fbpx
 
Planul secret: a doua Uliță Mare sub Ștefan cel Mare

Planul secret: a doua Uliță Mare sub Ștefan cel Mare


O comoară la doi metri sub pământ: circuitul subteran din centrul Iașului poate fi un pol comercial. Hrubele de sub Pietonal încep de la Catedrala Catolică, se termină în fața Palatului Culturii și sunt în perfectă stare. Pe sub Ștefan cel Mare ai loc să întorci mașina, se pot amenaja galerii comerciale și cafenele. Primăria încearcă un al doilea proiect urbanistic pentru esplanada Palatului, care să integreze și galeriile subterane.

 

Iaşul va avea un circuit turistic al vechilor hrube domneşti. Într-o primă instanţă vor deveni funcţionale beciurile fostului Hotel St. Petersburg din faţa Palatului Culturii şi cele din subsolul Palatului Salandari, după numele episcopului catolic al cărui mormânt a fost descoperit recent sub pardoseala vechii catedrale de la Iaşi. Ambele hrube sunt impresionante prin deschiderea bolţilor şi starea foarte bună de conservare în care se găsesc.

O comoară la doi metri sub pământ

În luna decembrie a anului 2016, Primăria Municipiului Iaşi a finalizat un concurs de soluţii pentru reconfigurarea şi reamenajarea zonelor din jurul Palatului Culturii, respectiv piaţa din faţa Palatului şi spaţiul verde din spatele edificiului. Suprafaţa de teren pentru care se caută soluţii de amenajare este de 17.317 metri pătraţi, piaţa Palatului Culturii având 14.506 metri pătraţi, iar spaţiul verde din spatele paalatului de 2.811 metri pătraţi.

În toată această suprafaţă este subsumată, fără ca şefii Primăriei să aibă cunoştinţă, o bijuterie de secol XIX, îngropată la doi metri sub un strat de flori. Este vorba de beciurile celebrului Hotel Petersburg, faimoasă locantă a vechiului Iaşi care şi-a căpătat locul în istorie prin întâlnirea din 27 martie 1848, când în această clădire s-a dat startul Revoluţiei în Moldova.

 

Sub Pietonal e o a doua stradă, cu ziduri perfect conservate. Pot fi amenajate și redate circuitului comercial

 

Un nou proiect pentru Piaţa Palatului

În cadrul acestei proceduri, municipalitatea ieşeană a primit două propuneri care au fost declarate extrem de slabe. „Niciuna dintre aceste două soluţii nu a convins, nu s-a ridicat la un nivel calitativ al ideilor exprimate şi, implicit, la nivelul aşteptărilor, astfel încât niciuna dintre acestea nu va fi implementată. Astfel, în perioada următoare va fi lansată o nouă licitaţie pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reamenajare a zonelor din jurul Palatului Culturii. Acum se lucrează la caietul de sarcini”, a declarat Dan Postolea, consilier al primarului. Potrivit caietului de sarcini, una dintre condiţii se va referi şi la „conservarea şi valorificarea arhitecturală a vestigiilor existente sau care urmează să fie descoperite”.

 

Galerii pe mai multe niveluri

Prin acest concurs de soluţii sunt prinse, spre satisfacţia reprezentanţilor Complexului Muzeal Moldova, şi prospecţii arheologice ale zonei din faţa Palatului Culturii, acolo unde se găsesc conservate şi beciurile Hotelului Petersburg, edificiu de care mai aminteşte doar placa de piatră care face cunoscut faptul că în acel loc „s-a desfăşurat în ziua de 27 martie/8 aprilie, Adunarea Populară a Revoluţionarilor din Moldova care au dat semnalul începerii revoluţiei burghezo-democratice din 1848 din Ţările Române”.

Intrândul în acest univers subteran al Iaşului se face printr-o gură de vizitare adâncă de vreo 4 metri şi tot atât de lată. În subsol, se pot distinge cu ajutorul unei surse de lumină, mai multe galerii de piatră foarte bine conservate sub care se aştern, îngropate în nisip, alte galerii inferioare. 

 

Model: Prelații catolici au restaurat deja o parte din hrube și vor putea fi vizitate

 

30 de schelete ale prelaților

Cel mai vechi nucleu subteran din zona centrală, de pe fosta Uliţă Mare a Iaşului, se află în zona din jurul Catedralei Catolice de pe Bd. Ştefan cel Mare. Săpăturile de sub catedrala veche au scos la iveală vestigii surprinzătoare, dar şi cripte în care au fost descoperite circa 30 de schelete ale unor prelaţi, printre care episcopul Iosif Salandari.

„Cred că unele din aceste beciuri ajung şi sub Pietonal, dar cu siguranţă ştim că ele străbat strada Colonel Langa. Până la mijlocul străzii Ştefan cel Mare, odinioară, până în anul 1905, erau clădiri ale Episcopiei Romano-Catolice, renumitele dughene care cu siguranţă că aveau beciuri însă, în 1915 s-a făcut alinierea străzii şi s-a ajuns la înţelegere că noi trebuie să dărmăm clădirile din faţă şi să le retragem pe aliniamentul actual”, a spus preotul Cornel Cadar.

 

Sub Pietonal e plin de hrube

Vechiul aliniament de pe care s-au retras dughenele Episcopiei Catolice se întindea cu 10 metri peste actualul pietonal, ceea ce induce ca sigură ideea că sub pietonal s-ar afla beciurile acestor vechi prăvălii. „Cu siguranţă, sunt dedesuptul străzii, dar asta numai o săpătură poate să scoatăm la lumină. Noi, când am recunostruit clădirea unde se află birourile episcopiei şi unde funcţionează câteva cafenele, s-au găsit unele beciuri cu arcade foarte mari care sunt în prag de finalizare. Acestea continuau, cu siguranţă, şi sub pietonal”, a spus preotul Cornel Cadar.

 

Palatul Culturii n-are o esplanadă pe măsură. Concursul de soluții se reia, se caută un proiect mai frumos

 

Hrubele au fost reabilitate

Potrivit preotului, Primăria de la acea vreme a somat episcopia să demoleze acele dughene, dar şi vechiul turn de la Trei Ierarhi, pentru a sistematiza zona. Tot în 1905 s-a construit şi clădirea sub care s-au găsit aceste beciuri. „Cineva, în mod voit, probabil că în timpul comunismului, a vrut să pună mâna pe clădire şi a modificat documentele, trecând numele biologului Orest Tafrali. Acele hrube de sub clădire nu au fost niciodată valorificate. De abia acum am reuşit să terminăm reabilitarea şi vom vedea cum le vom folosi. Ideal ar fi introducerea într-un circuit comercial sau turistic”, a mai spus pr. Cornel Cadar.  


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: