fbpx
 
FIE în familie: Cum se mai fac 11.000 de euro în ziua de azi, când ești vecin cu Iulian Micu

FIE în familie: Cum se mai fac 11.000 de euro în ziua de azi, când ești vecin cu Iulian Micu


Un contract este din 2016, pentru Sărbătorile Iașului, cel de-al doilea este în plină desfășurare, fiind încheiat pentru FIE 2018. Valoarea celor două contracte este de 91.000 de lei. În cazul celui de-al doilea contract, acesta se suprapune peste ce face deja firma lui Iulian Micu pentru Primăria Iași.

 

Un vecin de ANL din Zimbru și prieten de-al lui Iulian Micu, proprietarul Global Press SRL, deține o firmă care lucrează cu Primăria pe același domeniu pe care lucrează și firma jurnalistului. Practic, activitatea celor două firme se suprapune, doar că, în cazul vecinului, Gabriel Diaconu, banii s-au dus strict pe două evenimente, nu pe activitatea generală a Municipalității.

Concret, un contract din 2016 este pentru Sărbătorile Iașului – 41.666 de lei, cel de-al doilea pentru FIE 2018 – 50.000 de lei. Încredințarea s-a făcut direct în ambele cazuri.

Contract la Sfânta Parascheva

Primul contract al Neobiz Services SRL cu Primăria Iași a fost în anul 2016, de 41.666 de lei și a reprezentat „producție grafică, copywriting, comunicare, audio-video și online”. Achiziția a fost directă, dar apare pe SEAP, site-ul unde se regăsesc achizițiile publice din România.

„A fost un contract strict pe Sărbătorile Iașului de atunci”, ne-a spus Gabriel Diaconu, proprietarul firmei Neobiz Services. La vremea aceea, vecinul de bloc al lui Iulian Micu avea sediul firmei la Moinești, între timp acesta este la Valea Lupului. Nu sunt clare detaliile despre ce anume a făcut firma lui Diaconu la Sărbătorile Iașului, dar activitatea acesteia s-a suprapus peste cea a lui Iulian Micu, al cărui contract-cadru cu Primăria prevedea oferirea acelorași servicii de-a lungul întregului an: producție grafică și comunicare audio-video și online.

 

Iulian Micu are exclusivitate pe contractele de imagine ale Primăriei. Acum, prin vecinii de bloc.

 

Contract la FIE
Al doilea contract cu Primăria Iași în care apare Neobiz Services este de pe 11 mai 2018, este în valoare de 50.000 de lei (10.800 euro) și are ca obiect „servicii de grafică, copywriting, audio-video, online și media-planning FIE 2018”. Aceasta, în condițiile în care conținutul audio-video pentru Primărie este deja cumpărat și promovat, prin contractul cu Global Press SRL, iar toate elementele de identitate ale festivalului sunt exact aceleași din anii trecuți, diferă doar anul.

 

Grafica FIE este neschimbată, la fel toate logo-urile, greu de adunat 11.000 de euro pentru serviciile Neobiz

 

Neobiz, implicare zero

În plus mai există, pentru cei 10.000 de euro, doar media-planning-ul. Care nu presupune negocierea și plata publicității, în baza unui contract cu Primăria, ci doar distribuția reclamelor sau a graficii.

„A fost un anunț pe SEAP, firma Neobiz Services a venit și a luat contractul. Media-planning-ul de care se vorbește acolo reprezintă programarea aparițiilor de publicitate în presă, machetarea. Efectiv a stabilit când va apărea ceva și în ce publicație. Nu a avut treabă cu negocierea contractelor de publicitate, asta s-a făcut direct de către Primărie”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

„Noi am negociat aparițiile FIE direct cu Departamentul de Comunicare al Primăriei, nu ne-a contactat nicio firmă de publicitate. De asemenea, toate materialele promoționale ne-au fost furnizate direct de către angajații Primăriei”, ne-a dezvăluit administratorul unui canal media ieșean care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Un alt element suspect este faptul că serviciile de „creație grafică” la această ediție FIE nu au constat în producerea de animații, care necesită costuri mari, ci doar imagini statice, machete print și afișe, folosindu-se aceleași elemente de identitate din anii trecuți.

 

Portofoliul Neobiz, prezentat pe site-ul propriu, este subțire, al unor amatori. Înainte de contractele cu Primăria, Gabriel Diaconu avea 1.500 de euro cifră de afaceri anuală, dar cerințele din caietul de sarcini au fost lejere

 

Iulian Micu se suprapune cu vecinul de scară

Societatea Global Press SRL a jurnalistului Iulian Micu are un contract de 119.000 de lei fără TVA pentru administrarea conturilor de pe rețele de socializare ale Primăriei și pentru conținut audio-video. Pe lângă postările de pe Facebook, firma lui Micu este cea care urcă filmele pe canalul de Youtube al Primăriei.

Conform caietului de sarcini prin care s-a făcut achiziția, firma trebuie să crească audiența paginii de Facebook, să modereze comentariile, să preia întrebările ieșenilor, să preia conținutul video de la conferințe, să realizeze materiale grafice și să producă conținut video de informare. „Echipa stabilă este formată din 13 colaboratori permanenți și cuprinde profesioniști în comunicare publică, marketing, copywriting, massmedia tv-radio-online, grafică, webdesign, social media, echipamente tehnice și producție video etc”, ne-a explicat, într-un e-mail, Iulian Micu, când a fost întrebat despre contractul cu Primăria. Exact asta face acum și firma prietenului său, doar că la Festivalul Internațional al Educației.

Tot pentru Primăria Iași, dar pentru un singur eveniment. 

A preluat contractul de la Micu

Pentru FIE 2017, contractul de promovare de 80.000 de lei l-a avut Iulian Micu, prin firma Strategis Team SRL, care are sediul în apartamentul din ANL Zimbru. Firma lui Micu a furnizat servicii de publicitate către FIE: grafică, copywriting, audio-video şi online, exact așa cum face, în 2018, Neobiz Services. Practic, contractul lui Micu din 2017 a fost preluat, în 2018, de vecinul de la ANL, Gabriel Diaconu.

Pe pagina oficială de pe Facebook, Neobiz promovează activitățile Strategis ca făcând parte din aceeași familie.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: