fbpx
 

Deputatul Camelia Gavrilă atrage atenţia asupra importanței vaccinării persoanelor din România - Fiecare copil merită o şansă la viaţă -


Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, atrage atenţia asupra importanței vaccinării persoanelor din  România. Este absolut evident şi logic faptul că activitatea de vaccinare este o componentă principală a sistemului de sănătate publică, în sensul scopului major de asigurare a dreptului la sănătate individuală, dar şi colectivă.

„Declaraţia politică este şi un semnal pentru părinţi, profesori, comunităţi educaţionale în legătură cu interferenţa problemelor medicale implicate în acest demers legislativ cu cele educaţionale şi de siguranţă a copiilor, a tinerilor şi adulţilor, în general, pentru  care avem o datorie instituţională prin rolurile şi funcţiile deţinute, cât şi o datorie morală de informare şi convingere, de asigurare a continuităţii  politicilor de susţinere a unor generaţii sănătoase.”

Deputat PSD de Iași Camelia Gavrilă subliniază faptul că în această perioadă ne aflăm în faţa unei polemici publice ample prin care se pun sub semnul întrebării sensurile şi valorile pozitive ale vaccinării în România, dar și o istorie de succes în lupta câştigată de omenire în confruntarea cu boala, cu suferinţa umană, cu epidemiile grave, consemnate de-a lungul secolelor, o victorie care a reuşit să salveze milioane de vieţi. La nivel global, vaccinurile sunt sigure, eficiente şi elimină constant boli grave care continuă să afecteze copii şi adulţi nevaccinaţi. Toate statele Uniunii Europene au o tradiţie îndelungată de implementare a politicilor de vaccinare, diferenţele fiind date de  tipurile de vaccinări, de vaccinurile utilizate, de vârstele eligibile, numărul de doze şi, în special, de modalitatea de finanțare - gratuit sau compensat.

Statisticile ne arată că în perioada 2012-2015, la nivel mondial, vaccinurile au prevenit peste 5 milioane de decese. În România, pe fondul unui trend descendent de acoperire vaccinală împotriva bolilor transmisibile, preîntâmpinate prin vaccinare, epidemia de rujeolă care a izbucnit în februarie 2016 a avut 9.233 de cazuri, din care 34 de decese, conform datelor centralizate în septembrie 2017. Şi statisticile din anii trecuţi sunt relevante: în timpul epidemiei de rujeolă şi rubeolă din 2011-2012 s-au înregistrat 2 decese, 12 decese după naştere, complicaţii asociate - 73 de cazuri de encefalite, 7.218 pneumonii şi 291 de artrite.

Deputatul ieșean apreciază prevederile proiectului de lege în legătură cu obligaţiile instituţiilor şcolare de a verifica efectuarea vaccinărilor obligatorii la înscrierea copiilor într-o colectivitate educaţională şi de a solicita un calendar de recuperare sau o adeverinţă în cazul unor eventuale contraindicaţii medicale definitive formulate de specialişti. La fel de utile vor fi comisiile judeţene de vaccinare pentru monitorizare, verificare, clarificare a situaţiilor diferite, prin colaborare interinstituţională – medici de diferite specialităţi, reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică, ai inspectoratelor şcolare sau direcţiilor de protecţia copilului.

Se impune, totuşi, intensificarea campaniilor de informare a părinților, copiilor, reprezentanţilor legali despre beneficiile vaccinării, despre riscurile la care se supun dacă nu vor accesa acest serviciu, despre modalităţi de evaluare a unor eventuale riscuri pentru sănătatea copilului, inclusiv prezentarea programelor şi tipurilor de vaccinare, perioadele lor de implementare, surse de informare suplimentară.

Ca profesor, din perspectivă pedagogică, dar şi datorită experienţei acumulate  ca manager educaţional, prof. dr. Camelia Gavrilă, consideră că este necesar să avem în grădiniţe, şcoli şi universităţi copii şi elevi, studenţi, tineri sănătoşi în primul rând, integraţi în medii sigure, condiţie esenţială pentru a genera apoi un demers educaţional de succes, pentru a obţine o evoluţie intelectuală, profesională, creativitate şi implicare în activităţile specifice fiecărui nivel sau domeniu de studiu. Asigurarea dreptului la educaţie tuturor copiilor, înscrierea lor într-o colectivitate de învăţământ trebuie să se realizeze doar după prezentarea actelor care justifică, atestă efectuarea vaccinurilor cuprinse în schema naţională de vaccinare. În acest sens, consider că un alt subiect corelativ temei în discuție se referă la cabinetele de medicină școlară care trebuie valorizate, revitalizate, susținute financiar și implicate în acest demers de vaccinare și monitorizare a situațiilor existente, prin controale periodice efectuate pe parcursul procesului educativ, cu obiectivul promovării sănătăţii, prevenirii, diagnosticării şi chiar tratării a numeroase afecţiuni.

În concluzie, dezbaterile sunt necesare pentru clarificări, pentru armonizarea propunerilor, pentru eficientizarea legislaţiei şi, implicit, a activităților din domeniile vizate. Discuțiile pot risipi mituri şi legende, abordări lipsite de temei ştiinţific, generalizări incorecte, realizând, însă, în final suportul legislativ necesar pentru un domeniu atât de sensibil cum este starea de sănătate a populaţiei, instituind măsurile necesare de prevenţie şi intervenţie, de vaccinare şi consemnare a acestui parcurs.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: