fbpx
 
Revolta medicilor de la Pneumo: act ratat de 10 milioane lei

Revolta medicilor de la Pneumo: act ratat de 10 milioane lei


Autentic românesc: șapte ani de renovări a unui Dispensar, cu bani europeni, iar clădirea nu e funcțională. Medicii refuză să-l folosească: sar siguranțele și fecalele ies din canalizare. Greşeală enormă la un corp renovat al Spitalului de Pneumoftiziologie: traseul pacienţilor şi persoanelor sănătoase este acelaşi. Instalaţia electrică nu permite conectarea unor aparate moderne de radiologie și nici montarea lămpilor cu ultraviolete. Podeaua a crăpat, fiind ulterior chituită. Rezervorul pentru stingerea incendiilor prezintă scurgeri, iar cheia stă ascunsă. Medicii refuză să intre în noul „spațiu modern”. Auditul CJ reproșează că Spitalul n-a verificat lucrările. Șefii CJ promit că remediază tot. Alți bani, altă distracție!

 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, are o problemă imensă. O clădire de 10 milioane de lei, finanţată din fonduri europene şi inaugurată anul trecut, nu este încă folosită. E vorba de Ambulatoriul spitalului.

Situaţia, pe scurt, este aşa: instalaţie electrică subdimensionată, băi fără canalizare – medicii laboratorului s-au trezit cu fecale pe pereţi şi în chiuvete, podea care crapă şi după ce este cârpită, rezervor de PSI spart.

Ba, mai mult, auditul realizat pe acest subiect a fost, inexplicabil, extrem de moale şi tolerant cu firma care a proiectat lucrarea – Bodo Invest şi cea care a executat lucrarea – Ted Construct a omului de afaceri Cornel Brânză. Totul a ieşit călduţ pe hârtie, cu recomandări părinteşti să fie remediate defectele. Iar medicii se întreabă cum a fost posibil să nu răspundă nimeni, când ei cunosc prea bine situaţia şi-şi aduc pacienţii la Paşcanu, unde în cabinetele medicale improvizate din saloane se intră direct din curte.

 

La un an de la inaugurare, Ambulatoriul nu este folosit

 

Instalaţie electrică slabă

Medicii de la Pneumoftiziologie nu pot băga aparatura de radiologie în priză pentru că sar siguranţele. Aceasta deşi s-a ştiut încă de la început că va fi nevoie de putere mare a energiei electrice. „De la început a fost cunoscut faptul că vom deţine un aparat de radiologie modern, cu putere mare, şi un ecograf performant. A fost instalat aerul condiţionat, nu a funcţionat foarte bine, dar, când s-a pus aparatura în priză, au sărit siguranţele”, explică coordonatorul Ambulatoriului de Pneumoftiziologie, medicul Adriana Sorete Arbore.

Tot instalaţia electrică este vinovată de lipsa unor aparate care să protejeze medicii de bacili, viruşi şi bacterii în timp real. „Avem lămpi cu ultraviolete care pot steriliza mediul în permanenţă. Şi nu pot fi puse în priză, sar siguranţele”, mai spune coordonatorul Ambulatoriului.

 

Acelaşi circuit pentru bolnavi şi sănătoşi

Clădirea a fost dată în folosinţă de un an, însă doar două cabinete şi un laborator sunt efectiv ocupate. Materialul de pe jos – o vopsea specială – a crăpat peste tot.

„Când a început Moldoconstruct lucrarea, am văzut ce făceau acolo, pentru că am mai stat o vreme în jumătate de spaţiu, deşi era şantier. Cimentul era ciment, plasa era plasă. Ulterior, după ce a preluat altă firmă lucrarea, nu a mai fost la fel. Pavimentul a plesnit în nenumărate locuri, fără să fie trafic greu. Bănuiala noastră este că şapa de beton nu a fost uscată bine când a fost vopsită podeaua”, mai spune medicul Adriana Sorete Arbore.

În plus, spun specialiştii, proiectul are o deficienţă gravă: acelaşi circuit pentru oamenii sănătoşi şi pentru cei bolnavi. „Proiectul a fost prost de la început la sfârşit. Cele două circuite s-au suprapus. Şi nu pot expune oameni sănătoşi bolilor pe care le poartă pacienţii noştri”, explică medicul.

 

Rezervorul PSI, ca un ciur: consuma 1.500 mc de apă, având flotorul defect

 

Clădire nouă cu fecale pe pereți

Încă alte două defecte grave ale clădirii sunt menționate de personalul medical. Primul se referă la lipsa canalizării la băi. „Este reală scena: nu au făcut canalizare la băile de la etaj şi medicii din laborator s-au trezit cu apă cu fecale pe pereţi şi în chiuvete. Doamna doctor Pănescu, soţia senatorului Pănescu, a avut aşa ceva în chiuvetă”, explică unul din medicii Ambulatoriului.

Incredibil este şi faptul că personalul Laboratorului a fost nevoit să modifice instalaţia electrică după ce s-au mutat în clădirea proaspăt renovată. Proiectanţii şi executanţii au montat doar două prize pentru un necesar de 20 de echipamente.

