fbpx
 
Cum l-am prins pe FALSUL AVOCAT Daniel Condrea. Parchetul îl lasă să zburde printre clienți deși a fost sesizat de 7 luni!

Cum l-am prins pe FALSUL AVOCAT Daniel Condrea. Parchetul îl lasă să zburde printre clienți deși a fost sesizat de 7 luni!


Daniel Condrea are o firmă de consultanță juridică dar se dă drept avocat. REPORTER DE IAȘI l-a înregistrat sub acoperire, săptămâna trecută: „Sunteți avocat?” „Da-da…”, a răspuns acesta. „Mă puteți reprezenta în instanță?” „Bineînțeles”, a fost răspunsul lui Condrea. În vara anului trecut, Daniel Condrea a depus o documentație la Registrul Comerțului care avea atașată o delegare în fals din partea Baroului Iași și purta ștampila de avocat. El s-a autointitulat avocat în contractul cu acel client. Deținem un alt contract, din 2017, purtând antetul Baroului Iași, precum și ștampila: „Avocat Daniel Condrea”. Prins în flagrant, acesta a recunoscut: „Sunt doar consilier juridic”. Parchetul a fost sesizat de Barou încă din august 2018, dar nici măcar nu l-a audiat pe Condrea. Marius Striblea, decanul Baroului: „Trebuia pus imediat sub control judiciar”.

Un fost membru al Baroului Constituțional Iași, care se ocupă cu înființarea de societăți comerciale, își arogă titlul de avocat și încheie acte în fals, uzând de o profesie pentru care nu are autorizare.

Daniel Ștefan Condrea este consilier juridic stagiar în cadrul Colegiului Consilierilor Juridic Iași. În urma unei hârtii depuse la Registrul Comerțului, anul trecut, Condrea s-a ales cu o plângere penală din partea Oficiului și acum este anchetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Chiar și așa, Condrea continuă să susțină că este avocat și poate să ofere, în această calitate, servicii juridice.

Daniel Condrea, un tip epatant, dar care se dă drept avocat deși n-a dat niciodată examenul de intrare în Barou și este doar consilier juridic stagiar

Se dă drept avocat

Daniel Ștefan Condrea a fost avocat în Baroul Constituțional Iași, care a fost scos în afara legii încă din 2013. Condrea continuă să susțină că este avocat și să încheie acte false, prin care își arogă calitatea de avocat al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR).

Ocupându-se, în principal cu înființarea de societăți comerciale, în vara anului trecut, Condrea a depus la Registrul Comerțului Iași un contract de asistență juridică, prin care atestă găzduirea sediului social pentru o societate comercială, fără activitate la acel sediu.

Pentru această găzduire, Condrea a perceput unei persoane din municipiul Bacău suma de 300 lei.

Hârtia depusă de Condrea poartă antetul UNBR și are o ștampilă în care este trecut din nou indicativul UNBR și titulatura „avocat“.

Constatând nulitatea actului, Oficiul Registrul Comerțului a făcut plângere penală, iar dosarul este acum în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași este înregistrată cauza penală nr. 8901/P/2018, în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul comiterii infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activități, prevăzută de art. 348 Cod penal. Cercetările sunt efectuate de lucrători ai poliției judiciare din cadrul IPJ Iași, sub supravegherea procurorului de caz, această faza a urmăririi penale fiind nepublică“, spune prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, Monica Palaghia.

 

„Sunt avocat și pot să vă reprezint“

REPORTER DE IAȘI l-a sunat pe Daniel Condrea și, pretinzând că avem o firmă de transport și vrem să renunțăm la un asociat, am solicitat servicii juridice, în calitate de avocat, din partea acestuia.

Daniel Condrea ne-a confirmat, în mod repetat, că este avocat și că ne poate reprezenta în instanță.

„Da, sunt avocat. Sigur că vă pot reprezenta în instanță“, ne-a spus Daniel Condrea.

Ocupându-se de fapt cu înființarea de societăți comerciale, Condrea a încercat să ne convingă că în loc de proces mai bine am face o altă societate comercială.

„Dacă mergem pe varianta instanței e de durată. Ar trebui să facem niște demersuri. Să facem o somație și pe urmă în fața judecătorului... Expertize, acte contabile... E dificil. Pierdem un an și jumătate dacă nu doi ani. Mai bine facem altă societate comercială și transferăm totul pe firma aceasta. Pe urmă obținem ușor autorizațiile necesare. Știu că pare colosal, dar nu este“, ne-a zis Condrea.

În momentul în care l-am întrebat de onorariu, Condrea ne-a invitat la cabinetul lui „de avocatură“, situat pe str. Ștefan cel Mare nr. 8-12, care este de fapt sediul firmei de înființări societăți comerciale.

Act fals emis de Daniel Condrea la un contract de consultanță. Folosește antetul Uniunii Naționale a Barourilor din România și afirmă, negru pe alb, că este înscris în Tabloul Avocaților ținut de Baroul Iași. Răspunsul oficial al Baroului: „Nu este înscris în Tabloul Avocaților”

„Nu mai sunt avocat!“

A doua zi, când l-am sunat pe Condrea, și i-am spus că suntem de la REPORTER DE IAȘI, acesta ne-a transmis că nu mai este avocat, „după problemele avute cu Registrul Comerțului“ și că este doar consilier juridic.

„Eu am fost avocat din 2012 în Baroul lui Bota. Toate actele depuse la Registrul Comerțului arată că eram conform. Am fost pe modul comercial, nu am pledat în instanțe. După ce mi s-a adus la cunoștință, m-am retras din Baroul Constituțional și am revenit la Colegiul Consilierilor Juridici. Pe perioada cât am fost avocat, m-am suspendat din Colegiu. Acum merg pe partea de jurist“, a încercat să explice Condrea.

Ștampila falsificată de Condrea, care induce în eroare instituții și persoane fizice sau juridice: „Avocat Condrea Daniel Ștefan”

Scuze palide, argumente false

Problema este că Daniel Condrea a susținut chiar zilele acestea, până să fie dat în vileag, că este avocat, folosind în documentele oficiale antetul Uniunii Barourilor din România. De ce a mințit, nu doar pe reporter, ci și pe clienți care, până în ziua de azi, au rămas cu convingerea că au plătit un avocat, nu un consilier juridic? Condrea se scuză: „Am folosit antetul UNBR pentru că a fost înregistrat la OSIM de către Baroul lui Bota (cel „paralel” – n.r.)”. Subterfugiul e slăbuț, pentru că Daniel Condrea susținuse el însuși, în momentul devoalării adevărului, că este membru al Colegiului Juriștilor, or nu poate face din ambele structure, cu atât mai mult cu cât așa-zisul Barou al lui Bota a fost declarat ilegal de 7 ani.

Întrebat de ce, până anul acesta, a continuat să folosească ștampila cu mențiunea „avocat”, Daniel Condrea a spus: „Pentru că UNBR este înregistrat la OSIM și nu există nicio lege expresă care să desființeze Baroul lui Bota”. Condrea continuă să se pretindă avocat al unui organism desființat și care a reprezentat tot timpul o fantomă instituțională.

Cel care își spune avocat susține că nu știe nimic de dosarul penal.

„Nu știu nimic de dosarul penal, nu am fost căutat de poliție. Probabil că urmează să fiu contactat“, a adăugat Condrea.

 

„Profesia nu poate fi exercitată decât de persoane care dețin legal titlul professional de avocat dobândit în cadrul barourilor înființate prin Legea nr. 51/1995, republicată.
Fapta unei persoane care exercită activități specific profesiei de avocat, individual ori în cadrul unor entități ce nu fac parte din formele de organizare recunoscute de lege, constituie infracțiune.
Ne exprimăm indignarea și îngrijorarea că mai există asemenea indivizi care, fără a avea pregătirea necesară, îndeplinesc activități specific profesiei (folosesc titulatura de avocat, se dau membri ai barourilor, folosesc ștampile cu denumirile profesiei etc.), activități ce sunt de natură a prejudicia drepturile cetățenilor de bună-credință, care, fără să știe realitatea, apelează la asistența lor.
De asemenea, avem convingerea că, la sesizarea organelor profesiei sau a oricărei persoane interesate, se va pune capăt acestor practici prin trimiterea în judecată și condamnarea unor astfel de inși.”
Av. Marius Striblea, decanul Baroului Iași

„Nu este membru în Baroul Iași“

În urma unei solicitări primite de la Serviciul de Investigații Criminale a Inspectoratului de Poliție Județean Iași, UNBR Iași a transmis la jumătatea lunii august a anului trecut un răspuns prin care confirmă faptul că „domnul Condrea Daniel Ștefan nu este și nici nu a fost înscris pe tabloul avocaților din Baroul Iași“. Răspunsul este semnat de decanul Baroului Iași, Marius Striblea.

Decanul Baroului Iași a făcut și o plângere penală împotriva lui Daniel Condrea. Avocatul Marius Striblea a comentat și lipsa de promptitudine a oamenilor legii, în condițiile existenței unui dosar deschis de luni de zile, fără ca suspectul să fie audiat și permițându-i astfel să continue fapta nestingherit: „Evident, trebuia luată măsura controlului judiciar preventiv, persoana învinuită trebuia avertizată și oprită imediat. Simplul fapt că Daniel Condrea se prezintă drept avocat în discuțiile cu potențialii clienți reprezintă o infracțiune”.

Alt contract în care Condrea se prezintă ca avocat, condiție obligatorie pentru a putea înregistra sediul de corespondență al unui client, persoană juridică. Baroul a făcut plângere penală, dar dosarul stă la sertar în Parchet și la IPJ

Membru în Colegiul Consilierilor Juridici

Daniel Ștefan Condrea este în prezent membru stagiar al Colegiului Consilierilor Juridici Iași, din care face parte de mai mulți ani.

„Domnul Condrea este membru al Colegiului de aproximativ 10 ani. Dumnealui nu poate fi și avocat și consilier juridic. El a fost suspendat în urmă cu câțiva ani. Am auzit și eu discuții în legătură cu dumnealui, dar personal nu am avut probleme cu el“, spune decanul Colegiului Consilierilor Juridici Iași, Vasile Diacon. 

Riscă să fie condamnat și exclus din Colegiu

Potrivit Codului Penal, exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Vasile Diacon susține că Daniel Condrea va fi exclus de Colegiu în cazul în care va fi condamnat. „În cazul în care o instanță constată că un consilier juridic a comis o infracțiune, noi vom constata că este nedemn să fie consilier juridic și îl radiem de pe taboul consilierilor juridici. Adică îl excludem din Colegiu“, menționează Vasile Diacon.

Sediul firmei lui Condrea este pe Ștefan cel Mare, în Centru, intrarea prin spate

Miza, bani pentru sedii de firme

Condrea s-a folosit de calitatea de avocat nu pentru a pleda în instanță, ci pentru a putea asigura găzduirea sediului social pentru mai multe societăți comerciale.

Ocupându-se de înființarea de societăți comerciale, pe lângă aceste servicii, Condrea a încheiat și contracte de asistență juridică prin care asigura sediu de corespondență firmelor.

Într-unul dintre aceste cazuri, Condrea a perceput anul trecut un tarif de 300 lei unei persoane din Bacău. Acesta este apanajul exclusiv al avocaților, consilierii juridici neputând oferi sediu de corespondență.

REPORTER DE IAȘI a prezentat anul trecut cazul avocatului Dragomir Tomașeschi care a asigurat la peste 150 de firme, în ultimii doi ani, sediul social la adresa cabinetului său de avocatură. Taxa lunară percepută era de aproximativ 50 de euro. Afacerea este foare mare, aducând lunar venituri de mii de euro unui cabinet de avocatură.

În calitate de consilier juridic, Daniel Condrea nu ar mai fi putut câștiga niciun leu de pe urma asigurării de sediu social.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: