fbpx
 

Items filtered by date: Miercuri, 08 Noiembrie 2017

În zona capăt CUG-Valea Adâncă-Ciurea există PUZ-uri pentru zeci de blocuri, unele cu 10 etaje. Când vor fi gata, locatarii vor face cu mult peste o oră până în Podu Roş. Pe Aleea Sadoveanu apar, unul după altul, proiecte pentru sute de apartamente. Traficul cât de cât fluid de pe Copou va deveni o amintire. Autorităţile nu par pregătite pentru viitoarele fluxuri de transport.

Cererea de apartamente este atât de mare în Iaşi, oraşul creşte atât de repede, încât nimeni nu mai rezistă tentaţiei de a ridica blocuri. Oriunde, în orice condiţii, fără să mai ţină cont de un detaliu: pe unde şi în cât timp vor ajunge oamenii care se mută acolo în oraş şi, seara, înapoi acasă? Pentru că infrastructura este deja depăşită, se vede deja după timpul petrecut în trafic, pe loc, şi blocurile noi nu vor face decât să sufoce ce este deja aglomerat. Dezvoltarea a luat-o razna şi este cu ani buni înaintea capacităţii autorităţilor de a crea condiţiile necesare.

 

Ultima redută: Sadoveanu

Capătul Copoului a fost, de ani, prin definiţie, o zonă cochetă şi liniştită. Aveau până şi spinări de măgar montate, să nu-i tulbure zgomotele de roţi şi de motoare. Dar s-a terminat. Au apărut deja blocuri, pe partea dreaptă, unde a fost vie, altele sunt în construcţie, unele sunt în stadiu de proiect. Printre blocurile de mari dimensiuni de acolo sunt cele ridicate de către Vasile Dumitru Pomârleanu: Royal Town Copou. Sunt două tronsoane de 7 etaje, cu peste 150 de apartamente şi, teoretic, tot atâtea maşini. Lor li se adaugă proiectul unui controversat om de afaceri basarabean cu legături în Transnistria, Andrei Domaşcan, fost angajat al companiei Sheriff din Tiraspol. Acesta a creat firma Inamstro, în Republica Moldova, şi o firmă cu acelaşi nume la Iaşi. A cumpărat de la Pomârleanu, cu 428.000 de euro, o suprafaţă de jumătate de hectar de teren pe care construieşte deja un imobil cu două tronsoane, cu 127 de apartamente. Este deja la stadiul realizării fundaţiei, se lucrează grăbit.

În zonă au fost ridicate deja două blocuri a câte 5 etaje, care compun Carol I Residence. „Am tot discutat soluţii, vom vedea ce aplicăm pe termen lung”, spune viceprimarul Radu Botez. Doar că oamenii ştiu deja ce-i aşteaptă. George Lungu, un ieşean care locuieşte în apropiere de Rediu şi vine prin Copou în Iaşi spune că, în curând, va renunţa la acest traseu: „Voi folosi Păcurari sa Canta, am auzit că şi pe Copou vor fi zeci de blocuri. Pe Păcurari şi Canta am două opţiuni largi de a ajunge în oraş, pe Copou şoseaua este îngustă şi va fi depăşită rapid”.

 

Cartierul Vişoianu va bloca tot

Locuitorii zonelor de după capăt CUG trăiesc în fiecare dimineaţă un coşmar: parcurg cei câţiva kilometri până în Podu Roş într-o oră. Este un drum de 10 minute cu tot cu semafoare în condiţiile unui trafic auto normal, care se transformă în fiecare zi într-un „monstru” hrănit de dealurile din Miroslava şi, mai nou, Ciurea, care se umplu încet de blocuri. Şi creşterea nu s-a terminat. Există încă proiecte aprobate pentru blocuri de 10 etaje care vor apărea acolo în următorii 2 ani. „Degeaba încercăm noi să limităm construirea de blocuri în Iaşi, dacă localităţile din jur dau drumul la proiecte pe bandă rulantă. Până la urmă, locatarii blocurilor tot spre oraş vin. Noi am ajuns acum aproape de limita de maşini care pot intra în oraş. Mai multe de atât nu putem primi. Vor fi rezolvate unele probleme din timpii semafoarelor, dar pentru alte soluţii sunt încă discuţii”, spune viceprimarul Botez.

Un exemplu este cartierul Vişoianu, de la Lunca Cetăţuii: 8 blocuri turn de 12 etaje, cu sute de apartamente şi sute de maşini pe care le va atrage acolo. Şi care se va adăuga zecilor de blocuri, mari şi mici, construite deja în zonă.

 

O soluţie: transport de mare capacitate

Abia s-au cumpărat nişte autobuze pentru oraş şi se schimbă deja strategia pentru transportul în comun, pentru că nu funcţionează. Este pentru prima dată când reprezentanţii Companiei de Transport Public (SCTP) Iaşi spun, cu subiect şi predicat, că e nevoie de schimbare. „Am observat deja că este nevoie de mijloace de transport de mare capacitate. Avem pe linia 9 tramvaie mari, un astfel de mijloc de transport se opreşte la peron şi poate lua 300 de oameni. Următoarele tramvaie pe care le cumpărăm vor fi tot de mare capacitate: 11 bucăţi, care ne vin până la sfârşitul anului. Pentru că trebuie rezolvată problema transportului în comun pe intervalele aglomerate, dimineaţa şi după-amiaza”, explică Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al SCTP. Acesta adaugă că toate următoarele achiziţii de mijloace de transport, inclusiv autobuze, vor trebui să fie mari, cu articulaţie. “Este singura soluţie: să circulăm cu aceste mijloace de transport mari, pe benzi dedicate, având un program strict şi respectat. Doar aşa vom convinge oamenii să lase maşinile acasă”, mai spune Adrian Mihai.

 

Noi am ajuns acum aproape de limita de maşini care pot intra în oraş. Mai multe de atât nu putem primi. Vor fi rezolvate unele probleme din timpii semafoarelor, dar pentru alte soluţii sunt încă discuţii

Viceprimar Radu Botez


Publicat in Reportaje

Simona, o adolescentă de 16 ani, a murit în condiţii oribile în accidentul care a avut loc pe 1 noiembrie.

Monitorul de Suceava scrie că până acum trupul tinerei Simona Lazarovici a fost ţinut la morga Spitalului Judeţean din Suceava, deoarece părinţii nu au avut bani de înmormântare. O firmă de pompe funebre s-a oferit să acopere costurile, inclusiv să plătească pentru rochia de mireasă.

Simona nu va fi însă îmbrăcată cu aceasta, din cauză că a ars în maşină. „Am decis, de comun acord, ca în sicriu să fie pusă şi o rochie de mireasă, pentru că mi-e greu să cred că tânăra va putea fi îmbrăcată cu această rochie ca urmare a situaţiei în care şi-a pierdut viaţa”, a declarat reprezentanta firmei de pompe funebre

Accidentul s-a petrecut miercuri,1 noiembrie, în jurul orei 3:00. Cei cinci tineri se întorceau din Suceava, de la o petrecere de Halloween. La intrarea în localitate, șoferul a pierdut controlul volanului. A intrat pe contrasens și s-a izbit de o dubiță, apoi a ricoșat într-un alt autoturism. În urmă impactului, mașina celor cinci a luat foc.

Sursa: stirileprotv


Publicat in Moldova

Condiţii decente pentru pacienţi, dar şi un mediu corespunzător pentru a-şi desfăşura activitatea cadrele medicale. Asta şi-a dorit conducerea Spitalului Judeţean Mavromati să se întâmple la Secţia de Boli Infecţioase, care mai bine de şase luni s-a aflat într-un amplu proces de renovare şi modernizare.

Lucrările au fost acum finalizate, după ce mai bine de 40 de ani nu s-a făcut nimic în materie de investiţii la această secţie, despre care Corneliu Mihai, managerul Spitalului Mavromati, spune că era “oaia neagră”.

Au fost renovate complet parterul şi etajul I, s-a schimbat instalaţia sanitară, electrică, tâmplăria interioară, dar şi cea exterioară, s-a pus linoleum antibacterian, iar saloanele în care sunt cazaţi pacienţii sunt acum curate, la fel şi băile, după ce s-a făcut şi o igienizare completă.

Întreaga investiţie se ridică la aproximativ 300.000 de lei, iar şeful Spitalului Mavromati promite că lucrările nu se opresc aici.

Miercuri, în prezenţa reprezentanţilor spitalului, ai Consiliului Judeţean, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi a personalului de la Secţia de Boli Infecţioase, a avut loc o sfinţire a spaţiului, iar în semn de mulţumire angajaţii de la Boli Infecţioase au pus pe perete o placă pe care au scris că renovarea s-a făcut în timpul mandatului lui Corneliu Mihai.

“Mulţumesc celor care au contribuit să se realizeze acest obiectiv a cărui renovare a început în luna aprilie a acestui an. Am făcut tot posibilul prin lucrări să avem un spaţiu corespunzător desfăşurării unui act medical de calitate. Dacă în anul 2014, în momentul în care am venit la spital, nu credeam niciodată că voi fi în stare să renovez acest imobil, mulţumită lui Dumnezeu am reuşit să îndeplinim acea dorinţă a noastră. Dorinţa a fost şi a medicilor de aici, nu au crezut nici dumnealor. În cursul anului 2017, chiar şi 2016, am avut o finanţare corespunzătoare din partea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, am încasat toate veniturile şi surplusul de bani l-am folosit pentru renovări şi igienizări. Lucrările au fost posibile pentru că am avut bani disponibili şi pentru că am avut forţă de muncă calificată şi vreau să mulţumesc tuturor angajaţilor spitalului, care au depus un efort susţinut, am avut forţă de muncă şi de la Penitenciar, 12 persoane am avut în ajutor”, a spus Corneliu Mihai, managerul Spitalului Judeţean Mavromati.

Mihai speră că, odată cu renovarea Secţiei de Boli Infecţioase, aceasta să fie atractivă şi pentru medici. Managerul Spitalului Mavromati a spus că au fost medici rezidenţi care, după ce au văzut în ce condiţii se lucrează, au refuzat să îşi desfăşoare activitatea la Botoşani.

“Medicii vin la un spital dacă sunt condiţii corespunzătoare. Am avut medici rezidenţi care au venit şi, când au văzut condiţiile, au spus că se mai gândesc dacă vin să lucreze la Mavromati. Medicii nu vin într-un spital dacă nu există condiţii corespunzătoare de lucru şi dotarea cu aparatură necesară. Trebuie să venim în întâmpinarea lor să le creăm condiţii corespunzătoare pentru a-şi desfăşura activitatea”, a mai spus Mihai.

Lucrările de reparaţii se efectuează şi la Secţia de Psihiatrie, iar în perioada următoare vor fi făcute investiţii şi la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie, la etajele 4 şi 5. Conducerea Spitalului Judeţean îşi doreşte ca anual să aibă loc astfel de modernizări la secţiile spitalului.












Sursa: stiri.botosani.ro
 


Publicat in Sanatate
Miercuri, 08 Noiembrie 2017 22:11

Bărbat găsit mort la o stână!

Descoperire şocantă, miercuri, la o stână din judeţul Botoşani. Un bărbat în vârstă de 61 de ani a fost găsit fără suflare, moartea acestuia fiind considerată suspectă.

Bărbatul era cioban la o stână de pe raza localităţii Truşeşti. Un localnic a fost cel care a făcut macabra descoperire. Bărbatul a trecut şi cu câteva ore înainte să găsească cadavrul pe lângă stână şi l-a văzut pe ciobanul de 61 de ani în viaţă, dar când s-a întors l-a zărit pe acesta căzut jos. S-a apropiat şi când a văzut că nu dă niciun semn de viaţă a sunat la 112.

La faţa locului a fost trimis echipajul SMURD de Terapie Intensivă Mobilă dar cadrele medicale nu au putut decât să constate decesul.

Cadavrul a fost ridicat de Medicina Legală pentru efectuarea necrospiei, iar poliţiştii au deschis un dosar pentru moarte suspectă. La o primă examinare exterioară a cadavrului nu au fost observate urme de violenţă.

Sursa: stiri.botosani.ro


Publicat in Moldova

Calculele arată că salariul mediu brut trebuie crescut cu 16,6% pentru a păstra neschimbată valoarea salariului net, spune firma de consultanţă şi audit Deloitte România.

Guvernul a adoptat miercuri OUG privind Codul Fiscal care va prevedea transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, măsură contestată de sindicate, precum şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, decizie contestată de către primari, care au susţinut că astfel se vor reduce considerabil încasările la buget şi, prin urmare, banii pentru investiţii, informează News.ro.

”Simulările arată că se impune o creştere de 16,6% a valorii brute a salariului - dacă luăm ca referinţă salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei – pentru a păstra suma în mână primită acum de un angajat”, a declarat Radu Derscariu, director Deloitte România, în cadrul comunicatului.

Acesta a avetizat însă că, potrivit calculelor, angajaţii care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT şi persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micşorare a salariului net chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuţiilor la nivelul costului total actual.

”De exemplu, dacă facem calculul pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, observăm că, după ce vor intra în vigoare modificările anunţate prin proiect, scăderea va fi de 6,3%. În cazul în care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul creşterii contribuţiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%”, a spus Radu Derscariu.

Explicaţia este că scăderea de impozit de la 16% la 10% a fost gândită pentru a amortiza parţial transferul contribuţiilor, iar în cazul celor scutiţi, acest efect nu are de unde să apară, potrivit Deloitte.

Totodată, o altă consecinţă a transferului contribuţiilor va fi micşorarea cu circa 8,5% a sumei nominale virate către Pilonul II de pensii private. Reducerea are loc atât ca urmare a înglobării contribuţiilor în salariul brut, cât şi a diminuării procentului – dacă va fi luată decizia în acest sens – de la 5,1% la 3,75%.

Sursa: digi24


Publicat in Economie

Indemnizația minimă de creștere a copilului se va majora, de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, față de 1.233 de lei, cât este în prezent, potrivit unei Ordonanțe de urgență adoptată astăzi de Guvern.

Pentru asigurarea acestei majorări, indemnizația de creștere a copilului nu va mai fi raportată la salariul minim, ci la Indicele Social de Referință (ISR). În prezent, valoarea ISR este stabilită la 500 de lei, iar indemnizația va avea valoarea a 2,5 ISR.

Potrivit Ordonanței de urgență, începând cu 1 iulie 2018, va crește pensia minimă de la 520 de lei la 640 de lei, precum și punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.

„Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași, anul viitor, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018, măsură pe care guvernul o are în vedere în perioada imediat următoare”, informează Guvernul într-un comunicat.

 
Sursa: digi24

Publicat in Social

Un băiat de 8 ani din Cape Town, unul dintre cele mai violente orașe din lume, a decedat miercuri după ce ambulanța în care se afla a fost oprită și jefuită.

Copilul suferise răni la cap într-un accident rutier și era transportat la spital, când ambulanța a fost oprită, iar personalul medical a fost amenințat cu arma și jefuit.

Întârzierea a făcut ca băiatul să moară în urma rănilor suferite miercuri dimineață, a informat African News Agency citat de News.ro.

"Personalul ambulanței a fost amenințat cu arme de foc și jefuit, iar vehiculul a fost incapacitat", a declarat Robert Daniels, purtător de cuvânt al Serviciilor de urgență medicală din provincie.

Ambulanțele sunt oprite frecvent de bande înarmate în Cape Town, iar anul trecut s-a luat decizia ca ambulanțele care se deplasează prin cartierele cele mai periculoase să fie escortate de poliție.

 
Sursa: digi24

Publicat in Panorama

Deși este condusă de un deceniu aproape în mod exclusiv de guvernări social-democrate, România ajunge după reformă fiscală votată miercuri țara UE cea mai generoasă cu angajatorii, dar și cea mai aspră față de obligațiile de plată ale angajaților.

Reducerea contribuțiilor sociale plătite de angajatorii din România de la un nivel de 22%-23% la nivelul de 2,25%, anunțat prin măsurile fiscale adoptate miercuri de Guvern, face ca România să devină țara cu cele mai mici contribuții sociale plătite de angajatori în rândul UE.

Contribuția de solidaritate de 2,25% introdusă de Guvern (un fel de taxă integrată ce reunește sub aceeași umbrelă obligații la fondurile de sănătate și de șomaj), corelată cu nivelul actual al salariului lunar mediu brut de 3.300 lei pe lună, va face ca o firmă să achite în medie la bugetul asigurărilor sociale 193 de euro pe an. Aceasta aferent unui salariu brut mediu anual de 8.608 euro.

Contribuția plătită de angajator va fi mai mică inclusiv decât cea Bulgaria, unde un angajator plătește 970 de euro pe an contribuții sociale la un salariu mediu brut de 6.256 euro. Suma vărsată în România de angajator va fi puțin peste 1% din ceea ce ar plăti acesta în Franța (contribuții sociale în medie 18.707 euro pe an).

Valorile sunt cele publicate de Institutul Molinari pe baza cifrelor furnizate de firma de consultanță Ernst Young. Valoarea procentuală cea mai mică a contribuțiilor susținute de angajator în salariul brut este însă întâlnită în Danemarca. O companie daneză plătește la asigurările sociale pentru angajatul său 306 euro în cursul unui an la un salariu brut anual de 54.901 euro. Situația în alte țări este următoarea: Ungaria contribuții sociale de 2.413 euro la un salariu mediu brut anual de 12.682 euro, Cehia - contribuții sociale la angajator de 4.000 de euro la salariu mediu brut anual de 15.763 euro, Polonia - contribuții de 2.133 euro la salariu brut mediu de 12.483 euro.

Sigur se poate obiecta că angajatorul va fi nevoit să crească salariul angajatului pentru a îi păstra acestuia plata netă, iar în final cheltuiala cu salariul va fi aceeași. În sectorul privat obligația de majorare a salariului brut lipsește, însă. Chiar crescut, salariul acordat angajatului cu 16,6% pentru menținerea netului, România va rămâne, cu excepția Bulgariei, țara UE cu cea mai ieftină forță de muncă.

Strategia Guvernului pare a fi aceea de a convinge investitorii că România oferă în continuare muncă ieftină, în pofida vocilor din ce în ce mai insistente ale economișțtilor care afirmă că trebuie să fim atractivi prin forță de muncă calificată, infrastructură dezvoltată, sistem educațional performant, productivitate înaltă. Accentul pus pe atragerea investitorilor prin forță de muncă ieftină este eronat căci în partea angajaților aceasta determină lipsă de interes în angajare, migrație către țările din vest unde salariile sunt superioare și deficit de forță de muncă calificată.

Sursa: digi24


Publicat in Fiscalitate

Un număr de 157.798 de angajatori nu plătiseră contribuțiile sociale pentru 2.076.097 de angajați, la 30 septembrie 2017, iar acest lucru justifică necesitatea realizării transferului de contribuții de la angajator la angajat, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, într-o conferință de presă.

"Vreau să vă prezint câteva cifre care justifică necesitatea realizării transferului de contribuții și necesitatea implementării acestei măsuri. Vreau să vă spun că la data de 30.09.2017 există 157.798 de angajatori care nu au plătit contribuții sociale pentru angajații lor. Și acum am să vă menționez și numărul angajaților aferent acestor companii. Este vorba de 2.076.097 de angajați. Deci vă dați seama că este o pondere foarte mare și un număr foarte mare al celor care până acum evitau plata contribuțiilor sociale ale angajatului către bugetul de stat", a explicat Ionuț Mișa.

Ministrul Finanțelor a subliniat că măsura este completată de introducerea sancțiunii pentru evaziune fiscală și realizarea unui dosar penal dacă angajatorul va face stopaj la sursă și nu va vira la bugetul de stat contribuțiile reținute angajatului.

În plus, el a ținut să precizeze că această măsură de trecere a contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului va însemna și o pensie mai mare pentru viitor.

"Vreau să menționez un lucru important, spun eu, pentru că am văzut o dezbatere foarte intensă în ultima perioadă pe aceste măsuri, pe mai multe măsuri. S-a prezentat în special măsura transferului ca fiind o măsură nocivă. De aceea am decis să prezint și celelalte măsuri, pentru ca toți cetățenii români să înțeleagă care sunt motivațiile reale și având în vedere că văd în spațiul media că există foarte multe încurajări de ieși în stradă la proteste. Vreau să îi rog pe români, înainte de a ieși la proteste - este dreptul lor să o facă ori de câte ori consideră că este necesar - să citească această ordonanță, să încerce să înțeleagă ce le-am spus și să gândească singuri, pentru că eu am încredere în români, am încredere în România - eu sunt român, îmi iubesc țara și am încredere în ea - și să înțeleagă dacă nu cumva.... să-și pună întrebarea dacă ies în stradă pentru interesul propriu sau pentru interesul unor companii, pentru interesul unor companii care până astăzi, prin diverse mijloace, au evitat plata impozitelor și taxelor în România", a afirmat Mișa.

Sursa: digi24


Publicat in Social

"Ești negatHIV? Testează-te și fii sigur!" este titlul campaniei lansate miercuri de promovare a importanței testării și depistării precoce a infecției cu HIV.

De asemenea, a fost lansat un test auto-administrabil, care necesită doar o singură picătură de sânge pentru depistarea HIV și care este disponibil în farmaciile din România.

Campania este derulată de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" și Mylan, pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie, în contextul în care, conform datelor furnizate de Comisia Națională de Luptă Anti-SIDA de la Institutul "Matei Balș", peste 14.600 de pacienți cu HIV/SIDA sunt înregistrați în România, aproape jumătate dintre aceștia cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. Potrivit datelor, din numărul total de pacienți cu HIV/SIDA existenți la nivel național, peste 600 de cazuri au fost depistate pe parcursul anului 2016, în timp ce alte 300 au fost diagnosticate numai în intervalul ianuarie - iunie 2017.

"Infecția HIV nu mai reprezintă o problemă terapeutică, însă este în continuare o problemă de sănătate publică, sute de cazuri noi de pacienți cu HIV/SIDA fiind înregistrate în fiecare an. Testarea precoce sau atunci când există risc prezintă numeroase avantaje atât pentru pacienți, care pot beneficia de servicii de sănătate eficiente cât mai rapid, cât și pentru sistemul de sănătate. Un diagnostic timpuriu poate duce la situația în care pacientul are încărcătură virală nedetectabilă și nu transmite virusul către cei dragi și, în cele din urmă, poate duce o viață normală și fără restricții", afirmă dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Bal", într-un comunicat de presă.

Sursa: digi24


Publicat in Sanatate
Pagina 1 din 2