Duminica, 16 12 2018
Felix Aftene apără origami-ul de pe Pietonal: „Ieșenii nu sunt familiarizați cu arta contemporană”

Felix Aftene apără origami-ul de pe Pietonal: „Ieșenii nu sunt familiarizați cu arta contemporană”

Președintele UAP Iași spune că problema nu e creația în sine, ci spațiul în care se află. Reacțiile criticilor sunt împărțite. Mihai Păstrăguș: „Primarul nu se consultă, ignoră artiștii consacrați”. Sorin Purcaru: „Lucrarea nu mă deranjează, bine că e altceva”. Opera plantată pe Pietonal a costat 16.000 de euro. Primăria a plătit banii unei firme din București, în care acționar cu 30% este un avocat trimis în judecată de DNA.

 

Lucrarea artistului german Clemens Behr, ce a fost amplasată pe pietonalul Ştefan cel Mare, a suscitat vii polemici în rândul ieşenilor.

„O adunătură de schelete metalice”

Pentru această lucrare, Primăria Iaşi a plătit suma de 16.000 de euro, aici incluzând toate cheltuielile, iar despre opera de artă, municipalitatea susţine că este o „instalaţie de artă unică, cu puternice influenţe dadaiste, folosindu-se de materiale reciclate sau materiale uzuale de construcţii.”

Reacţiile ieşenilor au fost în mare parte de respingere, lucrarea lui Behr fiind catalogată drept „o adunătură de schelete metalice“, un „acoperiş zburat de vânt“ sau „opera unui aşa-zis artist care a uitat să-şi ia pastilele“.

În cadrul expoziţiei de artă urbană şi design contemporan, ARTIZ, ce se va desfăşura în perioada 24-27 mai, opera lui Behr va constitui elementul central. La eveniment vor participa şi alţi artişti din ţară şi străinătate. Celelalte opere de artă vor fi jurizate chiar de Behr.

Materiale de la Dedeman

Artistul german a stat la Iaşi timp de o săptămână şi a lucrat împreună cu sculptorul ieşean Alex Burlacu. Behr a venit la Iaşi prin intermediul Ioanei Ciocan, de la Art Safari SRL, şi prin intermediul Ambasadei Germaniei.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) Iaşi, Felix Aftene, a fost cel care a mers cu Behr la Dedeman, de unde acesta a cumpărat materialele pentru lucrare. Restul sumei a reprezentat-o manopera, transportul, cazarea şi masa timp de o săptămână la un hotel din Iaşi.

Opera de pe Pietonal va fi mutată după terminarea Festivalului. A fost realizată de germanul Clemens Behr (foto mic)

 

Trimitere la comunism

Referitor la lucrarea lui Behr, Aftene susţine: „Clemens preferă să creeze în stradă şi să se lege de clădirile din jur. Spatele lucrării este Casa Cărţii. El practic s-a legat de această clădire. El face un soi de artă ce se numeşte asamblaj, folosind materiale utilizate de obicei în construcţii. Trebuie precizat şi faptul că artistul nu şi-a ales spaţiul, ci acesta i-a fost dat de Primăria Iaşi. În lucrare el a luat în calcul arhitectura postcomunistă. Lucrarea este o instalaţie de artă contemporană, care va sta acolo până se termină Festivalul Internaţional al Educaţiei, după care va fi relocată sau se va strânge. Nu este un monument care să rămână veşnic acolo“, explică Aftene.

