fbpx
 
Despăgubiri ca la americani: 80.000 de lei pentru poluare

Despăgubiri ca la americani: 80.000 de lei pentru poluare


O brutărie pusă la plată de vecinii care acuză praful și zgomotul făcut între casele din Morilor. Sunt implicați în conflict Gheorghe Radu, cel care a construit un bloc lângă Indiana, dar și Dumitru Anton, fost fotbalist la Poli Iași. La mijloc a căzut o brutărie de pe strada Morilor. Este o premieră: firma care deține brutăria a fost condamnată la plata unei despăgubiri de 80.000 de lei pentru că ar polua împrejurimile. Reprezentanții brutăriei acuză un verdict nedrept și merg la Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

O brutărie din Iași a fost condamnată de instanță la plata unei despăgubiri de 80.000 de lei după ce a fost dată în judecată de doi vecini deranjați de zgomot și de praf. Proprietarul afacerii spune că nu face nici una, nici alta și că va merge cu procesul mai departe, deși a fost condamnat definitiv.

Pentru că afacerea exista acolo când cei doi vecini și-au ridicat casele. „Este ca și cum mă mut eu la aeroport și dau apoi aeroportul în judecată că mă deranjează avioanele”, spune Viorel Bostan, proprietarul Prod Pan Arina SRL.

În același război se regăsesc Gheorghe Radu (cel care a construit un bloc în coasta restaurantului Indiana, proprietarul halei unde se află brutăria), aflat într-un război vechi și de uzură cu Dumitru Anton, fostă glorie a Politehnicii Iași. Scena bătăliei este strada Morilor 56, din Podu de Piatră.

 

Brutăria, în dreapta, e practic lipită de casa familiei Purcariu

 

150.000 de lei, apoi 80.000 de lei

Două instanțe au văzut dosarul deschis de familiile Tașmoc și Purcariu împotriva brutăriei și ambele instanțe au oferit reclamanților despăgubiri. Cea de-a doua instanță a înjumătățit suma și s-a ajuns la 80.000 de lei.

Cele două familii au reclamat că brutăria este sursă de praf, de zgomot și de fum. „Lucrează ziua, lucrează noaptea, vin camioanele tot timpul. Este zgomot, ascultă muzică, fac zgomot. Pe coș iese fum, fac praf de la făină. Noi am cerut să plece de aici, nu are ce căuta o brutărie între case, nu este normal să ai o unitate de producție între case”, spune Dumitru Anton, fost fotbalist la Politehnica Iași.

El este tatăl Ancăi Tașmoc, unul dintre reclamanții din dosar, care locuiește în aceeași curte de pe strada Morilor 58. Acesta susține că cealaltă familie, a Mihaelei Purcariu, a avut și mai mult de suferit. „Copiii au astm bronșic din cauza prafului și a fumului”, mai spune Dumitru Anton.

 

Anton, fostul fundaș de la Poli Iași, nemulțumit de sentință, deși are de primit 80.000 de lei. El voia închiderea brutăriei

 

Proprietarul: „N-am bani de relocare”

Proprietarul brutăriei, Viorel Bostan, spune că a cumpărat o afacere, în 2011. „Afacerea funcționa tot aici, exact la fel, din 2004. Cele două case – ale familiilor Tașmoc și Purcariu - au apărut mult mai târziu, în 2008 și 2010. Am primit autorizație de funcționare de la toate instituțiile statului, niciuna nu a văzut vreo problemă. Iar eu nu mai dispun de bani să relochez afacerea”, spune Viorel Bostan.

Acesta susține că inclusiv nivelul de zgomot a fost verificat de DSP și s-a încadrat în limitele premise. „Praf nu am de unde face. Vine un camion de făină de 10 tone de două ori pe lună la mine. Atât. În rest, doar mașini normale. Și apoi, oamenii ăștia nu se uită că suntem aici în Podul de Piatră, poate cea mai poluată zonă din Iași?”, se întreabă Bostan.

Acesta susține că a avut trei procese pe tema brutăriei și, pe primele două, le-a câștigat. La un moment dat, DSP ceruse chiar închiderea, dar judecătorii nu au văzut niciun motiv pentru ca afacerea să fie blocată.

 

Urmele războiului dintre vecini: și-a trecut limitele proprietății pe gard

 

Brutarul: „Mă întorc la Costuleni, în chiloți, cum am plecat”

Hala în care funcționează brutăria aparține lui Gheorghe Radu, un controversat om de afaceri, cel care a ridicat un bloc lipit de Hotelul Indiana. Acesta este într-un conflict cu Dumitru Anton , fostul fotbalist. Acesta din urmă a mai obținut în trecut evacuarea unei țesătorii de etichete de haine care funcționa în hala de pe Morilor 56.

În prezent, în hală funcționează, în partea dinspre strada Morilor, o firmă de IT, de care Anton nu se declară deranjat, iar în partea dinspre Podul de Piatră brutăria Prod Pan Arina SRL.

„În procesul pe care l-am avut cu aceste despăgubiri, a fost introdus parte și Gheorghe Radu, care trebuie să plătească în solidar cu noi. Este o situație unică, să fie introdusă o altă parte și chiar să fie pusă la plată. Dar nu ne vom opri aici, vom ataca sentința la Înalta Curte. Oricum, sentința a fost definitivă, avem conturile blocate, mi-am informat toți furnizorii și clienții despre această problemă. Eu venisem cu soția din Italia, cu banii strânși acolo, să facem o afacere aici. Dar mă întorc la tata, la Costuleni, în chiloți, cum am plecat”, mai spune Viorel Bostan.

Culmea este că ambele părți sunt nemulțumite de verdict și spun că instanțele au greșit grav. Dumitru Anton susține că nu voia despăgubiri, ci închiderea brutăriei, și instanța este coruptă. Viorel Bostan declară că nu are motiv să plătească despăgubirile și că instanța este coruptă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30