 

Din rezervor curge apa ca prin ciur

Rezervorul PSI al spitalului, amplasat de Ted Construct lângă Ambulatoriu, avea scurgeri masive de apă la inaugurare. Explică chiar inspectorul PSI care l-a verificat, Mihai Tudorache. „Rezervorul funcţionează cu un flotor. Păstrează constant volumul de apă. Dacă ai scurgeri, ia apă din reţea în permanenţă şi asta se traduce într-un consum uriaş de-a lungul timpului. Asta a fost situaţia pe care am găsit-o la Pneumoftiziologie, la controlul de acum 3 luni: rezervor găurit. Acum nu mai ştiu ce este”, explică inspectorul.

Există indicii: consumul de apă al clinicii a crescut de la o medie lunară de 300 metri cubi de apă la 1.500 metri cubi, după intrarea în exploatare a rezervorului. „Acum, nimeni nu ştie dacă este apă, dacă a fost reparat. Pentru că scurgeri nu mai sunt, dar este posibil să nu aibă apă şi acesta să fie motivul. Domnul Brânză a luat cheia de acolo şi nu o dă nimănui. Nu putem verifica dacă este sau nu apă”, spune personalul medical al Ambulatoriului.

„Sunt deficienţe constatate deja şi se lucrează la remedierea lor. Sperăm că va fi gata totul în toamnă”, a precizat directorul Spitalului de Pneumoftiziologie, Cristina Grigorescu.

 

„Sunt afectaţi oameni care nu-şi permit investigaţii, oameni care nu au locuri de muncă, vin de la ţară. Acești pacienţi ar merita nişte condiţii decente de consultaţii. Iarna se face gheaţă aici, ne temem să nu ne cadă pacienţii prin curte. Stau în frig şi umezeală afară, având deja nişte boli grave.”, Dr. Adriana Sorete Arbore

 

Cornel Brânză: „Am preluat din mers un proiect”

Omul de afaceri Cornel Brânză spune că, atunci când a preluat lucrarea de la Ambulatoriu, răul era deja produs: proiectul era prost. „Ce spun dumnealor eu nu pot contrazice, dar am respectat un proiect. Proiectarea a făcut obiectul unei licitaţii anterioare, câştigată fiind de Bodo Invest. Lucrarea în baza acelui proiect a fost începută de către Moldoconstruct, noi am continuat ce era pe hârtie. Lucrarea era deja la 15-20%. Nu ne-am abătut de la proiect. Se poate verifica acolo, oricând”, explică Brânză.

REPORTER DE IAŞI a încercat în numeroase rânduri să intre în contact cu firma care a făcut proiectarea, Bodo Invest SRL, care aparţine soţilor Alina Cristina şi Ştefan Bodoga. Din 4 numere de telefon afişate pentru firmă, doar unul singur funcţiona şi nu a răspuns nimeni. Pe 2016, cifra de afaceri a firmei a fost de 1,78 milioane de lei, cu 241.799 de lei profit la 17 angajaţi.

 

„Vechea conducere a spitalului a dat informaţii eronate proiectantului. Nu au fost informaţi cu privire la consumatorii ce vor fi în funcţiune. Deficienţele imputabile constructorului – partea de canalizare, crăpături, rezervor de apă – vor fi remediate pe cheltuiala acestuia, până la finalul lunii. Vechea conducere a refuzat să ia avizul de la EON pentru modificarea instalaţiei, acest lucru a fost obţinut acum şi va fi reparată şi reţeaua electrică. Vrem să dăm drumul acestei clădiri cât mai repede.”, Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi

 

Auditul CJ: totul se poate remedia

Un control al Serviciului Audit din cadrul Consiliului Judeţean a confirmat deficienţele, dar a invocat durata lungă a lucrărilor (2009-2016), timp în care s-au produs „numeroase modificări în ceea ce priveşte echipamentele achiziţionate, nevoia de putere instalată, necesităţile reale de pe teren în ceea ce priveşte reamenajarea şi compartimentarea spaţiului”.

Auditorii reproşează lipsa de colaborare a celor care s-au ocupat de proiect, invocând inclusiv lipsa unui reprezentant al spitalului la şedinţe, după august 2014, şi au recomandat unităţii medicale să se îndrepte spre firme pentru remedierea neajunsurilor.

 

Managerul Cristina Grigorescu şi directorul medical Costică Mitrofan speră să se rezolve rapid lucrurile

 

Varianta optimistă: finalizare până în toamnă

Şefii spitalului şi ai Consiliului Judeţean susţin că lucrarea va fi corectată până în toamnă, când va fi reparată reţeaua electrică, va funcţiona perfect rezervorul de apă, vor exista canalizări şi podeaua nu va mai crăpa. „Sunt corecte observaţiile despre acest spital, dar procesul de rezolvare a problemelor este în desfăşurare. Toate deficienţele sesizate vor fi reparate”, a explicat Vlad Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.

Este aceeaşi variantă la care speră şi medicii îngrămădiţi acum la Paşcanu: „Nu suntem dispuşi să facem şi a patra iarnă aici. Din respect pentru munca şi pacienţii noştri”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: