fbpx
 
Terminalul 1, zilele acestea: un muzeu în conservare Terminalul 1, zilele acestea: un muzeu în conservare

T1, terminalul în care Bulgariu a băgat sute de mii de euro și îl ține închis. Cât de mare e gaura la Aeroport


În decembrie anul trecut, a fost finalizată modernizarea Terminalului 1 de la Aeroportul Iași. De atunci, a fost utilizat de trei ori: o dată la inaugurare, de două ori la alte curse internaționale. Până când companiile au spus că refuză să mai îmbarce sau să debarce pasagerii acolo, din cauza spațiului minuscul. La număr stăm bine, avem trei terminale. În uz, doar două, investiția de peste 1 milion de lei în T1, fiind bani aruncați pe fereastră.

Angajații aeroportului zâmbesc atunci când sunt întrebați, pe holul în miniatură al Terminalului 1, de ce este pustiu. Ei știu foarte bine că șefii RA Aeroportul Internațional Iași au investit milioane de lei într-un spațiu neutilizat. Și mai știu că toate companiile aeriene i-au spus directorului că nu-l vor folosi.

În acest timp, proiectul pentru un terminal mare și modern, pentru 3,5 milioane de pasageri anual, zace la sertar. Nebăgat în seamă.

Moș Crăciun călare pe Boeing

Printr-o declarație de la finalul anului trecut, Cătălin Bulgariu anunța investiția finalizată în Terminalul 1. Se dorea o supapă de siguranță pentru T3, companiile se plângeau că acesta este supraaglomerat la anumite ore.
Directorul Cătălin Bulgariu susținea că T1 va fi folosit exclusiv pentru zboruri internaționale. Deci pentru avioane de capacitate cuprinsă între 160 și 190 de locuri.
Declarația integrală a lui Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iași: „Vom celebra Centenarul prin intermediul aeronavei Boeing 737 Regele Ferdinand, care îl va aduce într-o cursă specială pe Moș Crăciun din Laponia direct la Aeroportul din Iași. Terminalul T1 va intra în activitatea comercială pe curse internaționale și va fi o suplimentare a capacității Teriminalului T3, care este supraaglomerat. Iașul astăzi are peste 75% trafic internațional și doar sub 25% trafic național, de aceea este nevoie ca, prin acest Terminal T1, care oferă două porți de îmbarcare, să suplimentăm cele 3 care există astăzi în T3, pentru a putea procesa mai multe avioane la orele de vârf”.

Terminalul 3 este supraaglomerat, trebuind completat cu T1, dar SRI și Poliția de Frontieră nu au suficient personal pentru a acoperi trei terminale simultan, iar companiile aviatice refuză utilizarea T1, considerându-l impropriu. Există de câțiva ani proiectul unirii celor trei terminale într-unul mare, dar proiectul a fost respins de actuala conducere, care vrea să mute aerogara pe altă latură a platoului de la Ciric

Realitatea la șapte luni distanță

După zborul inaugural, au mai fost încă două mișcări de aeronave pentru T1. Două zboruri în șapte luni. Companiile au refuzat să-l folosească, din respect pentru angajații de la securitate, față de călători și propriii angajați.
Oamenii de la Aeroport zâmbesc dacă sunt întrebați. T1 este gol de dimineață până seara, 7 zile pe săptămână.
Pe site-ul Aeroportului, este simplu de aflat dacă este folosit sau nu. Se pot alege zilele unei luni, sunt afișate zborurile și terminalul de îmbarcare sau debarcare. Nicăieri nu apare T1 până la finalul lunii iulie. Pentru august, am selectat câteva zile, prin sondaj, concluzia fiind că nu este utilizat.

Captură din ultimele zile cu programul plecări/sosiri de la Aeroport. Toate zborurile sunt la T2-T3, niciunul la T1. Așa a fost în toate cele 7 luni din 2019

Angajații, mutați în containere
„Surprinzător este că, la vremea când s-a pus problema scoaterii birourilor din T1 și transformarea clădirii în terminal, companiile aeriene s-au opus. Au zis din prima că nu poate fi folosit, sunt bani aruncați. Totuși, investiția a fost realizată”, spun oamenii de la Aeroport.
Birourile angajaților au fost mutate prin toată curte. Multe dintre spații sunt niște containere care au fost montate dincolo de poarta pentru mașini, în stânga terminalului. Faptul că angajații au birourile în containere a fost unul dintre reproșurile Autorității Aeronautice Civile Române la adresa RA Aeroportul Internațional Iași.
Cineva are totuși dreptul să îl folosească, din când în când. Ședința de CA de pe 10 iulie a fost în T1.

Terminalul 1 este vechea aerogară din perioada comunistă. Angajații care aveau birourile aici au fost mutați în containere, prin curte

Modernizări și echipamente de securitate inutile

Deși Aeroportul are dificultăți financiare, Cătălin Bulgariu a cheltuit peste 500.000 de lei cu reamenajarea Terminalului T1. S-au făcut reparații, s-au luat stații de climatizare, benzi de bagaje, ecrane.
În T1 a intrat și o parte din echipamentul de securitate luat de Aeroportul Iași, din fonduri proprii, în condițiile în care alte aeroporturi din țară au finanțare pentru echipamente de securitate similare prin fonduri europene.
Este o achiziție analizată deja de REPORTER DE IAȘI în iarnă.
Aeroportul Iași a investit 9,4 milioane de lei în aparatură de securitate EDS-Standard 3, o licitație finalizată în luna martie.
„O parte dintre acele echipamente au fost și pentru Terminalul 1. Din păcate, nu poate fi făcută o evaluare financiară distinctă, însă s-a investit în securitatea unui terminal ținut închis”, a explicat un angajat al Aeroportului Internațional Iași.
REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe președintele CA, Mitică Rebegea, dar nu a răspuns la telefon. Wizz Air, Austrian Airlines, Blue Air și Tarom refuză să ducă pasageri la Terminalul 1.

Directorul Aeroportului, Cătălin Bulgariu, s-a premiat cu 50.000 de lei, dar companiei îi lipsesc 4 milioane pentru investiții în 2019

4 milioane de euro, deficitul Aeroportului în 2019

Chiar dacă încasările ar fi la zi, Aeroportului Iași îi lipsesc 18,6 milioane de lei pentru a acoperi cheltuielile cu investițiile, conform bugetului aprobat de Consiliul Județean.
Calculul este foarte simplu. Cheltuielile cu investițiile aprobate sunt de 41,68 milioane de lei: 31,87 milioane (fondul de dezvoltare) + 0,5 milioane (amortizare) + 35,29 milioane (extindere platformă).
La această sumă se adaugă plata care trebuie făcută către CJ Iași, conform legii: 6,64 milioane lei (50% - impozit pe profit și 35% din rezerve).
Totalul de plată în 2019 este de 48,32 milioane lei.
Dar sumele disponibile sunt de doar 29,7 milioane lei: 22,6 milioane (fondul de dezvoltare) și 7,1 milioane (rezerve din profitul anilor anteriori).
Deci de plată sunt 48,32 milioane lei, iar totalul disponibil este de doar 29,7 milioane. Deficitul este de 18,6 milioane lei, circa 4 milioane de euro.
Această sumă nu poate fi acoperită decât din împrumut de la bancă, pentru că profitul este deja distribuit. Întrebarea la care nimeni de la Aeroport nu a răspuns este cum poate fi propus un buget anual fără să existe suma necesară finanțării acestuia?
Iar calculele sunt făcute ca și cum încasările ar fi la zi, dar în realitate operatorul Blue Air are datorii către Aeroport de 13,8 milioane de lei.
REPORTER DE IAȘI a dezvăluit la începutul săptămânii că Aeroportul are obligația de a plăti către Consiliul Județean 6,64 milioane de lei, dar are disponibili doar 3,82 milioane de lei. Deficitul în acest moment este de 2,8 milioane lei, iar termenul limită este sfârșitul lunii iulie.
Chiar dacă s-a depăși acest obstacol, nu reies banii pentru extinderea platformei de parcare aeronave, care trebuia realizată în acest an. În schimb, directorul Cătălin Bulgariu a fost premiat cu 6 salarii suplimentare (50.000 de lei) pentru performanța managerială din 2018.

Article image
RA Aeroportul Iași are de plătit dări de 6,7 milioane de lei și ar mai avea disponibil în cont 3,8 milioane de lei. În documentul ajuns în posesia REPORTER DE IAȘI se vorbește de imposibilitatea achitării datoriilor la bugetul de stat, în condițiile în care Blue Air a acumulat debite către Aeroport în valoare de aproape 14 milioane de lei. Este o sumă record în istoria colaborării cu acest operator aviatic. Directorul Aerop...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 09 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30