fbpx
 
Caz cumplit la Neuro: FATĂ PARALIZATĂ după o puncție lombară

Caz cumplit la Neuro: FATĂ PARALIZATĂ după o puncție lombară


Noi acuzații de malpraxis la Spitalul „N. Oblu”, cel vizat fiind doctorul Dan Iulian Cuciureanu. Tânăra spune că i s-au extras 7-8 ml din măduvă și că brusc s-a simțit rău, nemaiputându-se deplasa. Ulterior, pacienta a făcut investigații la Cluj, unde spune că a fost tratată mai bine. Medicul acuzat spune că diagnosticul a fost corect și că toate procedurile au fost respectate. Mihaela C. a rămas paralizată de la brâu în jos.

 

Noi acuzații de malpraxis la Spitalul de Neurochirurgie. O tânără din județul Vaslui acuză un doctor din cadrul unității sanitare că i-ar fi efectuat o puncție lombară necorespunzător, i-ar fi stabilit un diagnostic greșit, în urma căruia ar fi primit tratament neadecvat. Ea își caută dreptatea în instanță.

 

Suspiciuni de scleroză în plăci

Mihaela C. cere 45.000 de euro daune morale și materiale de la unitatea sanitară și medicul Dan Iulian Cuciureanu. Tânăra le-a povestit magistraților Judecătoriei Iași că, în august 2013, a mers cu tatăl ei la Spitalul de Neurochirugie, după ce acuza probleme medicale la piciorul drept. Inițial, doctorul Cuciureanu i-ar fi spus că sunt suspiciuni de scleroză în plăci, iar după o serie de investigații medicale s-ar fi decis să îi fie efectuată și o puncție lombară.
„Precizez că mi s-a spus să semnez consimțământul, însă nu mi s-au explicat riscurile implicate și urmările ce pot surveni în situația nerespectării cu strictețe a procedurii, ba chiar mai mult m-a asigurat că nu vor fi probleme, că după patru ore pot pleca acasă”, arată  tânăra în acțiunea depusă la Judecătoria Iași.

 

 

 Doctorul Cuciureanu spune că toate investigațiile sale au fost realizate corect și că instanța îi va da dreptate

A paralizat treptat

Însă, Mihaela C. susține că procedura nu ar fi fost efectuată conform protocoalelor și că medicul i-ar fi recoltat câte 7-8 mililitri de lichid, în două eprubete, față de 3 mililitri în total, în mod obișnuit.
„Consider că, în raport de modul în care a decurs recoltarea defectuasă a probelor, am rămas imobilizată la pat de la brâu în jos, deoarece în acel moment s-a produs traumatizarea zonei lombo-sacrale. (...) S-a constatat de către pârât că lichidul obținut în urma puncției avea un aspect inflamator, iar din punctul meu de vedere acest fapt s-a produs prin deteriorarea măduvei spinării, puncția având loc în mod defectuos, mai sus de L5”, a mai explicat Mihaela C.

 

„Ulterior puncției efectuate de către pârât și ulterior administrării unui tratament medicamentos aplicat în urma unui diagnostic greșit, starea mea de sănătare s-a agravat și a condus la alterarea stării psihice și emoționale a subsemnatei, fiind nevoită să suport dureri crunte, datorită handicapului creat, handicap ce implică constante ședințe de recuperare.” Mihaela C.

 

Dă vina pe puncție

Tânăra susține că, în decurs de două ore de la efectuarea procedurii, a paralizat treptat de la mijloc în jos, iar a doua zi piciorul stâng era mai afectat decât cel drept. De asemenea, ar fi avut arsuri și usturimi în zona în care a fost efectuată puncția. Însă, medicul i-ar fi recomandat să rămână la pat și i-ar fi spus că nu sunt probleme.
Situația ar fi persistat însă și în zilele următoare, Mihaela C. susținând că putea face doar câțiva pași, cu foarte mare greutate.
Suspiciunile inițiale nu s-ar fi confirmat, iar, în cele din urmă, tânăra ar fi fost diagnosticată cu parapareză spastică, mielită transversă L5, infecție urinară, iar pe 20 august 2013 ar fi fost externată de către un alt medic și transferată la Spitalul de Recuperare. Deși pe biletul de externare scria că starea sa era ameliorată, aceasta susține că de fapt s-ar fi agravat de la momentul efectuării puncției și până la ieșirea din unitatea sanitară.

 

„Consider că puncția a fost efectuată în mod defectuos deoarece nu a fost respectată procedura instituită de protocolul de efectuare a puncțiilor, respectiv pacientul nu trebuie să fie mișcat, iar cantitatea de lichid recoltată a depășit limita normală de trei mililitri în cele 2 eprubete." Mihaela C.

 

Nici la Cluj n-a fost totul bine

Ulterior, în aprilie 2014, Mihaela C. a fost supusă unor investigații medicale la un spital din Cluj-Napoca, unde s-ar fi pus diagnosticul principal de parapareză spastică progresivă și secundar de mielopatie dorsală inferioară extensivă, malformație arterio-venoasă durală dorsală inferioară, noduli tiroidieni și adenopatie fosă iliacă dreaptă.
„Pârâtul avea posibilitatea de a identifica diagnosticul corect, fără a mai decide efectuarea unei puncții, doar din evoluția simptomelor prin efectuarea de RMN pe toate segmentele coloanei, lucru solicitat de către mine și tatăl meu, dar doctorul a refuzat. În cazul suspiciunilor de mielită, pacientul cade brusc la pat și nu treptat ca în speța de față, deci și al doilea diagnostic de mielită a fost stabilit eronat”, explică Mihaela C.
„Consider că datorită acțiunilor culpabile și lipsite de profesionalism ale pârâtului, respectiv stabilirea unui diagnostic greșit ce a implicat în mod inevitabil efectuarea unei puncții declanșatoare a unei stări generale de rău, am fost privată de un tratament adecvat afecțiunilor medicale reale și am fost supusă unor dureri crunte, fiindu-mi periclitată în principal funcția locomotorie a membrelor inferioare”, se precizează în acțiune.

 

 

 Multe acuzații de malpraxis s-au adunat în ultimul an la Neuro

A întrerupt cursurile

Tânăra mai susține că, pentru a se putea deplasa, folosește cârje sau un scaun rulant și urmează un tratament de recuperare costisitor. Totodată, timp de doi ani Mihaela C. ar fi fost nevoită să întrerupă și cursurile. „Pentru a putea relua aceste cursuri și pentru a mă putea deplasa în condiții de siguranță și într-un timp util pe distanțe lungi, au fost necesare sacrificii financiare enorme din partea părinților mei, care mi-au procurat și apoi adaptat un autoturism pentru persoane cu handicap locomotor”, se arată în documentul citat.

 

Citește și Afacerea „Medicina muncii”: tunurile doctoriței Bejenaru pe spatele a cinci primării

 

Medicul Cuciureanu: „Nu am greșit nimic”

„Sunt eronate susținerile dumeaei și probabil instanța va constata treaba aceasta. Actele medicale spun altceva”, a precizat medicul Dan Iulian Cuciureanu, pentru REPORTER DE IAȘI.
Pe de altă parte reprezentanții spitalului au refuzat să comenteze acest caz. „Având în vedere că este o speță în curs nu avem nicio declarație de făcut”, a precizat Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență ”Prof. Dr. N. Oblu”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30