fbpx
 
Haos! 50% dintre angajații de la Spitalul Grajduri au luat salarii mai mici

Haos! 50% dintre angajații de la Spitalul Grajduri au luat salarii mai mici


Le-au crescut de-au scăzut: 10% din totalul salariaților din Sănătate eu lefurile tăiate. „Creşterea” salariilor în sistemul sanitar: la Iaşi, 20% dintre angajaţii de la Spitalul de Copii, 30% dintre cei de la Pneumo şi 50% de la Spitalul Grajduri au avut lefuri mai mici de la 1 martie. Au fost cazuri în care s-au luat salarii mai mici cu 1.200-1.500 de lei faţă de luna precedentă. După ce, iniţial, s-a aratăt inflexibilă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, zilele trecute, că „nu are nici o problemă” să facă modificări.

 

Modificările legislative din Legea salarizării au creat o adevărată isterie în sistemul sanitar ieşean. Mult trâmbiţatele creşteri salariale s-au transformat în diminuări ale veniturilor în momentul modificării regulamentului sporurilor. Cele mai mare pierderi salariale se înregistrează la Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase, Institutul de Psihiatrie „Socola“ şi Spitalul de Psihiatrie Grajduri. Venituri mai mici au avut şi asistentele, infirmierele şi brancardierii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ şi de la „Sf. Spiridon“.

Salarii mai mari la spitalele ce scapă de cazurile grave

Liderul sindicatului Sanitas Iaşi, Iulian Cozianu, susţine că modificarea regulamentului sporurilor a fost făcută fără vreun calcul prealabil, în detrimentul spitalelor universitare, unde volumul de muncă este mult mai mare decât într-un spital orăşenesc. „Distribuţia acestor bani a fost făcută haotic, fără vreo simulare anterioară. Modificarea regulamentului de sporuri, prrin care acestea sut plafonate la 30% de ordinatorul principal de credite, lasă posibilitatea unui spital mic, municipal sau orăşenesc, ce este în subordinea unei primării, să meargă cu sporurile la maximul din grilă. Aşa cum este situaţia ATI-ului, unde se poate merge la 85% din grilă. Diferit este în cazul centrelor universitare, unde este o concentraţie mai mare de spitale pe ordonatorul principal - Consiliul Judeţean sau Ministerul Sănătăţii. Nu s-a ţinut cont de faptul că greul este dus de spitalele mari şi spitalele judeţene“, spune Iulian Cozianu.

 

Cei mai vocali împotriva măsurilor Guvernului au fost angajaţii de la Pneumo

 

Venituri mai mici cu 1.600 de lei

Astfel, chiar dacă bugetul de salarii a crescut, aceste fonduri au fost distribuite către angajaţi într-un mod greşit, peste 600 de angajaţi din Iaşi înregistrând diminuări pe venituri între 300 şi 1.600 de lei.

Cele mai mari diminuări s-au înregistrat la Spitalul de Pneumoftoziologie, unde nu mai puţin de 223 de angajaţi au avut pe luna martie venituri mai mici comparativ cu luna februarie. În cazul asistenţilor medicali principali, scăderile au variat între 52 şi 183 lei. La spălătorese, îngrijitoare, infirmiere şi brancardieri scăderile au fost între 336 şi 613 lei. Cei mai afectaţi au fost registratorii medicali, chimiştii şi biologii din cadrul laboratorului de analize care au pierdut sume între 614 şi 905 lei.

Au fost două cazuri de asistenţi medicali principali, din cadrul laboratorului de analize, care au avut diferenţe salariale de 1.285 lei, respectiv 1.632 lei.

„La Pneumoftiziologie, am primit de la Consiliul Judeţean sporuri de 59%, dar, după ce s-au plătit orele suplimentare şi gărzile, au mai rămas sporuri în cuantum de 55%, adică valoarea minimă. Aşa s-a ajuns şi la pierderi de venit de peste 1.600 lei“, explică Victorela Vieriu, liderul de sindicat al Spitalului.

 

Scăderi dramatice de salarii în sistemul sanitar în această primăvară, deși Guvernul anunțase o majorare istorică

 

Sporuri mai mari la Bârlad decât la Socola

La Institutul de Psihiatrie „Socola“ şi la Spitalul de Psihiatrie Grajduri nemulţumirile au apărut şi în legătură cu sporul de condiţii periculoase.

„La Spitalul de Psihiatrie din Bârlad, spre exemplu, acest spor este de 75%, în timp ce la Socola, care este Institut, acest spor este de 50%. La Grajduri, unde sunt bolnavi extrem de periculoşi, cu antecedente penale, sporul este de 35%. E normal să te întrebi cu ce e mai importantă psihiatria de la Bârlad decât cea de la Iaşi“, declară liderul Sanitas.

La Grajduri, au fost angajaţi care s-au trezit în aprilie, când s-au dat salariile aferente lunii martie, că au veniturile diminuate drastic. Astfel, un asistent social principal gradaţia 4, care în luna februarie a avut un venit net de 4.298 lei, în luna martie a luat 3.307 lei. Asta în condiţiile în care în februarie a muncit 18 zile, iar în martie 22, iar în februarie salariul tarifar a fost de 3.803 lei, iar în martie 4.225 lei. Diferenţa în minus vine de la sporul de periculozitate, care în februarie a fost de 2.852 lei, iar în martie de 1.479 lei.

La acelaşi spital, în februarie, un infirmier a avut un venit de 2.691 lei, iar în martie cu peste 400 lei mai puţin. „Jumătate dintre salariaţi au avut venituri mai mici în martie faţă de februarie. Diferenţele au fost între 300 şi 1.300 lei. Sporul de periculozitate a scăzut de la 75% la 55%“, spune Bogdan Movilă, liderul de sindicat de la Spitalul Grajduri.

 

„Este de neimaginat cum au reuşit aceşti guvernanţi ca, dublând fondul de salarii, să nemulţumească angajaţii din sănătate”, Iulian Cozianu, lider Sanitas Iaşi

 

Probleme şi la Spitalul „Sf. Maria“

Şi la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ au fost angajaţi care au luat mai puţini bani pe luna martie comparativ cu luna februarie. Astfel, un asistent medical gradaţia 5, de la serviciul de anatomie patologică, a avut în luna februarie un venit net de 10.068 lei, aici fiind inclus salariul net, sporuri şi indemnizaţia de hrană, iar în luna martie a primit 8.775 lei. Asta în condiţiile în care în februarie a avut 90 de ore lucrate, iar în martie 132 de ore lucrate. O infirmieră gradaţia 5, de la Clinica de Pediatrie, a avut în februarie un venit net de 2.499 lei, iar în martie 2.432 lei. Şi în cazul acesteia numărul de ore lucrate în februarie a fost mai mic decât cele lucrate în martie, adică 160 faţă de 176.

O infirimieră gradaţia 3, de la Clinica Pediatrie, a luat în februarie 2.262 lei, iar în martie 2.193 lei. O altă infirmieră gradaţia 3, de la Compartimentul ARSI, a luat în februarie 3.323 lei, iar în martie 3.213 lei. Un brancardier gradaţia 5, de la Secţia ATI, a primit în februarie 3.344 lei, iar în martie a avut un venit de 3.196 lei.

„La ATI de la Spitalul din Paşcani sporul este de 75%, în timp ce la «Sf. Spiridon» sau «Sf. Maria» este de 55%“, adaugă Cozianu.

„Au fost afectaţi de diminuări aproximativ 300 de angajaţi. La anatomie patologie pierderile au fost şi de 1.300 lei. La îngrijitoare, infirmiere sau brancardieri veniturile au fost mai mici cu aproximativ 3-400 lei“, menţionează Codrina Dimitriu, liderul de sindicat al Spitalului „Sf. Maria“.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: