fbpx
 
Ioana Apopi, fata lui tata. Paul Boișteanu, mahăr în Consiliul Local, președinte al Comisiei de Urbanism, unde aprobă toate proiectele imobiliare venite cu recomandare Ioana Apopi, fata lui tata. Paul Boișteanu, mahăr în Consiliul Local, președinte al Comisiei de Urbanism, unde aprobă toate proiectele imobiliare venite cu recomandare

VOCEA ȘI TALENTUL. Mascarada angajării fiicei lui Boișteanu (PSD) în Primăria Iași. Revolta candidaților


Subiecte făcute de colegii Ioanei Apopi, comisie numită personal de Mihai Chirica. De unde suspans? Fiica mahărului PSD Paul Boișteanu lucra deja în DAPPP, acum doar și-a blindat postul până la pensie. A luat aproape 100 de puncte la proba scrisă, știind perfect subiectele dintre sutele de pagini cu legi. Alți doi candidați abia au trecut de 50 de puncte. „Suntem carne de tun. Aceste simulacre de concursuri trebuie oprite. Venim degeaba. Își bat joc de noi”, spun ceilalți participanți la concurs.

Mai degrabă s-ar descoperi apă pe Marte, decât ca Ioana Apopi, fiica liderului PSD din Consiliul Local, să nu ia interviul la examenul de angajare care a avut loc ieri la Primărie.

Venită inițial prin detașare, Ioana Apopi va fi stabilizată pe postul pe care-l va ocupa în urma acestui concurs.

În doi timp și trei mișcări: pe 8 iulie s-a afișat anunțul de concurs, pe 23 iulie selecția dosarelor (admiși 11 din 13), pe 6 august s-au publicat rezultatele probei scrise (admiși 3 din 11). Iar pe 8 august, a avut loc interviul la care au participat trei persoane: Ioana Apopi (93,66 puncte la proba scrisă) și alte două care abia au pășit pragul minim de 50 puncte. Ghici ghicitoare cine a câștigat concursul de inspector de specialitate la Direcția Fond Locativ a Primăriei?

Excepțional pregătită
Aseară s-a afișat pe site-ul Primăriei nota pe care Ioana Apopi a luat-o la proba interviu: 93,33. Era ultimul obstacol în calea sa până la numirea în poziția de inspector de specialitate la Direcția Fond Locativ a Primăriei Iași.

Ioana Apopi, fiica lui Paul Boișteanu, liderul consilierilor locali PSD, lucrează în Primărie, la una din direcțiile care administrează patrimoniul, de mai bine de un an și jumătate. A ajuns în Primărie prin detașare de la falimentara Apopi&Blumen.

Sute de pagini de învățat în trei săptămâni
Pentru a-și securiza postul, a trebuit să treacă prin acest concurs. Care este pus cu mâna: subiecte făcute în interiorul Primăriei, de către colegii candidatei, timorați de „tăticul”, marele aliat al primarului, precum și comisie internă, numită personal de Mihai Chirica.  

Întâi, condițiile de participare. Pe lângă cele generale (cetățenie, sănătate, cunoașterea limbii române, lipsa cazierului), cele specifice par o formalitate: studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă și vechime pe studii superioare - minim 5 ani. Nimic altceva în rest.

Anunțul de concurs a fost publicat pe 8 iulie. La bibliografie, 13 acte normative care, însumate, înseamnă sute de pagini de învățat. Legea administrației publice locale, Legea privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică, Hotărârea de Guvern privind aprobarea Normelor Metodologice pentru punerea în aplicare a Legii Locuinței, părți din Codul Fiscal și Legea ANL sunt doar câteva exemple din bibliografie.

Candidații trebuiau să cunoască toate aceste legi până pe 5 august când a avut loc examenul scris.

„Angajarea Ioanei Apopi nu e nimic, să vedeți când o pun șefă” – spun oamenii din Primărie

Diferență uriașă de punctaj
Inițial, și-au depus dosarele 13 candidați, dar de prima etapă de selecție au trecut doar 11. Rezultatele au fost afișate pe 23 iulie. A doua etapă a fost proba scrisă, pe 5 august. Din cei 11, au absentat 4, prezenți fiind, așadar, doar 7.

Dintre aceștia, doar trei au luat baremul minim de 50,00 de puncte care le-a asigurat trecerea în etapa finală, interviul. Din cei trei, unul a luat fix 50,00 de puncte, un altul 50,33 de puncte. Al treilea, adică Ioana Apopi, a primit de la comisia de evaluare un punctaj de 93,66, aproape de perfecțiune.

Joi, 8 august la ora 12:00, a fost programat interviul, adică ultima probă a acestui concurs. Apopi a câștigat fără nicio emoție, surse autorizate din Primărie spunând că, din capul locului, acest post a fost rezervat pentru ea. „Asta nu-i mare lucru, era de așteptat. Să vezi când o s-o pună șefă pe undeva”, a declarat sursa din Palatul Roznovanu.

Boișteanu, șeful consilierilor locali PSD
Contactat telefonic pentru a-și preciza punctul de vedere în legătură cu candidatura fiicei sale, Paul Boișteanu, liderul consilierilor locali din PSD, n-a făcut prea multe aprecieri. „Nu știu nimic. E matură, are 31 de ani, are viața ei, familia ei, cariera ei”, a declarat Boișteanu.

Rugat de jurnalistul REPORTER DE IAȘI să îi dea numărul de telefon al fiicei, Boișteanu s-a dat de gol până la urmă: „Am vorbit cu ea dimineață. Știu că azi avea programat examenul ăsta și nu știu dacă e cazul să intervenim la ea cu un telefon”.

Stâlpul lui Chirica în Consiliul Local
Cariera politică recentă a lui Paul Boișteanu a fost un șir întreg de piruete. A fost o perioadă lider al organizației municipale a PSD și lider al consilierilor locali PSD. După excluderea primarului Mihai Chirica din PSD, Boișteanu a rămas un apropiat al edilului, atât el cât și ceilalți consilieri PSD susținând mare parte din proiectele controversate. Din această cauză, pentru o perioadă, Boișteanu și-a pierdut funcția de la partid, dar și calitatea de lider de grup din CL. Ba chiar, supărat de aceste decizii, Boișteanu a amenințat cu demisia din Consiliul Local.
Totuși, recent, el a revenit în grațiile conducerii PSD, reprimind funcția de șef al consilierilor locali ai PSD. Boișteanu este, concomitent, decan la una dintre facultățile Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
Fiica sa fusese angajată la Primărie, prin detașare, după începerea mandatului său de consilier local.

 „E revoltător să vezi atâta inechitate la aceste concursuri. Este imposibil să iei aproape 100% la un examen, unde bibliografia este enormă. Își bat joc de noi. Fiicele lor sunt cele mai deștepte, noi doar le asigurăm aparența de legalitate la aceste concursuri. E pierdere de vreme, totul e făcut pentru ei.”
Candidat la concursul de la Primărie, care n-a dorit să-și divulge identitatea

Article image
Nepotismul a creat în Primăria Iași problema clasică în organizațiile în care toți sunt rude: „Nu te poți certa cu nimeni, că poate fi soțul cuiva aflat mai sus în ierarhie”. Astfel, eficiența scade. Secretara primarului, Ioana Turtă, a evoluat spectaculos pe scara socială: e și membru CA la Ecopiața, iar din 2017 și-a angajat soțul la Servicii Publice. Cel mai mare clan este al fostei directoare de la SPI: Luminița Sălcean...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Octombrie 2018


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31