-au depus şi înregistrat demisiile, joi dimineaţă, la Secretariatul General al Guvernului (SGG). În același timp, premierul Sorin Grindeanu a afirmat că nu va demisiona până când nu are certitudinea că președintele Klaus Iohannis va propune un prim-ministru tot de la PSD.

 

Ieri, Liviu Dragnea a spus că astăzi va avea loc o nouă ședință a Comitetului Executiv Național al PSD, în care va fi discutată o propunere pentru un nou premier. Președintele PSD se așteaptă ca președintele Iohannis să accepte propunerea venită de la coaliția PSD-ALDE, pentru că acesta nu își dorește o criză politică.

 

În plus, Liviu Dragnea a declarat că, împreună cu ALDE, a redactat o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis, prin intermediul căreia îi aduce la cunoștință deciziile luate de partid în CEx, în legătură cu retragerea susținerii pentru actualul guvern.

 

(Sursa: digi24.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30