fbpx
Print this page

Bogdan Marișca: „Dacă nu ai pasiune, nu ai ce căuta la raliu!”


Virtual campion național de raliu în acest an, în România, Bogdan Marișca vorbește pentru REPORTER DE IAȘI despre culisele acestui sport cu motor, despre pasiunile sale, despre riscurile la care se supune, dar și despre costurile participării la o asemenea competiție.

 

Cum ai ajuns să practici acest sport, considerat de mulți ca fiind unul extrem de periculos?

Mi-a plăcut de când mă știu. Când eram mic, aveam o trotinetă mică, de aceea cu basculă pe spate. Mi-aduc aminte că mi-a luat ceva timp, dar până la urmă am reușit să plec de pe loc cu scârțâit de roți. De mic mi-au plăcut cursele. Am văzut câteva competiții pe dealul Feleacului și m-am îndrăgostit iremediabil de acest sport. Bunicii mei aveau casa pe drumul Poienii, aproape de Cluj, și acolo am văzut pe viu primele curse de raliu.

 

Un pilot experimentat poate spune că ajunge să cunoască un traseu cu ochii închiși?

Asta este o poveste de adormit copii! În acest sport trebuie să fii tot timpul atent. Orice mică greșeală te poate duce în decor sau se poate întâmpla ceva mai grav. Nu poți fi niciodată relaxat să spui că nu poți avea probleme pentru că știi foarte bine traseul. De aceea este foarte important copilotul. Dacă ești relaxat, ai șanse mari să zbori în decor! Odată cu relaxarea cresc și riscurile. Tot timpul trebuie să fii atent la mașină, la drum și la copilot. O singură greșeală te poate costa foarte scump.

 

Cât reprezintă copilotul dintr-un echipaj?

Foarte mult. Câteodată poate fi 100%. Trebuie să înțeleagă mașina. Să înțeleagă pilotul. Să știe tot timpul ce este în mintea pilotului. Să dea informațiile care trebuie și când trebuie. Dacă un copilot greșește, foarte greu poți repara, dar dacă ești un pilot bun și te ajută la timp, recuperezi. Eu am avut parte întotdeauna de copiloți foarte buni, care au greșit foarte rar.

 

Marișca cunoaște riscurile: „O singură greșeală te poate costa foarte scump”

 

Motorsportul este considerat un sport al bărbaților. Totuși, tu ai copilot o femeie. De ce ai luat această decizie?

E greșit total să spui că numai bărbații pot practica acest sport. O cunosc foarte bine pe Carmen (n.r. – copilotul Carmen Poenaru), mai ales că ese fina mea. Înainte l-am avut copilot pe nașul meu (n.r. – Sebastian Itu). Îmi place să lucrez cu oameni pe care îi știu foarte bine. Cu Carmen am mers prima dată în 2007, aici, la Iași. Este foarte pasionată de motorsport și asta doboară multe bariere și idei preconcepute.

 

Cum este șoferul Bogdan Marișca în comparație cu pilotul Bogdan Marișca?

Sunt lucruri total diferite. Folosești în ambele o mașină care are volan și pedale,în rest totul este diferit. Cine crede că poate merge pe stradă ca la curse, face o mare prostie! Eu am predat cursuri de siguranță rutieră și am încercat să-i învăț pe oameni ce înseamnă un condus preventiv. Din păcate, mulți dau dovadă de prea multă agresivitate în trafic și fac foarte ușor un compromis în ceea ce privește încălcarea normelor rutiere. Nu înțeleg că e în joc cu viața lor.

 

În 2009, pilotul Daniel Gârbacea a decedat într-o probă din Raliul Iașului. Cât este de periculos acest sport?

Dilema pilotului este întotdeauna între instinctul de conservare și dorința de a merge cât mai repede. În orice sport, oricât de agresiv ar fi, știi exact ce și cum trebuie să faci. În raliu nu știi ce se poate întâmpla în secunda următoare.

 

Ai avut etape de Campionat Național în care să fii mulțumit că ai scăpat cu viață în urma unui accident?

Nu știu dacă este vreun pilot experiemntat care să nu fi trăit vreodată asemenea momente. Cred că sunt pilotul cu cele mai multe ieșiri în decor, raportat la numărul de curse la care am participat. Nu am avut accidente grave. O singură dată am avut o fractură parțială de claviculă. După fiecare accident îți dai seama că suntem niște ființe plăpânde. Cine crede că lui nu i se poate întâmpla, are o formă de inconștiență. De nebunie! Mașinile sunt foarte bine echipate din punct de vedere al siguranței, dar întotdeauna, la un accident, ai nevoie de o doză mare de noroc și să fii în relații bune cu Dumnezeu!

 

Bogdan Marișca după competiția de la Iași

 

Cum vede familia această pasiune a ta?

Soția m-a cunoscut ca pilot, așa că a știut ce-și ia. Are emoții la fiecare cursă de a mea, dar s-a obișnuit. O sun de fiecare dată după cursă să-i spun că sunt bine. Familia este zona mea de echilibru, care mă ajută să trec peste toate.

 

Unde vezi tu raliul în comparație cu celelalte competiții de motorsport?

Raliul este cea mai complexă formă de motorsport, dar pentru că este foarte greu mediatizabil, așa a apărut circuitul, Formula 1... Fiecare are frumusețea ei, dar pentru mine raliul rămâne cel mai important.

 

Cât e pasiune și cât adrenalină?

Dacă nu ai pasiune, nu ai ce căuta la raliu. Evident apare și adrenalina, când ești pe probele speciale. Important este să fii un om echlibrat.

 

Pentru a fi campion, ai nevoie de o mașină puternică și rezistentă

 

 

Ești virtual campion, dar încă nu te bucuri?

În urmă cu zece ani, înainte de etapa de la Iași, eram virtual campion. Dacă Dan Gârtofan câștiga probele rămase, eu trebuia să iau măcar un loc cinci. Și nu am reușit. Mă credeam cu sacii în căruță și am pierdut. De aceea, prefer să mă bucur la final.

 

Ai participat la toate etapele Campioantului Național. Unde ai situa etapa de la Iași?

Iașul este în top din multe puncte de vedere. În primul rând ca oraș, apoi ca organizare, ca locații, ca probe. Nu cred că în raliu există probe ușoare. Dacă le vezi așa, înseamnă că dai dovadă de lipsă de concentare și riști să zbori afară.

 

Practici un sport costisitor. Cum reșești să te descurci?

Costurile sunt foarte mari și dacă nu ai sponsori, e greu să faci asta mizând pe propriul buzunar. Eu am colaborarea cu Napoca Rally Academy și cu alți sponsori. Participarea la o etapă de Campionat Național înseamnă pentru un echipaj aproximativ 20.000 de euro. Asta fără să iei în calcul vreun eventual accident. Am ajuns acum să evaluez costurile chiar în momentul în care am un accident. Avem asigurare și franchiză de câteva mii de euro, dar oricum te costă.

 

Cât ți-ai propus să participi în Campionatul Național de Raliu?

Nu cred că există o limită de vârstă. Atâta timp cât am bugetul necesar și o fac cu plăcere și cu pasiune, nu mă gândesc să mă retrag.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare