fbpx
 
A doua descălecare a Simirazilor în Primărie. Fostul primar a venit cu tot cu fiu la Palatul Roznovanu

A doua descălecare a Simirazilor în Primărie. Fostul primar a venit cu tot cu fiu la Palatul Roznovanu


Fostul primar umblă cu magnetul după el: a treia oară când se reuneşte familia la Stat după binomul Tata-Primărie, Tata-CJ, Tata-iar la Primărie. Anterior trâmbiţatei numiri a lui Simirad Senior drept consilier al primarului, în Palatul Roznovanu a mai avut loc o mutare „în familie”. Detaşat, iniţial, de la o firmă privată, pe perioadă determinată, tot în Primărie, fiul cel mare al lui Simirad s-a definitivat pe un post în cadrul municipalităţii. El a devenit, din aprilie, consilier la Biroul Administrare Baze de Date şi Aplicaţii Informatice.

 

Tăticul a condus Primăria Iaşi ani de zile şi, recent, a revenit în forţă, pe cai mari, în umbra conducerii actuale. Fiul cel mare al fostului primar a prins şi el, în avans, un loc la masă: un post cald şi bun, potrivit pentru ieşit la pensie din el, la Biroul Administrare Baze de Date şi Aplicaţii Informatice din cadrul Serviciului Informatizare al Primăriei Iaşi. Iniţial, fusese angajat la Direcţia Dezvoltare şi Proiecte Europene.

 

De la firma fostului subaltern

Constantin Simirad Jr., fiul cel mare al fostului primar, a fost adus la Primăria Iaşi la finalul anului trecut, prin detaşare de la firma RJR International. Fiul fostului primar a avut asigurat postul, primarul interimar Mihai Chirica fiind cel care a semnat detaşarea. Trebuie menţionat că Simirad senior era deja, la acea vreme, consilier de taină al lui Mihai Chirica. Detaşarea era valabilă 6 luni, la Direcţia Dezvoltare şi Proiecte Europene, dar, în aprilie, Constantin Simirad a susţinut un concurs în urma căruia a ocupat un post de consilier la Biroul Administrare Baze de Date şi Aplicaţii Informatice din cadrul Serviciului Informatizare al Primăriei Iaşi. „Domnul Constantin Simirad a câştigat un concurs şi, de pe 1 aprilie, este consilier în acest departament”, ne-a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

 

Simirad parcă se uită pe listă să vadă pe cine mai are de angajat

Ce salariu are fiul

Cât timp a lucrat la proiectele europene - câteva zile în luna decembrie 2015 -, fiul fostului primar a încasat aproape 900 de lei, care s-au adăugat la 10.556 de lei câştigaţi la firma de la care a venit prin detaşare. Societatea RJR International aparţine lui Radu Judele, fost director al Direcţiei de Administrare a Drumurilor Judeţene Iaşi pe vremea când Constantin Simirad era preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi. Salariul actual al lui Constantin Simirad Jr nu este încă făcut public, dar surse din Primărie ne-au precizat că acesta este de aproximativ 2.000 de lei net lunar.

Simirad Jr s-a mai bazat pe sprijinul tatălui său, fostul primar al municipiului Iaşi, şi în trecut. În mandatul acestuia la CJ, fiul mai mare al fostului primar a fost consilier în cadrul departamentului IT al instituţiei.

 

Simirad Senior, la braţ cu primarul

Este de notorietate că între Constantin Simirad şi Mihai Chirica este o legătură puternică, de mai multă vreme. Pe vremea când lucra la Conest, Chirica s-a ocupat de construcţia vilei lui Simirad din Galata, primarul aducându-l apoi în Primărie, la Direcţia Tehnică. Fostul primar al Iaşului a devenit, apoi, o prezenţă constantă pe lângă urmaşul său. Înainte de alegerile din iunie 2016, Mihai Chirica a declarat că este sfătuit în taină de Constantin Simirad, iar după câştigarea alegerilor i-a atribuit acestuia un post de consilier în Palatul Roznovanu. “Fostul primar al Iaşului este angajat pe postul de consilier al primarului Mihai Chirica pe probleme de cultură şi relaţii externe, în cadrul cabinetului”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga. Pentru postul pe care îl ocupă de la începutul lunii august, fostul primar are un venit situat cu mult peste salariile angajaţilor Primăriei. Astfel, Constantin Simirad încasează, lunar, aproape 3.000 de lei.

 

Citește și Lovitura lui Cimpoeșu: și-a făcut un SMURD privat, cu sediul la ea acasă

 

Legendarul Simirad

Constantin Simirad, pe atunci doar profesor de matematică la Universitatea Tehnică Geeorghe Asachi, a intrat în politică în anul 1991, înscriindu-se în Partidul Alianţei Civice. Un an mai târziu, spre surpriza tuturor, a fost ales  primar al municipiului Iaşi, candidând pe listele CDR. A fost instalat oficial în această funcţie pe 22 iunie 1992, urmând să o părăsească în 2003. A fost reales ca primar la alegerile din 1996 şi din 2000. În anul 2000 a înfiinţat Partidul Moldovenilor, al cărui lider a fost, până în 2002, când a devenit membru PSD. În 2003, Simirad a demisionat de la Primăria Iaşi, lăsând cale liberă pentru Gheorghe Nichita, şi a primit, la schimb, postul de ambasador în Cuba. A deţinut această funcţie până în decembrie 2006, când şi-a înaintat demisia şi a revenit în România, unde s-a pensionat.

În 2008, Comitetul Executiv al PSD Iaşi l-a desemnat drept candidat la conducerea Consiliului Judeţean Iaşi, post pe care l-a obţinut şi l-a deţinut până în 2012.

 

 

În 2008, celălalt băiat, Lucian, a candidat la deputăţie, fiind susţinut pe afişe de tatăl său

Celălalt fiu, la Citadin şi la Aeroport, împreună cu nora

Nu doar de Constantin Simirad Jr a avut grijă tatăl său. Lucian Simirad a lucrat şi el aproape de Primăria Iaşi, detaşat fiind la Citadin, când tatăl era primar, iar după ce acesta a ajuns la CJ, fiul a ajuns, din nou, într-o instituţie subordonată acestuia: la Aeroport, împreună cu soţia sa. După ce tatăl a părăsit funcţia, în 2012, şi rudele au plecat din posturi, un an mai târziu. Lucian Simirad a fost şef la Protecţia şi Stingerea Incendiilor în cadrul Aeroportului Internaţional Iaşi.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: