fbpx
 
Cuibul liberal Construcții  Hidrotehnice SA, în spatele afacerii CSMS Poli Iași

Cuibul liberal Construcții Hidrotehnice SA, în spatele afacerii CSMS Poli Iași


Socrul finanțatorului de la CSMS Poli Iași este omul cu banii: fostul liberal Gheorghe Zoicaș. Firma cu acoperire națională și cu punct de lucru în Irak, este printre cele mai mari afaceri din Iași. Firele duc în trecut la Relu Fenechiu și la lucrări de zeci de milioane de euro la Apele Române. Socrul lui Horia Sabo este director executiv la Construcții Hidrotehnice, fost deputat de Maramureș, iar directorul general Mihai Lupu a fost deputat PNL de Constanța. În ecuație intră și Laura Sandu, cu afaceri în industria alimentară, prietena lui Tibor Selymes.

 

Deși „prințișorul” Horia Vlad Sabo se prezintă ca investitorul de la CSMS Poli Iași, adevăratul om cu bani din familia acestuia este socrul său, Gheorghe Zoicaș.

Apariția familiei din Maramureș tocmai la Iași capătă sens, pentru că Zoicaș este directorul executiv (managerul propriu-zis) al uneia dintre marile firme ieșene, Construcții Hidrotehnice SA. Tata-socru e ceea ce se cheamă un „greu” în afaceri și politică, fiind fost senator PNL de Baia Mare.

REPORTER DE IAȘI vă dezvăluie toate încrengăturile afacerii.

Gheorhge Zoicaș a fost întâi liberal, apoi pesedist. Face echipă cu alt liberal la Construcții Hidrotehnice SA

 

Relații vechi la Apele Române

Construcții Hidrotehnice (CH) SA Iași este ceea ce poate fi numit un „cuib liberal”. Acceptul ca ginerele lui Zoicaș să preia clubul de fotbal, dat de primarul Mihai Chirica, poate fi interpretat tot ca o îndepărtare a acestuia de grupul de interese al PSD. Informațiile apărute public dar și cele obținute de REPORTER DE IAȘI sunt că italianul Massone, Horia Sabo și încă doi americani originari din Iași au făcut oferte pentru CSMS Poli Iași, iar Mihai Chirica a ales-o pe cea a tânărului care are în spate Construcții Hidrotehnice Iași.

Directorul general al firmei de construcții este Mihai Lupu, care, la rândul său, a fost deputat PNL până în 2012 și este originar din Constanța.

Zoicaș și Lupu sunt în relații foarte bune, de ani de zile, cu fostul lider al PNL Iași, Relu Fenechiu. Construcții Hidrotehnice a câștigat contracte de câteva zeci de milioane de euro la Direcția Regională Apele Române Iași, în timpul guvernărilor PNL, în cele două mandate de director ale lui Corneliu Crețu, numit în funcție tot de liberali. Corneliu Crețu și-a construit vila în cartierul IC Brătianu din Bucium chiar vizavi de cea a fostului ministru Relu Fenechiu.

Ca un detaliu, Construcții Hidrotehnice i-a vândut, anul trecut, un conac lui Costel Alexe, la Sculeni. Alexe e actualul președinte județean al PNL Iași.

 

Conhidro a finanțat un periplu al Ansamblului Folcloric „Maramureșul” în Irak, unde firma are contracte. Zoicaș apare și el în poze (al doilea din dreapta, în spate)

 

Proiecte imobiliare la Iași

Construcții Hidrotehnice a mai făcut o mișcare interesantă, având în proiect construirea a două cartiere rezidențiale, unul cu șapte blocuri, pe Splai Bahlui mal stâng (Manta Roșie), și altul cu patru blocuri în Aurel Vlaicu (pe lângă Hotel Basarabia).

Proiectul din Manta Roșie are PUZ-ul aprobat anul acesta, în martie, pe când cel din Aurel Vlaicu este încă în dezbatere. Ofensiva Construcții Hidrotehnice este asemănătoare celei a firmei Conest din urmă cu 10 ani, cu lucrări publice și rezidențiale. Cele 11 blocuri proiectate, în condițiile concurenței crâncene din imobiliare și a scăderii ritmului vânzărilor, depind mult de celeritatea de care dă dovadă Primăria Iași.

În același timp, se anunță proiecte de peste 40 milioane de euro în rețeaua de energie termică (Bucium, Copoul Verde), plus proiecte edilitare pe bani europeni.

Și fiul lui Gheorghe Zoicaș, Ovidiu – cumnatul lui Horia Sabo, a înființat o firmă de arhitectură la Iași, CH2 Proiect SRL Iași.

 

Recent, Tibor Selymes și Laura Sandu au postat pe FB o poză făcută la Putna, intitulată „La furat cireșe”

 

Selymes lasă în urmă numai eșecuri

Fostul internațional Tibor Selymes, numit director sportiv de către noii finanțatori, are o belea cât casa pe cap: un dosar la DNA, după ce ar fi încercat să obțină clemența unor capi ai Poliției ce anchetau un accident în care a fost implicat.

Selymes a intrat în coliziune cu un alt autoturism, pe 15 ianuarie 2012, vătămând grav patru persoane. Fiind sub influența băuturilor alcoolice, a încercat să mușamalizeze fapta, susținând că la volan era soția sa, Daniela. Ulterior, cei doi au divorțat, iar Selymes a fost trimis în judecată în octombrie 2017.

În plan financiar, toate afacerile lui Selymes au eșuat. Apare însă în preajma Laurei Mihaela Sandu, din Rădăuți, soția unui potent om de afaceri din București. Gabriel Sandu a avut o afacere de succes în telecomunicații, vândută cu succes către Vodafone, anunțând ulterior investiții într-o rețea de retail alimentar. ZF anunța în 2014 că firma Pronto Mobile a devenit cel mai mare fracizat al grupului Carrefour în România.

În ultimii ani, Laura Sandu își face veacul prin Iași, oraș în care a aterizat acum și Tibor Selymes. Cei doi au înființat în acest an o agenție imobiliară, Tactic Step SRL. Fostul internațional a fost asociat și cu noul director de marketing adus la clubul ieșean, Iulian Ene. Cei doi au înființat o firmă de catering în Ilfov, dar, eșec total, cifra de afaceri 0. De asemenea, Selymes a mai înființat o agenție imobiliară în Galați, împreună cu fostul portar de la Dinamo, Cristian Munteanu. Încă un rateu, cifra de afaceri fiind 0.

Ghemul de firme menționat de Horia Sabo

Toate aceste încrengături ar putea explica totuși la ce anume se referea Horia Sabo, în prima sa conferință de presă la Iași, când spunea că reprezintă un grup de firme din domeniul construcțiilor, industriei alimentare și a telecomunicațiilor.

Construcțiile sunt reprezentate de firma socrului său, de firma de arhitectură a cumnatului său și de agenția imobiliară a Laurei Sandu. Industria alimentară ar putea fi cele 15 magazine din București ale soților Sandu, prin firma Pronto Mobile. La telecomunicații n-ar putea fi decât fosta rețea de magazine vândută către Vodafone.


Citeste si...
Nota
(6 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: