fbpx
 
Efectul CET începe. Ministerul Fondurilor Europene: „Domnule Chirică, ați pierdut proprietatea?”. Zeci de milioane de euro în pericol

Efectul CET începe. Ministerul Fondurilor Europene: „Domnule Chirică, ați pierdut proprietatea?”. Zeci de milioane de euro în pericol


EXCLUSIV: document al Guvernului prin care primarul e somat să explice efectele pierderii procesului cu lichidatorul CET: v-am dat bani, ați pierdut patrimoniul? Corespondența e începutul unui coșmar pentru orașul Iași: toți banii trebuie returnați dacă Primăria nu păstrează sistemul de termoficare în domeniul public. Două proiecte de 30 milioane de euro fuseseră finanțate din bani europeni. Primarul Iașului declarase că nu e nicio problemă, „nu suntem îngrijorați”. Ieșenilor li se ascunde o catastrofă: colapsul unui serviciu pentru 25.000 de abonați, sute de instituții și circa 100 de milioane de euro ce trebuie plătiți.

Prima reacție oficială după dezvăluirea din REPORTER DE IAȘI. Cătălin Gheran, șeful Direcției Generale Programe Europene Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, l-a chestionat pe primarul Mihai Chirica. Oficialul guvernamental vrea să afle în ce măsură procesul pierdut de Primărie la Înalta Curte de Casație și Justiție în fața lichidatorului CET va afecta patrimoniul electrocentralei ieșene modernizat cu fonduri europene.

Mihai Chirica a pierdut cel mai mare proces din istoria patrimoniului public. Efectele sunt dezastruoase în urma colapsului sistemului de termoficare centralizată

Pe ce am dat banii?

Concret, directorul Gheran l-a întrebat pe primarul Chirica în legătură cu posibilele implicații asupra infrastructurii finanțate prin intermediul Programului Operațional Sectorial (POS) Mediu 2007 – 2013 și al Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020. „Vă solicităm să menționați impactul asupra infrastructurii realizate/în curs de realizare prin intermediul celor două proiecte”, se arată în adresa lui Gheran către Chirica.

Primarul spunea în urmă cu 24 de ore: „Nu vă îngrijorați, nu e nimic”. Azi, Ministerul Fondurilor Europene: „Explicați-ne dacă ați pierdut procesul și trebuie să ne dați înapoi câteva zeci de milioane de euro”

O decizie care arunca orașul în aer

Acum câteva zile, REPORTER DE IAȘI a prezentat în premieră decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, din 21 martie, potrivit căreia CET SA, firmă declarată falimentară, rămâne deținătoarea celei mai mari părți din sistemul de termoficare al orașului: cazane, instalații, clădiri, magistrale.

Practic, cererea în revendicare făcută de Primărie a fost respinsă de judecătorii ICCJ. În cel mai apocaliptic scenariu, Management Reorganizare Lichidare Iaşi, adică lichidatorul CET SA, vinde centrala pe bucăți sau ca întreg, iar sistemul de termoficare devine inoperabil. CET are datorii de peste 600 milioane de lei, bunurile rămase sunt evaluate la 200 milioane de lei, iar legea obligă la vânzarea acestora și la virarea banilor către creditori. Lichidatorul poate lăsa 25.000 de apartamente și zeci de școli și instituții publice fără agent termic.

Sistemul modernizat în ultimii ani cu bani europeni. Ieșenii vor plăti toată comsumația cu milioane de euro

Riscul: banii înapoi pe proiectele europene

Consecințele pot fi încă și mai grave. Veolia, operatorul actual al sistemului, se poate îndrepta împotriva Primăriei să ceară despăgubiri. La fel, Primăria riscă să returneze banii europeni folosiți la modernizări dacă respectivele bunuri sunt înstrăinate. De fapt, în această cheie trebuie interpretată adresa de la Ministerul Fondurilor Europene care a ajuns pe masa lui Chirica. „În conformitate cu prevederile art. 57 – Perenitatea operațiunilor, din Regulamentul CE (...) statul membru se asigură că toate contribuțiile din fonduri se atribuie operațiunii numai în cazul în care, în termen de cinci ani de la încheierea acesteia nu a fost afectată de nicio modificare importantă care să îi afecteze natura sau condițiile de aplicare sau să confere un avantaj inadecvat unei întreprinderi sau unui organism public și care rezultă dintr-o schimbare în natura proprietății unui element de infrastructură sau din încetarea unei activități de producție”, se mai precizează în documentul trimis primarului Chirica.

Article image
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, din 21 martie, e fatală: CET SA, firmă declarată falimentară, este deținătoarea de drept a celei mai mari părți din sistemul de termoficare al orașului: cazane, instalații, clădiri, rețea de distribuție. Sistemul centralizat de termoficare se află acum în mâinile lichidatorului CET, Corneliu Mititelu. CET are datorii de 603 milioane de lei, bunurile rămase sunt evaluate la 200 m...
Autor Cezar Moraru Anchete 01 Aprilie 2019

Chirica, bâlbâieli
În cuvinte puține, schimbarea regimului proprietății în cazul modernizărilor făcute la CET ar putea însemna ca Primăria să fie obligată să returneze banii europeni cheltuiți la electrocentrală.
Singura reacție oficială a primarului Mihai Chirica a fost pentru Ziarul de Iași și a fost una de negare a realității. „Toate construcţiile s-au făcut pe domeniul public. Inclusiv terenurile CET sunt în domeniu public“, a fost explicația lui Chirica. Și a mai zis primarul despre centralele CET și CET II și echipamentele aferente: „Nu că i le dă CET-ului (ICCJ – n.r.), ci că respinge revendicarea noastră“.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: