fbpx
 
Noua şcoală se numeşte smartphone

Noua şcoală se numeşte smartphone


În şcoli, mesajele din mână în mână, pe un colţ de hârtie, au fost înlocuite cu postări pe Facebook şi accesarea altor site-uri de pe internet cu ajutorul telefoanelor mobile. Reglementările care interzic utilizarea acestor aparate sunt parţial aplicate şi devin un joc de-a şoarecele şi pisica între elevi şi profesori, cu consecinţe asupra receptării informaţiilor de la ore.

Recent, ministrul educaţiei din Franţa, Jean-Michel Blanquer, a anunţat că, din ianuarie 2018, elevii nu mai pot veni cu telefoane mobile la şcoală. La noi, legislaţia actuală, prin Statutul Elevului, prevede că elevii nu pot să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor. Prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă.

 

Inspector General: „Factor perturbator în învăţare”

Introducerea în şcoală a telefoanelor mobile şi utilizarea lor în aceste situaţii de excepţie este reglementată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin Regulamentul de Ordine Interioară, asumat de şcoală.

Unităţile de învăţământ din Iaşi pot stabili modul în care se gestionează utilizarea telefoanelor, la anumite discipline şcolare ca mijloc de învăţare, la anumite clase-liceale, de exemplu, amenajarea unui spaţiu în clasă unde trebuie să fie depozitate toate telefoanele înainte de începerea orei“, spune Inspectorul Şcolar General, profesor Genoveva Farcaş.

Şefa Inspectoratului ieşean consideră interzicerea telefoanelor ca una benefică, deoarece utilizarea acestora în timpul orei distrage atenţia elevilor.

Măsura avansată de decidenţii din sistemul de educaţie francez şi chiar de ministerul nostru de resort, aceea de a interzice introducerea telefoanelor în şcoală este susţinută, din păcate, de realitatea educaţională care, în multe situaţii, confirmă faptul că telefonul purtat de elev în timpul orelor de curs este un factor perturbator în învăţare, um mijloc care aduce mai degrabă prejudicii elevului, care, în loc să fie atent la ceea ce se prezintă în cadrul orei de curs, este tentat de a intra prin intermediul telefonului în comunicare cu alţi colegi/alte persoane, de a accesa diverse canale de comunicare on-line în scopuri diferite de cele abordate de lecţia respectivă“, afirmă Genoveva Farcaş.

 

Deputat Gavrilă: interzicerea, „o măsură drastică”

Deputatul PSD Camelia Gavrilă, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ, susţine că interzicerea telefoanelor mobile în şcoli ar fi una excesivă: „Nu sunt adepta interdicţiilor radicale. Ce li se interzice, mai ales adolescenţilor, devine o atracţie şi mai mare. Asta ţine de psihologia tinerilor. Telefoanele mobile la şcoală creează o problemă atunci când tinerii, nefiind atraşi de ce spun anumiţi profesori la ore, preferă să se conecteze la lumile virtuale oferite de smartphone-uri. Aş merge pe varianta întâlnită în multe proiecte internaţionale, una de mijloc. Adică utilizarea telefonului să fie interzisă în oră, dacă nu are scop didactic şi libertatea folosirii acestuia în pauze, când tinerii pot lua legătura cu familia sau cu prietenii“.

Ca măsuri de blocare a accesului elevilor la telefoanele mobile în timpul orei, deputatul ieşean oferă şi câteva soluţii: „În Regulamentul Intern al unor şcoli există deja prevederi legate de aplicarea anumitor sancţiuni pentru cei care nu-şi închid telefonul mobil în timpul orei sau sunt create nişte spaţii în clasă unde elevii să-şi pună telefonul mobil în timpul orelor.“

 

Un efect: lipsa socializării

Dincolo de folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor, şefa Inspectoratului Şcolar atrage atenţia şi asupra pericolului legat de diminuarea socializării. „Fără a minimiza tehnologiile inovative, între care telefonul mobil deţine un rol important, trebuie să aducem în atenţie şi riscul sporit pe care îl are utilizarea acestuia în spaţiul şcolar şi din perspectiva diminuării socializării elevilor, a construirii unor legături directe, de comunicare reală şi permanentă“, spune Farcaş.

Şi Gavrilă este de acord cu acest pericol: „Nu de puţine ori am văzut întâlniri sau petreceri de tineri, unde aceştia preferau să stea pe reţele de socializare virtuale, în loc să interacţioneze cu cei de lângă ei.“

 

Gadgeturile, o nevoie pentru învăţare

În ceea ce priveşte tableta sau alte gadgeturi ce permit accesul la internet, Gavrilă susţine că acestea sunt deja folosite în multe şcoli ieşene. „În multe şcoli se folosesc acele tablete pentru înlesnirea acumulării de cunoştinţe. Dacă predai, spre exemplu, un curent literar, imediat poţi accesa o pictură. Sau dacă predai o poezie şi nu ai cartea la îndemână, imediat o accesezi pe internet. E clar că aceste gadgeturi au un aspect util, didactic, de care trebuie să beneficiem“, adaugă Gavrilă.

 

Inspectorul Farcaş a găsit o “nişă” benefică a smartphone-urilor

Doar cu scop de ajutorare

Inspectorul General Farcaş crede, totuşi, că telefonul poate fi folosit ca suport tehnologic: „Doar în contextul în care telefonul ar putea fi utilizat la nivelul unei clase întregi ca suport tehnologic în eficientizarea învăţării în clasă, ar fi justificabilă opţiunea de a lăsa telefoanele elevilor şi de a le utiliza la orele de curs. Dar şi aici apare o problemă legată de o posibilă inegalitate între elevi, fiind defavorizaţi cei care nu au posibilitatea achiziţionării unui smartphone care să faciliteze învăţarea pe suport digital. Soluţia în această situaţie este nu cea a telefoanelor mobile, ci a dotării şcolii cu tablete/alte suporturi digitale care să se constituie în mijloace de învăţare.“

Orice elev are acces la un laptop şcolar şi de obicei la telefonul personal, ceea ce poate fi un stimulent toxic. (…) Cel mai urât lucru pe care-l pot face elevii e să nu-şi scoată privirea din telefon. Dacă un elev este cu totul absorbit de telefon, atunci asta îi instigă şi pe ceilalţi.”

Daniel, profesor de fizică cu o vechime de 21 de ani, într-o declaraţie pentru site-ul vice.com, 7 martie 2017


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: