fbpx
 
Justiție blândă: pedepse cu suspendare pentru ucidere din culpă beat și tentativă de viol

Justiție blândă: pedepse cu suspendare pentru ucidere din culpă beat și tentativă de viol


Judecătoriile din Iași și Vaslui au iertat recent doi bărbați acuzați de infracțiuni foarte grave. De regulă, în astfel de dosare se pronunță pedepse cu executare. În prezent, ambele dosare se află în faza de apel.

Procurorii au renunțat

Vinovat 100% de un accident în care a murit o tânără de 20 de ani și alcoolemie de 1,10 la mie. Pedeapsă pentru ambele infracțiuni: 2 ani și patru luni cu suspendare. Aceasta este decizia luată de Judecătoria Iași pe 14 decembrie 2018 în dosarul în care a fost trimis în judecată Gabriel Scafariu pentru acuzațiile de ucidere din culpă și conducerea autovehicului sub influența alcoolului.

Anchetatorii au stabilit că în noaptea de 1 spre 2 aprilie 2016, Scafariu conducea o mașină din direcția Iași către Vaslui, având la bord trei pasageri. Într-o curbă, la viteza de 145 km pe oră, el a pierdut controlul mașinii, a părăsit suprafața carosabilă, a intrat în șanțul de pe partea dreaptă a drumului și s-a răsturnat pe cupolă. Cel mai grav a fost rănită V.A.D. care a murit peste câteva zile la spital. Calculul retroactiv al alcoolemiei a stabilit că șoferul ar fi putut avea la momentul accidentului o alcoolemie de 1,60 la mie.   

La proces, el și-a recunoscut vinovăția. Asiguratorul său a fost obligat să achite rudelor victimei daune totale de 120.000 de euro (câte 40.000 de euro părinții, 20.000 de euro fratele și câte 10.000 de euro bunicii).

Nici Parchetul și nici inculpatul nu au depus apel: au făcut-o rudele și asigurătorul, miza fiind cuantumul daunelor.

Sătenii din Costești îi știu de frică lui Manolachi

Agresor în serie

În aprilie 2018, Gelu Manolachi (62 de ani) din Costești-Vaslui a fost arestat preventiv fiind acuzat de două infracțiuni. Ziarul ”Vremea nouă” scria la acel moment: ”(...) și-a atacat un consătean cu doi ani mai mare pe care voia să-l violeze. Victima, Popa Foșa Gelu, locuia singură și era cunoscută în sat cu afecțiuni medicale. În noaptea de 23/24 aprilie Gelu Manolachi, a intrat peste acesta în casă și i-a cerut sã întreținã raporturi sexuale. Pentru cã bătrânul s-a opus, agresorul l-a lovit de mai multe ori. Beat fiind, nu a reușit să-și ducă planurile până la capăt. În schimb, a rămas sã doarmă cu victima până a doua zi când s-a trezit și a plecat cãtre casã. La scurt timp, victima a fost descoperită de soția primarului comunei Costești. Aceasta venise să-i aducă bătrânului ceva de mâncare și l-a găsit cu fața tumefiată de la loviturile primite și într-o baltă de sânge.” Sătenii au povestit că, în trecut, Manolachi ar fi violat doi bătrâni, dar a scăpat de anchete, într-unul dintre cazuri victima retrăgându-și plângerea.

Inculpatul a fost acuzat de tentativă de viol și violare de domiciliu, dar nu și de agresiune. Cel mai probabil, a convins victima să retragă plângerea pentru lovire, mărturie fiind și faptul că bătrânul nu s-a constituit parte civilă la proces.

Până la data de 13 noiembrie 2018, Manolachi a stat în arest preventiv, dar prin sentința primită la acea dată – 2 ani și 10 luni cu suspendare – a fost eliberat imediat. În acest dosar, Parchetul a contestat temeinicia sentinței, procesul urmând a fi reluat la Curtea de Apel Iași.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: