Afacerea „Hotel IRO-PSD”: când statul îți bagă 500.000 de euro în buzunar

Afacerea „Hotel IRO-PSD”: când statul îți bagă 500.000 de euro în buzunar

Afacere la cheie: Cătălin Cristian primeşte lunar suma pentru ocuparea integrală a Hotelului IRO, chiar dacă unitatea nu este plină. Firma care administrează hotelul IRO primeşte 45 de lei pentru fiecare loc de cazare, zilnic, pentru următorii 8 ani. Este o lovitură în afaceri sigură, mai ales că spitalul decontează toate locurile chiar şi în situaţia în care acestea nu sunt ocupate. Mai mult, noaptea este asigurată cu personalul IRO, răspunderea firmei fiind doar plata angajaţilor care lucrează ziua.

 

Afacere cu risc zero făcută de un fost consilier local cu o unitate medicală din Iaşi. Fostul consilier local Cătălin Cristian are asigurat un profit substanţial din hotelul Institutului Regional de Oncologie pe care firma sa, Ecoedil Management SRL, l-a renovat şi îl administrează. Cu 45 de lei pentru fiecare pat decontare zilnică, Institutul îi virează lunar lui Cristian 73.000 de lei aferenţi celor 70 de locuri. Calculele de rentabilitate arată că omul de afaceri a dat o lovitură: cu 7 milioane de lei încasaţi în 8 ani şi investiţii şi cheltuieli de maximum 5 milioane de lei, are asigurată o diferenţă de două milioane de lei pentru perioada în care va administra hotelul.

 

Încredinţare ciudată

Pentru hotelul realizat pe structura unei foste clinici medicale de pe strada Ion Creangă din Tătăraşi, Institutul Regional de Oncologie (IRO) a adoptat metoda dialogului competitiv şi nu a licitaţiei. La acea vreme, managerul IRO, Mirela Grosu, a precizat că Ministerul Sănătăţii nu a permis realizarea unui hotel al unităţii medicale, o astfel de investiţie nefiind specifică unei unităţi medicale româneşti. Singurul ofertant la metoda atipică de oferire a contractului a fost Ecodedil Management SRL, firma fostului consilier local PDL şi PSD Cătălin Cristian. Anterior, acesta a lucrat la SC Moldova Universal, unde a fost coleg de serviciu cu soţul decedat al managerului de la IRO. Spitalul a estimat ca necesari pentru transformarea fostei clinici medicale în spaţii de cazare 1,6 milioane de lei. Iniţial, hotelul trebuia să aibă 90 de locuri şi un buncăr pentru radioterapie în subsol, pentru care investiţia era separată. „Acel buncăr nu a mai fost construit. Era vorba despre un proiect cu finanţare străină care nu a mai fost derulat”, a explicat managerul IRO, Mirela Grosu. „În realitate, suma finală a fost mai mare. Nu ştiu să spun acum exact cât, dar investiţia firmei mele a fost mai mare decât estimarea IRO”, a spus Cătălin Cristian.

 

Hotelul IRO a fost inaugurat în urmă cu cinci luni

 

1,6 milioane lei investiţia iniţială

Conform calculelor, la un număr de paturi de 70, fiecare decontat cu 45 de lei pe zi, Ecoedil Managment încasează, lunar, de la IRI 73.000 de lei pentru 23 de zile de ocupare 100%. În plus, mai există sume modice încasate de la aparţinătorii care plătesc separat tot 45 de lei pe zi, bani care se duc integral la spital. „Suma încasată astfel de la firma care are spitalul este lunar de aproximativ 2.000 de lei, deci vând cam 50-60 de locuri”, susţin angajaţii Serviciului Administrativ de la IRO. Judecând după suma decontată, poate fi calculată afacerea lui Cătălin Cristian. Suma totală pe care acesta o va avea acumulată la finalul celor 8 ani în care administrează hotelul este de 7 milioane de lei – 870.000 de lei/an. Din această sumă, trebuie scăzută în primul rând investiţia anunţată de IRO: 1,6 milioane de lei. „Am mai avut cheltuieli cu dotările”, adaugă Cătălin Cristian.

 

Angajaţi şi de la spital

Calculând dotările la valoarea de 400.000 de lei, rezultă o investiţie iniţială de două milioane de lei. Ecoedil mai plăteşte anual 45.000 de lei încălzirea (170 de gigacalorii anual, cu tot cu apă caldă, preţul fiind de 265 de lei gigacaloria). La acestea se adaugă facturile la energie electrică – tot circa 60.000 de lei pe an (5.000 de lei pe lună). Acestor cheltuieli li se adaugă cheltuielile de salarizare: la 10 angajaţi pentru timp de zi, exclusiv, cheltuielile firmei sunt de aproximativ 2.000 de lei pentru salariul brut, la fiecare – 240.000 de lei anual – aproximativ două milioane de lei pentru toată perioada. Preţul investiţiei şi cheltuielilor totale făcute de Cristian în cei 8 ani de derulare a contractului Ecoedil-IRO se duce, astfel, la 4,8 milioane de lei. Cum suma ce va fi încasată de la IRO este de 7 milioane de lei, diferenţa de peste două milioane de lei revine firmei, urmând a fi aplicate impozitele. Surprinzător este că firma lui Cătălin Cristian nu asigură personal 24 de ore pe zi. De la orele 18 până la 6, zilnic, personalul de la hotel este asigurat de IRO. „Am luat această decizie pentru că acolo sunt, totuşi, pacienţi care trebuie să fie supravegheaţi noaptea. Angajaţii noştri pot interveni dacă unuia i se face rău. Avem protocol şi cu Ambulanţa pentru ca un caz grav să fie preluat imediat”, mai spune Mirela Grosu.

 

„Este normal că doresc un profit şi că tratez acel spaţiu de cazare ca afacere”, Cătălin Cristian, patron Ecoedil Management

 

„Mi-am riscat toată firma acolo

Cătălin Cristian susţine că propriile calcule îi arată o marjă de profit de doar 16% din suma totală investită iniţial, dar nu mai ştie exact cât a fost aceasta. „Este normal că doresc un profit şi că tratez acel spaţiu de cazare ca afacere. Despre gradul de ocupare calculat tot timpul la 100% nu pot spune decât atât: chiar dacă aş avea doar 10 paturi ocupate, tot aş da drumul la încălzire. Normal că am dorit decontarea tuturor paturilor, zilnic. Ca om, îmi pare rău să spun acest lucru pentru că sunt foarte mulţi pacienţi, sunt liste de aşteptare”, a mai spus Cătălin Cristian.

 

Pentru pacienţi care au nevoie de timp

Hotelul IRO are 900 de mp şi 46 de camere. Este destinat pacienţilor Institutului, mai ales celor din judeţele Moldovei, care fac radioterapie şi petrec mai mult timp la Iaşi. Sunt pacienţi care stau aici şi peste 30 de zile. Banii pentru cazare sunt plătiţi de către IRO în urma negocierii cu Casa de Sănătate a preţului decontat pe fiecare caz tratat: de la 350 de lei în sus, în funcţie de complexitatea tratamentului, din care 45 de lei sunt prevăzuţi pentru cazare.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Go to top