fbpx
 
Urgența în Copou: 400.000 de euro pentru un teren nou

Urgența în Copou: 400.000 de euro pentru un teren nou


Ploieștiul, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Jiu au stadioane noi. Iașul nici măcar gazon nu mai are. Situație fără ieșire la stadion: gazonul nu mai poate fi refăcut, bani pentru unul nou nu sunt. Toată lumea așteaptă o nouă arenă, dar problema este aceeași: lipsa fondurilor.  Astfel, la Iași fotbalul poate însemna probabilitate de accidentări și hazard în joc. Luăm jucători de biliard, le facem condiție fizică și nu mai câștigă nimeni la Iași.  

 

Un oraș de nivelul Iașului trebuie să aibă un stadion care să se ridice la cerințele actuale la nivel european. Despre acest subiect, oficialitățile locale vorbesc de câțiva ani, însă niciunul nu a făcut pași concreți în această direcție. În ultimul an, s-au avansat două variante: modernizarea Stadionului „Emil Alexandrescu“ sau construirea unui stadion nou, în zona Moara de Vânt.

Stadionul, în administrarea Primăriei

Baza Sportivă „Emil Alexandrescu“ se află în administrarea Primăriei Municipiului Iași, prin Direcția Exploatare Patrimoniu. Clubul de fotbal CSM Politehnica Iași folosește baza sportivă cu titlu gratuit, în baza unei Hotărâri de Consiliul Local din urmă cu mai mulți ani.

„Toate costurile sunt suportate de Primărie “, confirmă Radu Grigoraș, directorul Direcția Exploatare Patrimoniu.

REPORTER DE IAȘI a solicitat costurile lunare pentru întreținerea bazei din Copou, însă nu am primit un răspuns de la municipalitate.

Surse din cadrul clubului ieșean susțin că pentru întreținerea bazei din Copou cheltuielile ajung lunar la aproximativ 40.000 lei, aici fiind incluse facturile pentru gaz, apă și curent electric. Un exemplu: la două meciuri jucate pe teren propriu de formația ieșeană, pentru nocturnă, se plătesc aproximativ 9.000 lei.

 

Se încearcă să se dreagă busuiocul, pardon, noroiul

Iarna e jale

Din sezonul 2012/2013, toate echipele de Liga I au fost obligate să aibă instalaţie de încălzire. Atunci, pentru a îndeplini normele cerute de UEFA, Primăria Iaşi a alocat pentru sistemul centralizat şi automatizat de încălzire a suprafeţei de joc, precum şi pentru lucrările de instalare a echipamentelor de încălzire, suma de 446.520 de lei.

Contractul a fost câștigat, în urma unei licitații, de firma bucureșteană Amass Integral Solution SRL, care, între timp, s-a desființat. Din partea Primăriei ieșene s-a ocupat de procedură fostul fotbalist Aurelian Cuperman, care, ulterior, a decedat.

Încă de la montarea instalației de încălzire, aceasta nu a funcționat. Și chiar dacă ar fi funcționat, oricum nu ar fi fost utilă, atâta timp cât sub stratul de gazon este pământ. Aceste instalații nu topesc zăpada, ci țin pământul cald, să nu înghețe.

Cheltuielile pentru folosirea unei instalații de încălzire pentru gazon ajung undeva în jurul sumei de 10.000 euro lunar.

Gazonul nu mai face față

Însă asta este doar una dintre explicațiile pentru care iarna terenul din Copou devine impracticabil. Problemele cu gazonul nu sunt doar iarna. Fostul administrator al Bazei sportive „Emil Alexandrescu“, Virgil Grierosu, susține că actualul gazon nu mai poate fi refăcut. „Dacă se dorește fotbal de mare nivel la Iași, o primă măsură ar fi schimbarea gazonului. Spun schimbat pentru că refacerea poate să ajungă mai mult decât să pui altul. Cel de acum a tot fost peticit și nu mai ai ce face cu el. Atunci când pentru a-l îndrepta treci mereu cu un clindru de cinci tone peste el, nu poți avea pretenția ca acel gazon să arate perfect. Tasându-l nu mai intră apa în el, arată precum asfaltul!“, spune Grierosu.

Costuri de sute de mii de euro

Preţul plătit pentru gazonul la Arena Națională, care oricum a cedat, a fost de 690.000 euro, din care 340.000 de euro s-au dat pentru rulouri și 350.000 de euro pentru strat suport. În preț a fost inclus montajul şi toate sistemele şi dotările (irigaţie, drenaj, încălzire, canalizare etc.).

Pentru montarea unui gazon ranforsat sintetic, de ultimă generaţie, pe „Ion Oblemenco“ din Craiova, oltenii au anunțat un preț de aproximativ 400.000 de euro și susțin că acest tip de gazon ar fi garantat pentru 15 ani.

Sunt firme românești și austriece care asigură montarea unui gazon nou pentru cel mult 350.000 de euro.

Doar pentru schimbarea rulourilor de iarbă, în Italia, spre exemplu, pe „San Siro“ s-au plătit 90.000 de euro, folosindu-se rolurile autohtone provenite de pe piaţa locală. În Franța, pentru schimbarea rulourilor de iarbă se plătesc aproximativ 150.000 de euro, acestea fiind aduse de la Bordeaux.

Firma Garden Center Grup, cea care s-a ocupat de montarea gazonului de pe arena din Ploiești, asigură pentru 150.000 de euro schimbarea gazonului.

Se toarnă nisip pe teren. Pentru sărituri la groapă, dar nu la atletism, ci la fotbal

Botez vrea un model din Emirate

În luna aprilie acestui an, viceprimarul Radu Botez a vorbit despre proiectul unui stadion de 25.000 locuri, după modelul „Hazza bin Zayed“ din Emiratele Arabe Unite, și de care ar putea să se ocupe compania olandeză de construcții Bam International. Costurile totale pentru un astfel de stadion ar fi de 20 de milioane de euro, după cum afirma Botez.

Fostul manager al echipei Petrolul Ploieşti, Valeriu Răchită, a declarat pentru REPORTER DE IAȘI, că un stadion nou, de 15.000-20.000 de locuri, așa cum a fost făcut la Ploiești, nu ar trebui să coste mai mult de 30 de milioane de euro.

De câțiva ani, edilul vorbește despre un stadion nou la Iași, însă până acum nu s-a luat nicio măsură în acest sens. „Ca suporter, nu ca director, eu cred că ar fi bună construirea unui stadion nou în Moara de Vânt, unde va fi Spitalul Regional de Urgență și unde se dorește și construirea Sălii Polivalente. Primăria Iași nu poate susține financiar un astfel de proiect, ci trebuie atrase fonduri europene“, spune Radu Grigoraș, directorul Direcției Exploatare Patrimoniu.

Ambrosie: „Avem nevoie de un stadion nou“

Președintele Politehnicii Iași, Adrian Ambrosie, consideră că Iașul fotbalistic are nevoie de un stadion nou, unde să poată fi adusă să joace și echipa națională. „La noi, nici terenul 3 de pregătire (n.r. – terenul cu gazon sintetic) nu mai face față cerințelor și ar trebui înlocuit. Cred că o soluție ar fi o bază nouă de pregătire, un stadion nou. Varianta financiară pe care o văd eu este un parteneriat public-privat. De ce să vedem echipa națională jucând doar la Cluj sau la Ploiești?“, se întreabă Ambrosie.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: