Călare pe tramvai, 11 ore/zi, pentru 2.500 de lei/lună

Călare pe tramvai, 11 ore/zi, pentru 2.500 de lei/lună

Lefurile mici, stresul mare – motivele pentru care CTP nu găsește vatmani și șoferi. Cel mai mare salariu din Compania de Transport Public a fost de 3.800 de lei, cu tot cu ore suplimentare, dar vatmanul și-a luat apoi concediu medical: era epuizat. Pentru acoperirea deficitului de personal, orele în plus sunt regulă. Societatea are o lipsă de 14,5% la vatmani și 18% la șoferi.

Compania de Transport Public (CTP) Iași este într-o continuă căutare de vatmani și șoferi din cauza unei crize accentuate de forță de muncă. „Angajăm din satele mai îndepărtate de Iași acum și aducem oameni și de la Vaslui. Putem plăti cheltuielile de deplasare”, susțin reprezentanții societății.

Motivele pentru care s-a ajuns aici sunt mai multe, dar toate au legătură cu banii: oamenii preferă salarii mai mari în vestul Europei și, mai ales, sunt nemulțumiți de cât câștigă la CTP. „Șoferii cu experiență au și 3.000 de lei net lunar sau peste”, susțin, în replică, reprezentanții CTP. Ceea ce nu spun este însă că și șoferii sau vatmanii cu experiență ajung la această sumă doar dacă renunță la familie și se mută la serviciu, câte 10-11 ore pe zi. „Se ajunge la banii aceia exclusiv din ore suplimentare”, spun ei. Conducerea CTP confirmă cu jumătate de gură.

Debutant: 1.800 de lei net

Un vatman sau un șofer care se angajează mâine la CTP poate spera la un salariu de 1.800 de lei net, dar ca să obțină acești bani trebuie să aibă și câteva ore suplimentare. Concret, norma de muncă este de 40 de ore săptămânal (există și luni cu 36 sau cu 44 de ore, compensarea se face periodic), la care se adaugă măcar o oră zilnic în plus pentru a ajunge la 1.800 de lei net – 44 de ore pe săptămână. „La această sumă se adaugă însă și bonurile de masă – 15 lei pentru fiecare zi de lucru – asta mai înseamnă 300 – 315 lei lunar. Deci, venitul net lunar este de 2.100 de lei”, explică Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al CTP.

Dacă nu ar face ore suplimentare, debutanții ar avea puțin peste nivelul salariului minim net pe lună – aproximativ 1.500 de lei lunar.

 

Meseria de vatman nu are căutare

5 ani vechime: 2.700 de lei

Șoferii sau vatmanii cu măcar cinci ani de experiență în societate ajung la salarii nete lunare de 2.700 de lei lunar, dar cu măcar o oră suplimentară zilnic. Astfel, fără ore suplimentare, ar câștiga 2.400 – 2.500 de lei net lunar. Având 5 ore suplimentare pe săptămână, salariile lor ajung la 2.700 de lei. La această sumă se adaugă și bonurile de masă cuvenite – 300-315 lei lunar.

10 ani vechime: 3.200 de lei

Un vatman sau un șofer cu experiență de cel puțin 10 ani în societate poate ajunge la un salariu net lunar de 3.200 de lei, dar, ca și în celelalte cazuri, doar dacă face ore suplimentare. „Un coleg de-al nostru, vatman, a încasat acum câteva luni lichidare de 2.000 de lei și a avut un avans de 1.500 de lei. Plus bonuri de masă, a ajuns la 3.800 de lei. Este cel mai mare salariu de conducător de vehicul din societate. Dar, pentru acești bani, nu putem spune că a avut ore suplimentare, el a avut zile suplimentare. Practic, timp de o lună, a lucrat aproape continuu, fără pauze. În luna următoare și-a luat concediu medical, era epuizat”, explică un vatman din cadrul CTP. Acesta mai spune că este o practică să se lucreze mult în plus pentru a-și mări veniturile. „Problema este că un om epuizat de zile lucrate la rând, în traficul din Iași, poate greși grav și cară mulți oameni”, explică Adrian Crenganiș, fost vatman.

„Am vreo 4 ani deja, salariul său net lunar este de 2.200 lei. Într-adevăr, am ceva ore suplimentare. Numai că nu ni se permit foarte multe. Salarizarea s-a mai schimbat în ultimele luni, asta nu înseamnă că este bine. Stresul este mare, toată lumea știe cum este traficul în Iași. La stres se adaugă faptul că lucrăm pe tramvaie vechi.” Declarație a unui vatman din Iași

Metoda de a compensa lipsa oamenilor

Procentul de ore suplimentare în cadrul CTP este de 14,5% din total în cazul vatmanilor și de 18% în cazul șoferilor. Concret, la 40 de ore săptămânale, un vatman va face 5,8 ore în plus, iar la șoferi, la aceleași 40 de ore normă, se adaugă 7,2 ore suplimentare.

Explicația este dată exact de deficitul de personal: acoperirea cu vatmani este de 85,5%, iar la șoferi, de 82%. Mai exact, la CTP Iași există acum 263 de șoferi din 320 necesari (57 lipsesc din schemă) și 183 vatmani din 215 necesari (31 lipsesc).

Viitorul: școală de șoferi și angajați din rural

Criza de șoferi și vatmani de la CTP ar putea fi rezolvată dacă firma își deschide școală de șoferi. „Suntem în autorizări la RAR pentru asta. După ce o deschidem, vom suporta noi cheltuielile de școlarizare pentru acele categorii. În schimb, vor fi semnate contracte de școlarizare și obligația de a lucra în cadrul societății timp de 5 ani”, explică Adrian Mihai.

Până atunci, CTP a trecut la căutat oameni în județ. Zona metropolitană a fost epuizată, astfel încât societatea racolează din comune mai îndepărtate de Iași. „Condiția ar fi să găsim câte 5 șoferi într-o comună. Suportăm costul de deplasare cu mașina, numai să găsim oameni”, mai spune Adrian Mihai.

Inițial, societatea anunțase că va căuta oameni în județele din jurul Iașului, dar planul a fost compromis de la început. Singurii șoferi disponibili au fost găsiți la Vaslui, în celelalte orașe nu mai există.

Ar mai trebui 57 de șoferi de autobuze

Programul de lucru

Turele de 12 ore presupun ca, a doua zi, cel care a lucrat să fie automat liber. Pentru că este imposibil, vatmanii și șoferii lucrează maximum 11 ore pe zi. Turele încep, în funcție de traseu, de la ora 4 și durează până la ora 23 (de la depou sau garaj până la depou/garaj). Tura de dimineață este de la 4 la 13, cea de după-amiază de la 13 la 23.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top