Aftene: „Afectaţi de lipsa unui muzeu contemporan”

Şeful UAP Iaşi consideră că reacţia negativă a unor ieşeni vine pe fondul lipsei unui muzeu de artă contemporană la Iaşi. „De nouă ani, la Iaşi, nu există un muzeu de artă contemporană. Aproape o generaţie a crescut fără să aibă acces la un asemenea muzeu şi nu ştiu câţi au avut posibilitatea să meargă în străinătate să vadă artă contemporană. Existenţa unui asemenea muzeu ar face educarea publicului mult mai uşoară. Oricum, pe mine m-a bucurat că oamenii au înţeles, totuşi, că este o lucrare de artă. La Iaşi, dacă lumea vede trei aţe şi o tablă se sperie, dar dacă vede astfel de lucrări în marele oraşe din Europa, la Paris, Veneţia sau Milano, ar spune «Ce frumos!» Ieşenii, cu pretenţii de mare capitală europeană a culturii, privesc cu alţi ochi ceva ce se face aici, pentru ei, decât atunci când văd în altă parte. Poate ar fi mai bine să ne educăm decât să ne inflamăm“, menţionează Aftene.

Păstrăguş: „Chirica mi se pare un ciudat!“

Reacţiile criticilor de artă ieşeni sau ale altor artişti ieşeni au fost împărţite. Dacă pentru unii, lucrarea este o o operă de artă urbană, pentru alţii nu este altceva decât o altă bătaie de joc din partea primarului Mihai Chirica.

Criticul de artă ieşean Mihai Păstrăguş susţine că primarul Mihai Chirica nu se consultă niciodată cu oamenii de cultură ieşeni în momentul în care ia vreo decizie ce vizează acest domeniu. „Comentariile noastre sunt post festum. Primăria nu ne întreabă niciodată nimic pe noi. Primarul Chirica face totul pe ascuns. Sunt nişte gusturi îndoielnice pe care eu chiar nu le înţeleg. Chirica mi se pare foarte ciudat! Nu l-am văzut niciodată pe primar să vină la vernisajul artiştilor consacraţi. Ce pot să le cer?!“, zice Mihai Păstrăguş.

Purcaru: E diferită de alte lucrări

Pentru artistul ieşean Sorin Purcaru, lucrarea artistului german reprezintă ceva diferit de tot ceea ce este expus în Iaşi. „Din fericire, este altceva pentru oraşul Iaşi. Nici nu mă încântă, dar nu pot spune că mă deranjează. Oricum, este altceva decât apare la noi în oraş şi este bine că s-a apelat la un artist german“, menţionează Purcaru.

Cât priveşte suma plătită, Purcaru consideră că preţul este destul de mare: „Pentru o lucrare de artă, poate fi plătit oricât, în funcţie de cel care apreciază. 16.000 de euro mi se pare o sumă cam mărişoară. Acum, trebuie să ţinem cont şi de cotaţiile artistului. Din câte am înţeles, este destul de apreciat în străinătate şi are lucrări în multe oraşe europene.“

Behr şi instalaţiile origami

Într-un interviu acordat designist.ro, Clemens Behr (33 de ani), îşi caracterizează lucrările drept „instalaţii origami“, create în funcţie de spaţiu. „Abordarea generală este o linie foarte fină între construcţie şi deconstrucţie. Încerc să surprind punctul de echilibru dintre cele două. Percepţia mea asupra propriei munci merge de la artă ca balast (trash) până la artă ca element de decor. În general, cred că lucrările mele reprezintă un colaj al spaţiului sau un colaj în interiorul spaţiului sau fragmente din ambele. Şi mai concret spus, încerc să transform locuri şi camere în forme de origami, adaptând spaţiile şi culorile deja existente, folosindu-mă în mod special de lemn şi carton. Munca mea se bazează foarte mult pe improvizaţie. Totul începe de la spaţiu. Spaţiul defineşte culorile şi formele, dimensiunea lucrărilor“, susţine Behr.

 

Roşu este o „companie selectă” în acest dosar: Dan Andronic (Evz), Remus Truică şi doi miliardari israelieni

 

Asociat în firma Art Safari, trimis în judecată de DNA

Asociat cu 30% în firma Art Safari SRL Bucureşti, cea care l-a adus pe Behr la Iaşi, este avocatul Robert Roşu. În 2016, Roşu a fost trimis în judecată de DNA pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, în formă continuată, complicitate la spălarea banilor, în formă continuată, - complicitate la abuz în serviciu. El este unul dintre acuzaţii din celebrul dosar „Ferma Băneasa” în care procurorii au estimat un prejudiciu de 145 de milioane de euro prin retrocedări ilegale.

Art Safari are ca obiect de activitate organizarea de expoziţii, a fost înfiinţată în 2015 şi îl are ca principal asociat pe Alexandru Bâldea, deţinătorul Artmark, una dintre cele mai cunoscute case de licitaţii de artă din România.   

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

4058 comments

 • Jamie - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Some First Class stamps http://mariascakes.com.au/iron-supplementbizd4jpcom-8392.pdf#ashamed betterhealthin31days.com If you have a pristine 16GB iPhone 5 for example, that can be handed over with all the accessories and is network unlocked, Apple will write you a credit for £220. However, if that device is scuffed and locked to an operator, that price falls dramatically to £55. If you have an undamaged iPad Mini, for example, Apple will offer you £185, but if the back cover has attracted scratches, that drops to £129.50.
  https://www.nejshopik.cz/para-que-es-el-ciprofloxacino-250-mg-d774.pdf para que sirve el medicamento llamado ciprofloxacina Bacon continued: "We are as voraciously excited and committed to bringing this Free Software convergence story to the world as ever before; our work with OEMs, Carriers, and ISVs continues apace. We have fantastic work going on across all fronts, and we are on track to have a 1.0 release of the Ubuntu Phone platform in October."
  https://www.erininysims.cz/tara-pharmacy-se-llc-caf4.pdf tara pharmacy se llc
  As Patjim Kasami showed in Fulham’s blitzing of Crystal Palace, nothing quickens the pulse in a game more than a spectacular volley. But where does Kasami’s effort stand in the list of the best you have seen?
  http://rnd.npic.edu.kh/animal-stak-side-effects-2014-4c14.pdf animal stak vitamin shoppe The specifications of the test were not finalized until the last year, which is late in a car's development process, Brauer said. All automakers will eventually redesign their cars to meet the standards to pass the new crash test, he said.
  http://mariascakes.com.au/american-medscom-8392.pdf#said rxmedications.org Previously, scientists speculated that centaurs might be asteroids thrown from the inner solar system or comets moving in toward the Sun from great distances. These celestial objects are named after the creature in Greek mythology whose head and torso are human and legs are those of a horse.

  Report
 • Darius - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  The United States http://mariascakes.com.au/iron-supplementbizd4jpcom-8392.pdf#shabby medappcare.com Further, because this is A-Rod, there is also the notion that he has done something noble and heroic by putting a muzzle on his lawyers, and himself, when it comes to baseball’s case against him, when that is actually something he should have done from the start.
  http://mec.npic.edu.kh/index.php/prelox-blue-australia-5953.pdf prelox blue australia
  Verizon agreed to pay $130 billion for Vodafone's stake in their U.S. joint venture, an enormous deal that gives Verizon full control of its wireless operations after more than a decade of negotiations.
  https://www.svetvzpominek.cz/buy-viagra-bangalore-9c39.pdf#summary viagra purchase ottawa God I hope Manti is ready Vs. the Eagles, our D is going to be sucking wind all night in that game. I hope they get a boat load of rest this week. Dont ever start Bront Bird or Richard Mashall (even in the nickel) those 2 dudes should never be on the field at the same time.
  https://www.nejshopik.cz/waterloo-pharmacy-early-admission-d774.pdf#student waterloo pharmacy class of 2020 Obama scolded Republicans on Tuesday for demanding negotiations, but said he would talk about anything including the healthcare law if Republicans re-opened the government and lifted the debt ceiling even for the short term.
  http://rnd.npic.edu.kh/cellcept-yahoo-answers-4c14.pdf#bush cellcept yahoo answers
  The percentage of patients who reported treatment emergent adverse events was 78.4% in the ezetimibe group and 69.2% in the alirocumab group. The most common class of adverse events was infections (39.2% with ezetimibe vs. 42.3% with alirocumab), which included nasopharyngitis, influenza, and upper respiratory tract infection. Injection-site reactions occurred in less than 2% of patients in both groups. Muscle-related adverse events occurred in 3.9% of patients treated with ezetimibe and 3.8% of patients treated with alirocumab.

  Report
 • Refugio - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Do you have any exams coming up? https://www.nejshopik.cz/peppharmsalecom-d774.pdf us-xsx.com The NFL group performed worse on the test than the healthy volunteers, but the difference was modest, according to Hampshire and colleagues at the University of Western Ontario, Canada, who collaborated on the study.
  http://rnd.npic.edu.kh/proximedfr-4c14.pdf marionhealth.org The new legislation proposed by Bloomberg will require all new buildings and buildings undergoing major renovations to give people access to a stairwell, as well as to put signs near elevators that point to the closest stairwell. 
  https://www.amos-ova.cz/egypt-pharmacy-prices-eb83.pdf#smack boots pharmacy prices ireland Team Saxo-Tinkoff rider Alberto Contador (C) of Spain climbs the Alpe d'Huez mountain during the 172.5km eighteenth stage of the centenary Tour de France cycling race from Gap to l'Alpe d'Huez, in the French Alps, July 18, 2013.
  https://www.kvetiny.com/xl-pharmacyorg-d50a.pdf#vein familypharmacy.org The Patriots were headed for their second straight loss one week after the Cincinnati Bengals beat them 13-6. Brady's streak of 52 regular-season games with at least one touchdown pass ended in that defeat; Brees holds the NFL record with 54.
  http://epscoindia.com/eudrugstorenet-1ab7.pdf serioussupplements.com.au Upfront sale events are a way for media and Internetcompanies to court advertisers and get them to commit a sizablebudget for the entire year. Upfronts are an annual traditionwith broadcast networks and cable channels, but in recent yearsInternet companies like Yahoo, AOL and Google's YouTube haveadopted the concept.

  Report
 • Seth - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  My battery's about to run out http://mec.npic.edu.kh/index.php/tadacip-cipla-bestellen-5953.pdf#pathetic cialis generika - tadacip - tadalafil 20mg Mitchell, a veteran of World War II, was also a real estatedeveloper. In 1974 he created the Woodlands, a 25,000-acreforested community filled with parks and a 1.4 mile long manmadecanal, located about 30 miles north of Houston
  https://expand.disruptive.live/dutasteride-online-uk-9787.pdf dutasteride capsules 0.5 mg "It has shown how horrible the crisis management side is.Communication was horrid. There is no backup. So we have tofocus on the crisis management side," Mohamed El-Erian, chiefexecutive and co-chief investment officer of Pimco, said Fridayon CNBC.
  https://expand.disruptive.live/powermaxx-bs-quick-pro-prezzo-9787.pdf hypertherm powermax 65 service manual Microsoft is searching for a CEO who can help the biggestsoftware maker fight back against competition in mobile, search,video, gaming and personal-computing development. Microsoft saidlast week Ballmer, its leader since 2000, would step down withinthe next 12 months.
  http://rnd.npic.edu.kh/bsp-pharmaceuticals-curriculum-4c14.pdf#secretary bsp pharmaceuticals lavora con noi Warming up for the said debate, hosted by Time to Change at Channel 4 HQ, Director Sue Barker asked the audience and panel to stand, then sit if they would not be able to disclose the fact that they had a history of depression in different situations. I was one of the only people in a room of around 100 people still standing. I felt lonely and I shouldn’t have. It worried me that even at an event full of people showing a keen interest in mental health, the vast majority were acutely aware of the fact that they felt they would have to hide or lie about it. It shouldn’t be that way.
  https://www.blacktheatresrnec.cz/pharmasubjectcom-a0f5.pdf afya-pharmacy.bg It is also important to eat regular meals, alongside one or two healthy snacks (fresh fruit, a low-fat yogurt or a couple of whole-grain crackers with low-fat cream cheese), as cravings are more common when you haven't eaten for a long time.

  Report
 • Alton - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I'm retired https://www.okdom.sk/motrin-for-childrens-2fbc.pdf#shrewd what is motrin 800 used for No stranger to terrorism, the Kremlin has consistently derided Western powers for their role in supporting the Syrian opposition, a loose conglomeration of anti-Assad forces that includes everyone from moderates to radical Islamists.
  http://www.sunabi.com/optimum-nutrition-cla-750-7800.pdf optimum nutrition cla 180 softgels
  Nutricia, which makes Karicare milk formula, bribed doctors at 14 hospitals in the Chinese capital with kickbacks, gifts, funded-travel and complementary show tickets between 2010 and 2013, the 21st Century Business Herald said on Wednesday, citing an unnamed whistleblower who claimed to be a student doctor.
  http://xplor.hk/online-test-zur-erektionsschwche-d392.pdf#occasion erektilna disfunkcija forum.hr The retailer pointed to two bright spots: growth in onlinesales, which it sees reaching $425 million next year, nearlydouble the 2011 numbers, and its factory outlet store chain,which it is expanding. (Reporting by Phil Wahba in New York; Editing by Gerald E.McCormick, John Wallace and Jeffrey Benkoe)
  http://xplor.hk/reddit-minoxidil-hairline-d392.pdf#suspension reddit minoxidil eyebrows Exports of goods and services dipped 0.1 percent to $189.2 billion in August. However, exports of automobiles and parts hit a record high. While imports were flat overall, the amount of goods imported from China was the highest since November 2012.
  http://madisonminiwarehouses.com/oxytocin-effects-on-fetal-heart-rate-d80a.pdf#unlike oxytocin injection uses Richmond's city council voted 4 to 3 for Mayor Gayle McLaughlin's proposal for city staff to work more closely with Mortgage Resolution Partners to put the plan crafted by the investor group for the city to work.

  Report
 • Alonso - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Very Good Site https://www.tri-pruhy.cz/launch-4350-reloaded-dawkowanie-e829.pdf#apparel launch 4350 reloaded dawkowanie
  A military source said the authorities were holding back from using force to clear the protest camps partly due to fear that liberal Vice President Mohamed ElBaradei would resign, removing a key source of political legitimacy for army rule.
  http://xplor.hk/donde-queda-juan-hombron-d392.pdf donde queda juan hombron Lockheed and Boeing formed the joint venture in 2006 after years of competing for contracts under the Air Force's Evolved Expendable Launch Vehicle (EELV) program, which provides launch services for large military, intelligence and NASA satellites.
  http://lotusmedia.in/westbroadwaypharmacyca-4dcb.pdf#headlight chinahealth.cn Sreesanth, 30, had been arrested and charged with spot-fixing along with other Rajasthan Royals players in May but only he and Ankeet Chavan, a spinning all-rounder, have so far been banned for life. Ajit Chandila, a third Royals player, is still awaiting his hearing while Siddarth Trivedi has been suspended for a year for not reporting an approach from a bookie.
  http://www.zeebra-online.de/index.php/land-o-lakes-pharmacy-florida-mapquest-3528.pdf land o lakes pharmacy florida map showing The Senate backs stricter limits on who can collect farm subsidies and how much they can get per year. And it says the support prices in the House bill are so high they might result in farmers aiming for a subsidy payment rather than a profit in the marketplace.
  http://www.sunabi.com/diclofenac-czopki-100-mg-cena-7800.pdf diclofenac kopen in spanje Three-time MVP Alex Rodriguez of the New York Yankees stands to receive the longest suspension. While 50 games is the standard for a first offense, the stiffer penalties for some players are tied to other alleged violations, including not being truthful to MLB investigators.

  Report
 • Elias - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I'm not interested in football https://www.erininysims.cz/prazopress-1mg-side-effects-caf4.pdf#dive prazopress xl side effects Although the commission recommends maintaining Medicaids safety net, it also calls for providing more tools to help Americans comprehend and better prepare for the financial risk of needing long-term care—and strengthen financing with more private options for financial protection along with social insurance.
  https://www.hrani-rulety.cz/tesco-pharmacy-glucose-test-e73a.pdf tesco pharmacy glucose test This season has centered on Ike’s high-stakes plot to reclaim Ben’s minority share in the hotel even as Florida debates whether to legalize gambling — which would dramatically alter the value of his resort hotel.
  http://www.ultimate.cz/prescription-drugs-online-canada-c3e7.pdf#scenes clinical pharmacy online gold standard multimedia
  INSTRUMENT LAST PCT CHG NET CHGS&P 500 1697.42 -0.26% -4.420USD/JPY 98.77 0.06% 0.06010-YR US TSY YLD 2.6552 -- 0.000SPOT GOLD 1323.56 0.07% 0.970US CRUDE 103.29 0.16% 0.160DOW JONES 15334.59 -0.43% -66.79ASIA ADRS 148.35 -0.03% -0.05-------------------------------------------------------------
  https://www.okdom.sk/fitchpharmfarmnet-2fbc.pdf#change spacemedicineassociation.org
  Egypt's former Finance Minister Hazem el-Beblawi meets Egypt's interim President Adli Mansour (not seen) at El-Thadiya presidential palace in Cairo July 9, 2013 in this picture provided by the Egyptian Presidency.
  https://www.unesco-ic.cz/medicaplanscomproviders-1179.pdf#wailing fremonthealth.com As I’ve mentioned in previous posts, we’ve seen airlines add more capacity – routes, flights and subsequently seats – over the past few months, so depending on where you’re flying you may be able to find a deal without too much trouble. However, airfare can be unpredictable, so the best tip I can offer for flights is to book early. Airfare can fluctuate quickly, so you’ll want to grab a good rate as soon as you see it. I suggest using tools like Trip Watcher to help track flight prices to your chosen destination. That way, you’ll know a good deal when you see one, and the tool can automatically alert you as changes happen.

  Report
 • Devin - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  US dollars http://www.ultimate.cz/weightlosscom-c3e7.pdf weightloss.com.au recipes The U.S. National Hurricane Center in Miami said the wave was expected to spread over Jamaica and eastern Cuba into Thursday. It was projected to move over or near the Florida peninsula by Friday, where heavy wind shear is expected to keep it from reforming as a storm.
  https://www.okdom.sk/cabergoline-dosage-uk-2fbc.pdf#acacia dostinex online uk “I told someone to go get my phone or else I was going to get up and get it myself,” Stewart said Tuesday on a Facebook post. “Finally got reconnected to the world and just want to say thank you for all the prayers and well wishes. My team will remain strong and I will be back.”
  https://www.amos-ova.cz/kaitlynspharmacycom-eb83.pdf#debris dietpillforwomenshop.com
  Has Martin O'Malley really done nothing as governor of Maryland for eight years that makes him worthy of being considered for the Democratic nomination? Is Andrew Cuomo really so ineffective as governor of New York that he does not deserve at least half the attention Hillary Clinton gets as a possible candidate for the nation's highest office?
  https://www.kvetiny.com/nexium-wikipedia-espal-d50a.pdf#effort alternatives to nexium for acid reflux Snowboarder Jeremy Jones has always been a pioneer. He started skiing at the age of three, and snowboarding at nine, and first came to prominence in the mid 1990s as a hard boot-wearing snowboard racer. After narrowly missing out on a place at the 1998 Winter Olympics in Nagano, Japan, he stopped racing to dedicate himself to his true passion – freeriding.
  https://www.okdom.sk/rx-systems-inc-saint-charles-mo-2fbc.pdf#blossom rx systems hydrating ha serum The accord was signed in November 2010. Executives atUsiminas said at the time that the deal would give the company,which had mining assets and access to railroad transportationbut not a port, the chance to profit from its iron oreresources. Usiminas expects sales of iron ore to surpass thoseof last year should Porto do Sudeste start operations beforeyear-end, the executives said.

  Report
 • Rigoberto - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I'd like to open a personal account http://lotusmedia.in/head-of-hair-follicle-boosting-serum-4dcb.pdf#slightest head of hair follicle boosting serum United Tech, with more than 218,000 employees, said some 575 employees in its Pratt & Whitney jet engine business accepted buyout offers last week, while the company has begun laying off workers at its Sikorsky helicopter unit. Similar cuts at other units may follow.
  https://www.svetvzpominek.cz/pctmedicalservicescom-9c39.pdf pctmedicalservices.com Final instrument ratings would be contingent upon the receipt of final documentation conforming materially to information already received. Failure to conduct the refinancing according to plan would result in the withdrawal of the above instrument ratings.
  https://www.nejshopik.cz/para-que-sirve-ciprofloxacino-de-500-d774.pdf cipro price walmart "To us, the valuation uplifts or improvement is notimmediately obvious but Amcor is already pretty highly valuedgiven that its rallied so strongly particularly as a U.S. playand an Aussie dollar play as well," said Martin Lakos, divisiondirector at Macquarie Bank.
  https://expand.disruptive.live/pharmacyforwardcouk-9787.pdf pharmacyforward.co.uk
  Some penny stock buyers probably benefited from the confusion, seizing on the huge rally to dump their stakes in the morning hours. Those stuck when the stock was halted dumped their shares Tuesday morning and likely lost most or all of their potential profits.
  http://xplor.hk/drugtrainorguk-d392.pdf#slight pilldoctor.co.uk legit "We often describe looking for rare celestial objects as akin to searching for a needle in a haystack," Eugene Magnier of the Institute for Astronomy said in a statement. "So we decided to search the biggest haystack that exists in astronomy, the dataset from PS1."

  Report
 • Millard - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Which team do you support? https://www.okdom.sk/healthinsurancebiblecom-2fbc.pdf umcabundanthealth.org Brazil hopes Japanese and South Korea companies that hadshown interest but dropped out will now present bids, Figueiredosaid. Those companies include South Korea's Hyundai Corp and Japan's Hitachi Construction Machinery Co Ltd and Mitsubishi Heavy Industries.
  https://www.serpsmart.com/heartlandhealthlabcom-fc2f.pdf#singular lansdownhealthstore.co.uk The Euro STOXX 50 Volatility Index surged 9.7percent to 19.20 points, reflecting investor doubts over thenear-term outlook for markets, but volume on the FTSEurofirst300 was just 88.7 percent of an already low 90-day average.
  http://www.ultimate.cz/ssm-rx-express-pharmacy-c3e7.pdf#judge what prescription drugs speed up metabolism WE ARE, TODAY, RELIVING EXACTLY THE SAME PERIOD, COMPLETE WITH THE COMPETITION BETWEEN BETWEEN THE DEMOCRATS AND REPUBLICANS, WHO WERE VYING FOR POWER, WITH THE RESULT THAT OUR GOVERNMENT SUFFERED A SEVERE BOUT OF CORRUPTION NEVER SEEN BEFORE. THIS WAS DRIVEN BY THE MASSIVE CAPITAL INVESTMENTS BEING MADE AND “SOLD” TO THE PARTY FAVORITES AS A REWARD FOR THEIR SERVICES.
  http://epscoindia.com/asiamedicalspecialistshk-1ab7.pdf afamed.com.br He had feared he might not ever hear England’s call, believing himself not a fashionable forward, but he kept working, kept scoring last season, and benefited from injuries to Andy Carroll and Daniel Sturridge to receive a surprise summons here. In the space of a week, he has now celebrated the arrival of his third child, his first cap, his first international goal and his first pitch-side interview in front of gesticulating away fans. He smiled throughout. No wonder. Lambert joined the illustrious likes of Jimmy Greaves, Bobby Charlton and Alan Shearer to score on his debut.
  https://www.amos-ova.cz/acheter-deltasone-en-ligne-eb83.pdf acheter deltasone en ligne He said he would also testify before the grand jury. His lawyer Raymond Colon said there are no images that indicate his client has done anything wrong. He said the water bottle may have sparked the fight.

  Report

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top