Luni, 27 05 2019
Țeapă uriașă luată de ministrul Silaghi: adio, blocuri în Botanică!

Țeapă uriașă luată de ministrul Silaghi: adio, blocuri în Botanică!

A dat 4 milioane de euro pe 3 ha în coasta Botanicii, sperând la o lovitură imobiliară colosală. Este una dintre cele mai mari afaceri puse la cale în Iași, fiind considerată o miză și în campania electorală pentru Primărie. Fostul ministru liberal plănuia un cartier în Viticultori, cea mai râvnită zonă rezidențială. Primăria a respins proiectul, invocând criza de spațiu verde din oraș. Subiectul rămâne de urmărit în următorii ani. Silaghi candidează din partea ALDE, deși are trei dosare la DNA.

 

Primăria Iași a respins o autorizație de construcție cel puțin surprinzătoare. Urbanismul a considerat, în baza unei ordonanțe de Guvern din 2007, că este improprie realizarea unui nou cartier de blocuri în coasta Grădinii Botanice și a refuzat emiterea actului. Terenul aparține fostului ministru liberal al Transporturilor, Ovidiu Ioan Silaghi, și valorează peste 3 milioane de euro. Acesta nu a răspuns solicitărilor REPORTER DE IAȘI referitoare la viitorul celor 3 ha pe care le deține lângă Grădina Botanică.

 

Un teren foarte valoros

Lipit de gardul Grădinii Botanice și al vilei omului de afaceri Iulian Dascălu, cu vedere liberă către Păcurari, există un teren de 3 hectare cu o istorie zbuciumată. Aparține fostului ministru liberal al Transporturilor Ovidiu Ioan Silaghi, apropiat al altui fost liberal de marcă, Relu Fenechiu.
Terenul a fost cumpărat în anul 2006 de către Euroworks Satu Mare, firmă a fostului liberal, actual membru și candidat ALDE. La momentul acela, Silaghi a dat pe teren 13,8 milioane de lei – 3,92 milioane de euro la cursul mediu din 2006. Tranzacția s-a făcut, în 2006, vânzătoare fiind două bătrâne cărora li s-a retrocedat o suprafață de 3,3 ha în Grădina Botanică. O parte din terenul care a fost odată pepiniera de trandafiri a Grădinii Botanice a ajuns la omul de afaceri Iulian Dascălu.
3 ha au fost vândute de către Alexandra Georgescu și Ioana Enăchescu firmei Euroworks. Interesant este că, multă vreme, Ovidiu Silaghi nu și-a trecut în declarația de avere terenul din Copou, motivând că acționarul principal al companiei este soția sa. Ulterior, s-a descoperit că acționarul majoritar al companiei Euroworks este totuși Ovidiu Silaghi, prin firma Severalis, al cărei acționar unic este.

 

Aici voia să construiască Ovidiu Silaghi. În spatele copacilor se vede vila lui Iulian Dascălu. Terenul marcat e o comoară lângă gardul Grădinii Botanice, acum însă va rămâne doar pășune

Cerere pentru blocuri

Firma deținută de Silaghi, Euroworks, a încercat să obțină o autorizație de construcție pentru blocuri pentru adresa Podgoriilor 15, lângă gardul Grădinii Botanice Iași. Solicitarea, depusă pe 7 octombrie 2016, a fost respinsă din prima și discuțiile nu au mai continuat.
Conform Urbanismului din cadrul Primăriei, funcționarii au constatat că autorizația contravine prevederilor OUG 114, care reglementează protecția mediului. „Funcționarii au aplicat prevederile unei ordonanțe care interzice distrugerea unor spații verzi în zonele în care este deficit de spațiu verde. Cu alte cuvinte, dacă în Iași este mai puțin spațiu verde decât norma prevăzută, orice clădire prin care urmează să fie distrus cel existent, pot fi tăiați copaci și altele, nu este permisă”, ne-a explicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași. Cu alte cuvinte, fostul ministru al Transporturilor își poate lua adio de la un proiect imobiliar în zona Grădinii Botanice cât timp în Iași este deficit de spațiu verde.

 

Cine este Silaghi

Ovidiu Ioan Silaghi, originar din Satu Mare, a fost membru al PNL, partid pe listele căruia a ajuns europarlamentar, în 2007 și 2013-2014. A fost de două ori ministru. Prima dată în Guvernul Tăriceanu, între 2007 și 2008, la IMM-uri, apoi ministru al Transporturilor în Guvernul USL, între mai și decembrie 2012.
A părăsit PNL în 2014, devenind membru al Partidului Liberal Reformator, apoi ALDE. El este candidat și acum la alegerile parlamentare din parte ALDE, deși este cercetat de DNA în trei dosare. Într-unul dintre acestea, este acuzat că ar fi încasat 200.000 de euro de la asfaltatorul Nelu Iordache, în perioada în care era ministru al Transporturilor.
Conform ultimei declarații de avere, Silaghi deține trei terenuri în Satu Mare și două apartamente. Fostul ministru a împrumutat sume imense unor firme private: circa 1,5 milioane de lei și 450.000 de euro.

 

Ovidiu Silaghi, milionar în euro deși declara că trăiește din indemnizația de parlamentar

Refuz și pentru Expo Parc

Primăria a refuzat, în baza aceleiași OUG, extinderea terasei Vânătorul. Firma care deține terasa, SC Expo Parc, deține un teren de peste 6.000 mp în zona Parcului Expoziției și a fost solicitată autorizație pentru extinderea restaurantului. Funcționarii de la Urbanism au mizat pe aceeași lipsă de spații verzi refuzând emiterea actului.

 

Citește și Afacerea „Medicina muncii”: tunurile doctoriței Bejenaru pe spatele a cinci primării

 

Spațiul verde în Iași, sub media europeană

Suprafața totală a spațiilor verzi din Iași este, în prezent, de 685,5 ha. Datele oficiale arată că, în prezent, suprafața pe cap de locuitor este de 22,85 mp, în condițiile în care valoarea minimă impusă de Guvern, conform normelor  europene, este de 26 mp. Conform noului PUG al Iașului, Primăria încearcă să aducă spațiile verzi la valoarea de 35,46 mp/locuitor.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Antibiotice

PMP dreapta
antibiotice fluxiv

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Clipul zilei

Go to top