fbpx
 
Primăriile de ţară acuză: Salubris le jecmăneşte de bani

Primăriile de ţară acuză: Salubris le jecmăneşte de bani


Conflict la scenă deschisă din cauza gunoiului, fiind probabil să se ajungă la judecată. Mai mulţi edili din jurul Iaşului au refuzat să achite facturile emise de Salubris pentru serviciile de salubritate prestate în comunele lor. Aceştia susţin că operatorul de abuz de putere, dublă taxare sau nereguli în procedura de cântărire a gunoiului.

 

Primarul din Rediu, Vasile Haidău, se plânge de faptul că firma de salubritate nu are nicio concurenţă.

 

„Salubris nu are concurenţă!“

„Salubris nu are nicio firmă concurentă, iar noi suntem obligaţi să semnăm contract cu ei. Ei îşi permit să ne încarce facturile, fără ca noi să putem protesta în vreun fel. Oamenii din comună plătesc 18 lei lunar la Primărie, bani pe care noi trebuie să-i colectăm şi să plătim la Salubris. Dacă oamenii dau sau nu banii aceştia, noi suntem obligaţi să plătim la Salubris, pentru că firma refuză să semneze contracte individuale cu oamenii“, spune Haidău, care solicită Consiliului Judeţean (CJ) să urgenteze terminarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor şi să găsească un concurent pentru Salubris: „Ni s-a spus de la CJ că va fi făcută o altă firmă care să se ocupe de colectarea gunoiului, dar nu s-a întâmplat nimic. Dacă s-ar fi făcut acea firmă, avea de câştigat în primul rând CJ. Aşa, noi în continuare trebuie să plătim cât ne cere Salubris.“

 

Creştere lunară de 36.000 de lei

Haidău este nemulţumit de facturile emise de Salubris în acest an. „Până anul acesta, noi plăteam la Salubris 8.900 de lei. Ni s-a comunicat la finele anului trecut că se majorează tariful şi noi am aproximat că va fi o creştere de aproximativ 5.000 de lei. Până la urmă, ne-am trezit că trebuie să plătim lunar aproximativ 45.000 de lei. E inacceptabil!“, zice primarul din Rediu, care acuză Salubris de dublă taxare: „Asociaţiile de proprietari şi persoanele juridice de la noi din comună plătesc separat. Cei de la Salubris vin cu aceeaşi maşină, de obicei sâmbăta, încarcă tot gunoiul şi pe urmă ne pun pe noi să plătim pentru tot, chiar dacă îşi iau bani şi de la asociaţiile de proprietari şi de la persoanele juridice. Săptămâna trecută ni s-a spus că au fost ridicate 9 tone de gunoi, când maşina cu care au ridicat gunoiul are capacitate de 7,5 tone. E caz penal ce fac ei! Am vorbit cu directorul de la Salubris şi ne-a spus că nu are maşini suficiente să ridice gunoiul separat de la asociaţiile de proprietari şi de la persoanele juridice. Vin şi ne spun că metrii cubi de gunoi ridicaţi de la ceilalţi sunt scăzuţi din cantitatea pe care o plătim noi. Cine stă facă aceste calcule?!“

 

Gunoiul de la ţară, motiv de zâzanie

 

Contracte pe pubelă, plata la metru cub

Primarul de la Holboca, Gheorghe Ştefurac, susţine că în contractul încheiat cu Salubris nu este nicăieri stipulată vreo cantitate, iar în contractele cu cetăţenii plata se face la numărul de persoane. În schimb, Salubris emite către Primărie facturi în care gunoiul este calculat la metru cub. „Locuitorii comunei Holboca plătesc lunar câte 12 lei taxa de salubritate. Din luna aprilie, cei de la Salubris au început să emită facturi către Primărie, prin care ne obligă să plătim noi cantitatea de gunoi ce depăşeşte cantitatea unei pubele de gospodărie, asta în condiţiile în care nicăieri în contract nu este stipulat aşa ceva. În perioada aprilie-iunie, am primit facturi de aproape 140.000 de lei. Normal că le-am trimis facturile înapoi şi le-am spus că noi nu putem accepta dubla taxare. Nu pot lua bani din taxă de la cetăţeni şi pe urmă iar bani din veniturile comunei, care tot banii cetăţenilor sunt. Pe iulie şi august nu ne-au mai trimis facturi şi ne ameninţă cu instanţa“, menţionează Ştefurac.

 

Ţuţora, scutită de bani doar în vorbe

În momentul în care a fost făcută groapa de gunoi de la Ţuţora, locuitorii din zonă au primit promisiuni că nu vor mai plăti taxa de salubritate, însă realitatea este alta. „Ni s-a promis că nu se va plăti gunoiul, dar Salubris ne-a spus că este societate pe acţiuni şi nu are nicio legătură cu ce ne-a promis nouă Consiliul Judeţean. Locuitorii comunei noastre au plătit până acum 15 lei pe an taxa de salubritate la comună. Acum noi avem nişte litigii cu CJ şi Primăria Iaşi. Pentru lunile mai-iunie, ne-au venit facturi de 15.000 de lei lunar, sumă foarte mare pentru o comună precum Ţuţora. Nu am achitat acele facturi şi intenţionăm să nu le plătim. Ni se pare foarte mult să plătim 80 de lei pe tona de gunoi ridicat. Procedura de cântărire şi modul în care era transformat din tone în metri cubi nu ni se pare corect“, zice primarul comunei Ţuţora, Cristinel Albu.

Edilul susţine că situaţia se va reglementa de la începutul lunii octombrie: „Am purtat mai multe discuţii cu cei de la Salubris şi, de la 1 octombrie, fiecare locuitor al comunei va plăti o taxă unică de 7,3 lei lunar. Pe lângă acei bani, Primăria nu va mai fi obligată să plătească nimic în plus pentru că avem pe teritoriul comunei groapa de gunoi.“

 

Tomeştiul refuză să plătească în plus

Şi primarul din Tomeşti, Ştefan Timofte, spune că a refuzat să achite facturile primite de la Salubris, considerând că acele sume nu trebuie plătite din banii comunei. „În ultimele luni am primit facturi de aproximativ 40.000 de lei lunar. Nu le-am achitat pentru că nu mi se pare normal ca acei bani să-i dea Primăria. Dacă oamenii au contract cu Salubris, atunci ei trebuie să plătească. Ştiu că risc să-mi pun lumea în cap, dar atâta timp cât plăteşti pentru o pubelă, de ce arunci încă cinci-şase saci de gunoi? Normal mi se pare ca fiecare să plătească“, declară Timofte care susţine că se va judeca pentru acele facturi, dacă se va ajunge până acolo.

 

Sătenii din Ţuţora, pe terenul cărora s-a construit staţia de sortare a gunoiului, se simt înşelaţi

 

Apostol: „Au loc discuţii în vederea clarificării condiţiilor de derulare a contractelor”

Directorul Salubris respinge acuzaţiile edililor. „Factorii care au condus la majorarea facturilor de salubritate în ultimele luni sunt instituirea taxei de depozitare - 80 lei/tona deşeu depozitat şi creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, prevedere legislativă cu un impact major asupra cheltuielilor salariale ale Salubris SA. Nu există dublă taxare întrucât persoanele fizice şi juridice care deţin contract de salubritate achită serviciile de salubritate conform contractelor încheiate, iar autoritatea locală achită separat pentru utilizatorii care nu deţin contract de salubritate. Contractele respectă legislaţia, facturarea făcându-se la numărul de persoane în cazul persoanelor fizice şi la volumul de deşeuri preluat în cazul persoanelor juridice. Tarifarea se face la volumul de deşeuri preluat de pe raza administrativ teritorială şi este specificat şi în contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare. În această perioadă au loc discuţii în vederea clarificării condiţiilor de derulare a contractelor“, a declarat Ioan Apostol.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30