fbpx
 
Vizita anuală la comisie: bolnavi umiliți de un sistem grotesc

Vizita anuală la comisie: bolnavi umiliți de un sistem grotesc


Scene tulburătoare la evaluări: persoane fără picioare cărate în fața doctorilor pentru o ștampilă. Dintr-o greșeală de interpretare a funcționarilor, Direcția Generală de Asistență Socială pierde procese pe bandă rulantă pentru că nu eliberează certificate de handicap permanent celor care au acest drept. O fetiță oarbă s-a prezentat inutil de încă cinci ori la Comisia de Evaluare, iar soția unui bătrân cu demență, boală incurabilă, timp de șase ani.  

O ignorare totală a drepturilor unor oameni care nu se vor vindeca niciodată. De doi ani, Ministerul Muncii și Guvernul nu sunt în stare să emită niște norme de aplicare pentru o Hotărâre de Guvern care reglementează valabilitatea certificatelor de handicap. Asta ar repara o nedreptate care durează de ani de zile: oameni cu probleme grave de sănătate sunt chemați cu forța în fața unei comisii care să constate dacă sunt sau nu bolnavi grav. Ei suferă de boli incurabile sau au membre amputate.

În ultimul an și jumătate, 90 de persoane cu handicap s-au îndreptat împotriva comisiei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, câștigând în instanță dreptul la un certificat de handicap permanent, astfel încât să nu mai fie puși pe drumuri în fiecare an.

„Spun de fiecare dată același lucru”

În 2018, o femeie din Iași a dat în judecată DGASPC după ce, vreme de 6 ani, a umblat cu acte la Comisia de Evaluare Complexă pentru certificatul de handicap al soțului. Acesta suferă de o boală incurabilă care îl face  nedeplasabil. „În fiecare an același dosar. Cu evaluări psihiatrice, psihologice, cu ștampile peste ștampile. De ce suntem puși pe drumuri dacă boala de care suferă este incurabilă și este ajuns în cel mai grav grad de handicap? Practic, completez în fiecare an aceleași acte care spun de fiecare dată același lucru”, explică femeia. A câștigat procesul în Contencios, la Tribunalul Iași, în primă instanță, pentru că judecătorii au constatat că funcționarii nu aplică normele pe care le au în prezent la dispoziție: Instrucțiunile Metodologice 6/31.07.2014 ale Comisiei Superioare de Evaluare a persoanelor Adulte cu Handicap. Acestea enunță bolile pentru care se acordă certificatul de handicap cu valabilitate permanentă încă de la prima evaluare. Printre ele sunt afecțiunile care alterează funcțiile mentale, funcțiile senzoriale (văz, auz), afecțiunile sistemului cardiovascular, hematologic, imunitar și respirator, amputațiile. Așadar, legislația permite acordarea certificatelor de handicap cu valabilitate permanentă, indiferent de vârsta celui care le cere.

Mariana David, care are o fată oarbă, a bătut aiurea culoarele de la Comisie

Direcția aplică altă prevedere

De ce sunt chemați la comisie, anual, oameni cu afecțiuni incurabile sau amputații? Pentru simplul fapt că funcționarii aplică o altă prevedere. „Este un alt aliniat care spune că certificatul permanent să dă la vârsta de peste 75 de ani, indiferent de afecțiune. Și asta au încercat să aplice în cazul soțului meu și m-au chemat acolo an de an. El nu are 75 de ani, deci au considerat că este normal să vin anual acolo. Dar forma de demență de care suferă este incurabilă, are grad de handicap cu însoțitor, deci era necesară eliberarea certificatului de handicap permanent de la prima evaluare. După ea au mai fost încă 5 evaluări, vreme de 5 ani”, explică femeia. Concret, judecătorii chiar asta spun în motivarea sentinței: “(...) referitor la data de revizuire stabilită pentru 14.03.2019, instanța constată că pârâta nu a motivat în cuprinsul certificatului motivul pentru care a indicat termenul de revizuire de 12 luni, arătând că s-a raportat la Instrucțiunile Metodologice nr 6/31.07.2014, conform cărora pentru persoanele care în momentul prezentării la a doua evaluare au vârsta de peste 75 de ani, indiferent de diagnostic, se acordă termenul de valabilitate permanent. Această apărare este eronată, întrucât vârsta persoanei nu are importanță în cauză”, se arată în motivarea sentinței. Judecătorii menționează că soțul femeii are “demență mixtă formă severă, scor GAFS 10 puncte, fără ca evoluția bolii să stagneze sau să fie în remisie, dimpotrivă, există o evoluție galopantă începând cu 2016”. „Sunt mulți oameni chemați degeaba la comisie, este un abuz al acestei comisii”, mai spune femeia.

„Suspiciuni de fraudă”

Mama unei fete născută cu diabet, care a început să-și piardă vederea de la 6 ani, având acum 30 de ani, a mers timp de 19 ani în fața comisiei. Toți specialiștii spuneau că handicapul este ireversibil, comisia se încăpățâna să studieze același dosar în fiecare an. Nici după ce fata a orbit de tot, acum 10 ani, nu s-au lăsat. „După ce s-a constatat că nu mai vede deloc, tot ne-au mai chemat încă cinci ani. Abia acum 5 ani am obținut certificatul de handicap cu valabilitate permanentă”, explică Mariana David.

Reprezentanții DGASPC explică că se ajunge aici din cauza fraudelor. „Sunt cazuri pe care le-am avut și cei care cereau certificate simulau afecțiunile. Au fost și falsuri. Oricum, noi, membrii comisiei, aplicăm prevederile legale”, spune medicul Mariana Lungu, președintele Comisiei de Evaluare de la Iași.

„Da, sunt cazuri în care oamenilor li se cuvin certificate de handicap permanente, dar nu sunt emise. Aplicăm normele pe care le avem acum. Și suntem dați în judecată. Nouă ne-ar conveni să nu mai avem mulți oameni care se prezintă la comisie, sunt 100 de dosare în fiecare zi”, susține Ioan Ticu, directorul adjunct al DGASPC.

Pe tema eliberării unor certificate de handicap permanente au fost 90 de procese în ultimele 18 luni. 70 dintre ele au fost câștigate de către beneficiarii drepturilor.

Reprezentantul DGASPC, Ioan Ticu spune că: „Aplicăm normele pe care le avem acum”

Ministerul are alte preocupări

În anul 2016, în decembrie, Guvernul a emis o hotărâre în privința reglementării certificatelor de handicap. Asumată de Ministerul Muncii, hotărârea nu are nici măcar acum normele de aplicare pentru certificatele de handicap cu valabilitate doi ani. “Am cerut de nenumărate ori lămuriri, nu le-am primit, așteptăm”, spune Mariana Lungu.

În județul Iași trăiesc 27.000 de persoane cu handicap. Dintre acestea, 19.000 au certificat permanent.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: