fbpx
 
MICUL GENIU: olimpic la gimnaziu încă din clasa a IV-a

MICUL GENIU: olimpic la gimnaziu încă din clasa a IV-a


Părinţii au încercat să-l înscrie în clasa a V-a după a III-a, dar Ministerul Educaţiei nu a fost de acord. Radu Stoleriu are 10 ani. Anul acesta, deşi învaţă în clasa a IV-a, el a luat locul al treilea la Olimpiada de Matematică pentru clasa a V-a. În grupa mare de la grădiniţă începuse să facă adunări de numere din trei cifre, din cap. „Face totul cu o naturaleţe ieşită din comun”, spune profesorul Cătălin Budeanu de la Colegiul „Emil Racoviţă”.

 

A fost admis deja în clasa a V-a la cinci dintre liceele de top din Iaşi, dar a ales deja unde va continua. Vrea la Colegiul „Emil Racoviţă“, unde îl va avea ca profesor la matematică pe mentorul său. Radu ştie engleza la perfecţie şi învaţă de doi ani limba chineză. Merge la Centrul de Excelenţă, unde a fost admis fără probleme şi este pasionat şi de înot, având mai multe competiţii câştigate la activ.

Înmulțiri de la grădiniță

Părinţii lui Radu au observat că fiul lor este de mic cu mult peste media celorlalţi copii. În grupa mijlocie la grădiniţă, Radu ştia deja să scrie şi să citească. Avea abilităţi deosebite la jocurile logice şi în grupa mare a început să facă adunări de numere din trei cifre, din cap, şi a învăţat tabla înmulţirii.

„Ne-am dat seama că are capacităţi deosebite şi atunci l-am încurajat. Îi era suficient să se uite o dată pe o imagine şi reda perfect toate numerele care erau pe acea foaie. Îi plăceau foarte mult jocurile logice“, îşi aminteşte Laura Stoleriu, mama lui Radu.

Testul Cambridge la 5 ani

La cinci ani şi ceva, Radu a susţinut şi a luat examenul Cambridge „Starters“. „A fost cel mai mic copil din România care a luat acest test. Atunci ne-am dat seama că Radu are o memorie foarte bună. Ca să poată da acea testare, el a învăţat şi să scrie în limba engleză“, explică mama băiatului.

După grădiniţă, Radu a mers la clasa Mihaelei Rus, la Şcoala Primară „Carol I“ din Iaşi. Foarte repede, învăţătoarea şi-a dat seama că Radu nu este un copil obişnuit şi că are calităţi cu mult peste ceilalţi copii: ştia să scrie, să citească şi să facă adunări cu numere mari.

Stimulat de învăţătoare, Radu a început să participe la concursuri pentru copii de clasă pregătitoare. „La toate concursurile a luat rezultatele maxime. Şi acum cred că mai păstrăm vreo cinci medalii luate în clasa pregătitoare“, zice mama micului geniu.

 

Radu uimeşte prin setea sa de învăţătură

 

Ursuleţul motivator

Pe lângă participarea la concursurile organizate la alte şcoli, învăţătoarea lui Radu obişnuia să facă tot felul de concursuri în clasă pentru a-i motiva pe copii. „La sfârşit de lună, marele premiu era un ursuleţ pe care îl primea câştigătorul. Ce bucuros era Radu când venea cu ursuleţul acasă“, spune, amuzată, Stoleriu.

Dacă participarea la concursuri încă de mic este privită de mulţi părinţi ca o traumă pentru cel mic, nu de aceeaşi părere este mama lui Radu, care consideră că rezultatele fiului ei s-au datorat în mare parte şi obişnuinţei acestuia cu întrecerile. „Copii pe care i-am văzut la Olimpiade nu au frică de examene. Nu au trac. Se vede că sunt obişnuiţi de mici cu aşa ceva. Cu fiecare examen la care au participat, cu atât se reduc emoţiile“, menţionează Laura Stoleriu.

Multe premii la concursuri

Din clasa a II-a, Radu a început să meargă la concursuri naţionale la matematică, câştigând participarea la o tabără. Nu era în clasa a III-a, când Radu ştia deja să rezolve testele pe care le dau copii în clasa a IV-a.

Înainte de intrarea în clasa a III-a, Radu şi-a dorit foarte mult să meargă la Centrul de Excelenţă pentru copii de clasa a III-a şi a IV-a. „El ne-a rugat să-l lăsăm să dea examen pentru clasa a IV-a, deşi el de-abia intra în clasa a III-a. A intrat cu al patrulea punctaj. Aşa a ajuns să interacţioneze cu cei mai buni profesori“, zice mama băiatului.

Pe urmă a mers şi a susţinut examenele de intrarea în clasa a V-a, la patru dintre cele mai bune licee din Iaşi, deşi el era de-abia în clasa a III-a. „A luat cea mai mare notă la «Racoviţă» şi «Negruzzi» şi locul al doilea la «Informatică» şi Colegiul Naţional“, explică mama lui Radu.

La „Racoviţă” a fost remarcat de profesorul Cătălin Budeanu, care a devenit un adevărat mentor pentru Radu.

Mama: „A plâns că nu a fost primul”

Între Radu şi profesorul său s-a creat imediat o conexiune care l-a stimulat foarte mult pe băiat, acesta ajungând să participe anul acesta la Olimpiada de Matematică pentru clasa a V-a, deşi el încă este în clasa a IV-a. „Cu domnul profesor Budeanu, Radu a progresat fantastic. Lucrând materia de clasa a V-a, am încercat să-l înscriem în clasa a V-a după a III-a, dar Ministerul nu ne-a permis. Atunci, domnul Budeanu l-a luat în echipa sa de clasa a V-a, de la «Racoviţă» pentru Olimpiada de Matematică. La faza judeţeană, Radu a luat locul al doilea. La faza naţională, a luat locul al treilea, fiind cel mai bun dintre cei şapte care au mers din Iaşi. În plus, Radu a luat medalie de aur în clasamentul Societăţii de Ştiinţe Matematice din România. La premiere, nu mai ştiam cum să-l opresc pe Radu din plâns. A fost foarte supărat că nu a fost primul. Domnul Budeanu l-a calmat spunându-i că încep lucrul la materia de clasa a VI-a şi aşa s-a liniştit“, rememorează Stoleriu.

 

Radu, alături de profesorul Budeanu

 

Apreciat de mentorul său

Profesorul Cătălin Budeanu are numai cuvinte laudă la adresa lui Radu. „Este un copil cu o personalitate complexă pentru vârsta lui. E un copil care vizează genialitatea. Face matematică din plăcere, la un nivel extrem de ridicat pentru vârsta lui. Are o memorie şi o intuiţie foarte bună. Este extrem de creativ. Face totul cu o naturaleţe ieşită din comun. Dacă va şti să gestioneze succesul şi va rămâne la fel de modest şi de hotărât, rezultatele lui pot fi dintre cele mai bune. Totul depinde de el, cum îşi va folosi potenţialul extraordinar pe care îl are“, spune profesorul Budeanu.

Se joacă doar în week-end

Având un program foarte încărcat, Radu nu prea mai are timp de joacă, dar nu pare să-l deranjeze foarte tare acest lucru. „În fiecare zi, după ce vine de la şcoală, mănâncă, îşi face temele şi pe urmă are câte un curs unde merge după-amiaza. Seara, când vine acasă, nu prea apucă să se mai joace. Are câţiva prieteni, cu care se vede în week-end-uri şi atunci are timp să se joace. De obicei merge de sâmbătă şi vine duminică sau vin acei copii acasă la noi“, zice mama băiatului.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30