fbpx
 
Centrul de exterminare din Canta 60B

Centrul de exterminare din Canta 60B


Infractori mărunți se amestecă în Căminul Groazei cu bolnavi cronic, bătrâni și oameni cu retard. Evacuările recente au scos la iveală o sumedenie de cazuri sociale. DAC susține că are anchete făcute și că sunt la zi cu măsurile de protecție. Blocul e plin de țevi sparte și igrasia e prezentă mai peste tot.

 

Căminul din Canta 60B este Cighid-ul Iaşului pentru adulţi, un spaţiu de asistență socială cufundat în întuneric și mizerie. Cele mai expuse sunt persoanele cu handicap care au fost repartizate în camerele pline de mucegai ale căminului.

„Acela nu este un mediu în care să trăiască bătrâni sau familii cu copii. Sunt minori bolnavi de epilepsie, cu autism, într-o cameră de 9 mp, fără lumină pe casa scării, deși oamenii au plătit și nu au datorii. Sunt persoane de la Casa de copii, cu handicap locomotor, care lucrează în confecții și care nu au datorii. Și totuși, condițiile sunt inumane, nu au apă caldă, iar țevile sunt sparte peste tot. Termoservice nu mai vine să repare nimic”, a declarat Oana Vasiliu, fostă locatară a căminului care, după mutare, şi-a făcut un scop din a proteja aceste persoane şi a le face cunoscute dramele.

 

Morții îi simți după miros

Copiii se joacă în fața blocului, în mizeria care se scurge din tomberoane. Sus, în camerele pline de igrasie, cei mari își ascund lacrimile și neputința. „Mulți dintre cei bolnavi locuiesc în camera pline de mucegai, fără gaz, lumină sau apă, ca în lagăr. Ar trebui să fie protejați, cineva este plătit pentru ei”, a spus Oana Vasiliu.

Tot pe fondul lipsei de monitorizare a celor asistați social și medical, o bătrână moartă a fost găsită de vecini după miros, de-abia după o săptămână de la deces. „E strigător la cer. Bătrânii mor pe capete. Nu-i ajută nimeni să-și reînnoiască contractele la case și atunci rămân fără lumină. Mulți au plătit din buzunarul lor 800 lei pentru energie de la EON. Și au mai dat un fir la câte unul și s-au mai ajutat între ei. Sunt ai nimănui”, a spus Oana Vasiliu.

 

Mihai Anghel și soția urmau să fie evacuați. Amândoi au retard psihic sever

 

Bolnavă de epilepsie, exploatată sexual

Saranfirescu Ramona are 36 de ani şi suferă de epilepsie. Doarme pe o saltea, fără apă caldă și gaz. Când face crize, o hrănesc vecinii, în special o altă tânără cu handicap. Recent, a vrut să se sinucidă. „Profită mulți de mine pentru că sunt bolnavă. Mai sunt vecini care intră aici și fac ce vor cu camera mea. Țiganii îmi bat în ușă cu pumnii și picioarele și nu mă lasă în pace. Câteodată nu mai pot”, își motivează tânara gestul suicidar.

Un alt caz șocant este al unui bărbat cu pareză care are un copil cu autism. A așteptat 5 ani repartiția unei locuințe și a primit o cameră de 9 metri pentru el, soție și cei doi copii. „Sunt locuințe, dar nu se dau pentru ăștia sărmani”, a spus Oana Vasiliu.

 

 

Din Casa de Copii la căminul groazei

Dololoi Elena are handicap locomotor și își crește singură băiatul de 10 ani, într-una din camerele acestui cămin. „Pe mine doctorii m-au distrus când eram mică. Părinții m-au părăsit din cauză că mă vedeau că merg șchioapă și am fost dată la Casa de Copii, la Hălăucești”, ne-a spus Elena.

După 18 ani a ajuns în grija undei fundații, timp de trei ani, apoi a ajuns pe străzi, pe cont propriu. A stat o vreme la adăpostul de noapte al Primăriei, unde a și rămas însărcinată. A stat 11 luni pe stradă cu copilul până a fost preluată de Fundația Hecuba. Având un copil și provenind din orfelinat, a beneficiat de o cameră în căminul din Canta.

„Când mi s-a dat această cameră era plină de igrasie. Am făcut eu curat, din banii mei, pentru că muncesc la croitorie și trebuie să îmi cresc copilul. Sunt la zi cu toate plățile”, ne spune Elena.

Pleacă în fiecare dimineață la 5 și se întoarce la cămin la ora 16.00. „Nu este lumină pe holul căminului și la plată ne spune că trebuie să plătim și lumina și curățenia. Eu nu văd curățenie pe hol. Nu se spală pe jos, că jegul se cunoaște, dar Termoservice ne ia bani”, a spus Elena Dololoi.

 

Pereții sunt ca niște peșteri, mucegaiul e peste tot

 

Bătrâni cu retard, în pragul evacuării

La etajul doi, bătrânul Mihai Anghel stă spijinit de geam și învârte mătura studiind-o precum o chitară neacordată. Se pregătește să plece la măturat prin cartier. Atât el cât și soția sa suferă de retard sever. Au penalități de 2.500 de lei și urmează să fie evacuați. Oamenii nici nu conștientizează această situație. Zîmbesc și spun că vor da cu var și vor aerisi. În camera lor, nici nu se mai vede varul pe pereți din cauza infiltrațiilor. Dorm pe saci și pe mormane de haine. Nu au nici măcar pat.

Vor fi evacuați pentru că nu și-au mai reînnoit contractul și nu au curățenie în cameră, au țevi sparte și igrasie. Nu au puterea să dea cu var. Bătrânul are 70 de ani iar soția lui are handicap accentuat și hipoacuzie bilaterală.

 

 Bătrâna are camera plină de igrasie de la țevile sparte

 

Ajutor de la comunitate

„Nu au nici măcar lumină, pentru că, dacă nu reînnoiești contractul cu DAPPP, nu poți să pui electricitate, chiar dacă nu mai ai datorii”, a spus Oana Vasiliu. Pentru evitarea evacuării celor doi bătrâni, Oana Vasiliu împreună cu niște oameni de bine intenționează să strângă bani pentru igienizarea spațiului și pentru plata penalităților respective. „Pe ei nu-i susține nimeni și cred că noi, ca oamenii normali, ar trebui să fim alături de ei. Dar în momentul în care Termoservice, în calitate de administrator al blocului, nu repară acea țeavă spartă din cauza căreia s-a degradat camera celor doi bătrâni, dăm cu var degeaba”, a spus Oana Vasiliu.

 

Căminul groazei

 

Chirița, Termoservice: „DAPPP ne anunță și reparăm”

Sub masca necunoaşterii, directorii Primăriei blufează cu nonşalanţă. „De trei ani de când sunt la Termoservice, eu nu știu de nicio țeavă spartă la căminul ăla. Anul trecut am refăcut ce a fost spart. Verificăm și o să revenim cu un răspuns, dar nu există ceva să fi fost spart și a doua zi să nu fi intervenit. Trebuie ca cineva să sune la intervenții și să spună exact camera unde sunt infiltrații. DAPPP a făcut verificări acolo și dacă era ceva spart mă anunțau. Noi intervenim fără probleme pentru că deplasarea echipei de intervenție costă bani”, a declarat Ciprian Chirița, directorul Termoservice.

 

Forme de sprijin pentru bolnavii din căminul groazei

Responsabilii de la Direcția de Asistență Comunitară spun că au luată măsuri de protecție socială a celor bolnavi. „Noi am făcut deja investigațiile la fața locului. Pentru cazurile Dodoi Elena și Saranfirescu Ramona au fost acordate deja ajutoare de urgență de câte 500 de lei. Pentru cei doi bătrâni, Mihai Anghel și Ciobotaru Maria am mai încercat și în primăvara acestui an o formă de sprijin, dar au refuzat colaborarea. Primesc masa la cantina socială. Totodată, toate aceste cazuri au fost prinse într-un program social și vor fi luate și alte forme de sprijin“, a declarat Daniel Ciobotaru, directorul adjunct al DAC Iași.  


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: