fbpx
 
Lovitura lui Cimpoeșu: și-a făcut un SMURD privat, cu sediul la ea acasă

Lovitura lui Cimpoeșu: și-a făcut un SMURD privat, cu sediul la ea acasă


Şeful tună şi fulgeră de ani de zile împotriva „privaţilor” din sistemul de sănătate, iar una dintre principalele colaboratoare a semnat „pactul cu diavolul”. La trei săptămâni după ce şi-a înfiinţat firmă de asistenţă medicală, şefa SMURD Iaşi, medicul Diana Cimpoeşu, a semnat un contract pentru asigurarea de servicii medicale de urgenţă la Aeroportul Iaşi. Suma maximă pe care ar putea-o primi Cimpoeşu este de 132.000 lei. „M-am uitat în jur şi am văzut că marea majoritate a colegilor medici specialişti, chiar şi şefi de clinică, au şi activitate în mediul privat”, a spus doctoriţa. La auzul afacerii, „tătucul” sistemului de urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat: „Nimeni nu poate să facă ceva care să concureze sistemul în care lucrează”.

 

Pe 26 iulie 2016, medicul-şef al al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU-SMURD) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon“ Iaşi, Diana Cimpoeşu, a înfiinţat firma SC Urgprof SRL, cu sediul la adresa sa de domiciliu. Pe 17 august, societatea semna primul contract, cu o instituţie publică. În fix trei săptămâni a dat lovitura.

 

Contract doar pe restul lui 2016

Atribuirea a avut loc prin achiziţie directă, prin portalul SEAP, iar valoarea contractului, care se întinde doar pe durata acestui an, poate ajunge la 132.000 de lei. Potrivit actelor, pentru aceşti bani, firma şefei SMURD Iaşi trebuie să presteze 2.028 de ore de servicii de asistenţă medicală de urgenţă, cu personal specializat, respectiv medic de medicină de urgenţă. Valoarea serviciilor prestate este, potrivit contractului, de 65 de lei, fără TVA, pe medic, pe oră.
„Contractul, aşa cum este prezentat şi în SEAP (valoare şi număr de ore), ar fi acoperitor pentru întreaga perioadă rămasă până la sfârşitul anului 2016, dacă am fi nevoiţi să asigurăm extern, până atunci, serviciile medicale de urgenţă. Dar, evident, nu este cazul sau nu va fi cazul“, spune directorul Aeroportului Iaşi, Marius Bodea.

 

Temporar, dar nu se ştie cât

Reprezentanţii Aeroportului Iaşi susţin că au apelat la această variantă deoarece nu au, deocamdată, medici de urgenţă proprii la cabinetul medical din incintă, posturile fiind blocate la nivel de Consiliu Județean. În plus, amatorii nu se înghesuie, salariile fiind destul de mici, 1.200-1.300 lei pe lună. „După ce schema de personal propriu va parcurge stadiul de pregătire medicină de urgenţă şi va exista posibilitatea asigurării exclusiv de către cabinetul medical al aeroportului al serviciului de prim-ajutor, ramură a medicinii ce necesită cursuri de specializare, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, contractul nu va mai opera. Şi acum, acesta funcţionează ca un tampon. Serviciile medicale de urgenţă se asigură pentru pasagerii ce tranzitează Aeroportul Iaşi, aceasta fiind condiţie obligatorie ca acesta să fie certificat“, adaugă şeful Aeroportului Iaşi.

 

Medicul Cimpoeşu a avut motive de bucurie, dar acum are şi de ce să fie îngrijorată: a luat-o şeful „la ochi”

Suplimentare a ceea ce există

Până la ora redactării acestui material, în baza contractului au fost prestate 184 de ore, de către un cadru medical de la firma Dianei Cimpoeşu, ceea ce înseamnă o sumă de 11.960 de lei în 18 zile, adică în perioada 18 august – 5 septembrie. Rezultă că, în medie, lunar, firma şefei SMURD poate câştiga peste 20.000 de lei.

Doctorii de la Urgprof SRL asigură serviciul medical de urgenţă în perioada când nu există personal specializat al aeroportului, adică 12 ore pe zi, de la ora 19.00 la 07.00, precum şi în zilele de sâmbătă şi duminică.

 

„Nu vreau să vorbesc despre asta”

Diana Cimpoeşu a rămas surprinsă în momentul care a fost întrebată despre firma sa. Șocul a fost că s-a aflat. Aceasta s-a limitat să precizeze că a urmat exemplul altor colegi, dar a refuzat să ofere informaţii despre numărul de angajaţi şi numărul de contracte avute, spunând, totuşi, că nu deţine o ambulanţă. „M-am uitat în jur şi am văzut că marea majoritate a colegilor medici specialişti, chiar şi şefi de clinică, au şi activitate în mediul privat. Mulţi dintre ei fac asta de 20 de ani şi am zis că vreau să încerc şi eu. Aşa am decis să fac această firmă. Nu am vreo obligaţie legală să vă ofer informaţii despre societatea mea privată. Este ceea ce fac eu în timpul meu liber şi nu vreau să vorbesc despre asta“, a spus Diana Cimpoeşu.

Obiectul de activitate principal al firmei patronate de şefa SMURD Iaşi este “activităţi de asistenţă medicală ambulatorie şi stomatologică” şi, ca obiect secundar, „activităţi de asistenţă medicală generală”.

 

Nu vede vreo incompatibilitate

Pentru Diana Cimpoeşu faptul că firma sa prestează servicii de medicină de urgenţă, în timp ce ea este angajată în sistemul public de sănătate nu reprezintă un conflict de interese. „Eu sunt profesor universitar la UMF, şef de secţie, cred că pot presta alte activităţi în timpul liber. Mă voi interesa să văd dacă există vreun conflict de interese, dar nu cred. Firma este înfiinţată recent şi nu am avut timp să mă documentez foarte bine. Dacă apare ceva care să presupună o incompatibilitate, o voi rezolva. Nu ştiu… pot să şi renunţ la firmă. Nu cred că e ceva ilegal“, a declarat Cimpoeşu.

 

Cum se procedează în alte părţi

Surse apropiate tranzacţiei au declarat pentru 7EST că Aeroportul ar fi încercat să contracteze acest tip de servicii medicale de la spitalele de Stat, dar nu ar exista cadrul legal pentru aceasta. O arată şi contractele similare, semnate în trecut de Aeroporturile din Oradea (2008) şi Târgu Mureş (2016), ambele cu firme private. Aeroportul Otopeni are deja ceea ce îşi doreşte cel din Iaşi: un aparat propriu de angajaţi, cu 12 medici şi 12 asistenţi medicali.

La Târgu Mureş, contractul a fost încheiat pentru o lună, a fost atribuit firmei Ultratest SRL şi a avut valoarea de 9.875 de lei. Firma se obligă să asigure servicii medicale de prim-ajutor şi de urgenţă 24 de ore/zi, 7 zile din 7, cu personal calificat în medicină de prim-ajutor şi de urgenţă, dotarea punctului de lucru cu trusă de resuscitare respiratorie şi ambulatorie şi cardiocirculatorie, sursă de oxigen, medicamente de urgenţă şi defibrilator. Niciunul dintre cei patru asociaţi şi administratori de la Ultratest nu lucrează, însă, în sistemul de urgenţă. 

 

 

Raed Arafat, „trădat” din sistem

Arafat, luat prin surprindere

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, s-a arătat mirat în momentul în care i-am cerut să comenteze faptul că firma şefei SMURD Iaşi oferă servicii de medicină de urgenţă.

„Este pentru prima dată când aud aşa ceva. Nu am ştiut până acum că doamna Cimpoeşu ar avea o asemenea firmă. Trebuie să verific şi să vorbesc cu doamna Cimpoeşu. Până nu ştiu detalii, nu pot face vreo declaraţie. Nimeni nu poate să facă ceva care să concureze sistemul în care lucrează. Trebuie să văd dacă într-adevăr e un conflict cu ce face doamna în sistemul de urgenţe“, a spus Raed Arafat.

 

 Marius Bodea vrea să aibă proprii medici

Obligaţi să asigure medicină de urgenţă

Şeful Aeroportului Iaşi menţionează că a apelat la serviciul firmei patronate de şefa SMURD deoarece legislaţia română cere ca fiecare aeroport să aibă medic specializat în urgenţe. „Potrivit articolului 28 din Codul Aerian, administratorii aeroporturilor civile vor asigura şi existenţa facilităţilor de ambulanţă şi prim-ajutor pentru cazuri de urgenţă şi, după caz, a celor de vamă, graniţă, fitosanitare, sanitar-veterinare şi sanitar-umane. De asemenea, potrivit Hotărârii de Guvern privind condiţiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaţionale sau deschise traficului aerian internaţional, trebuie îndeplinite condiţii privind facilităţile de sănătate publică, asistenţă medicală, controlul veterinar şi fitosanitar“, motivează Marius Bodea necesitatea încheierii acestui contract.

 

Citește și EXCLUSIV. Directorul de la Cadastru face afaceri cu statul în numele bunicii

 

Şefa SMURD: Venituri lunare de 16.500 de lei

Potrivit declaraţiei de avere din acest an, Diana Cimpoeşu deţine, împreună cu soţul, o casă de locuit de 100 de metri pătraţi, din 2001, şi un autoturism Ford Focus, cumpărat în 2015. Are un cont de economii de 9.050 de euro şi a primit anul trecut 5.000 de euro în urma decesului mamei.

A avut venituri de 198.011 lei, din care 100.395 de lei de la UMF Iaşi, 83.459 de lei de la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon“ Iaşi, 7.662 de lei de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti şi 6.495 de lei de la SC Oftaprof SRL.

La capitolul datorii, şefa SMURD are două credite, unul de 175.000 de euro, luat în 2008, şi unul de 15.000 de euro, contractat anul trecut.


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: