fbpx
 
EXCLUSIV. Baștanul Prunea: Iașul îi dă 140.000 de euro pe an, cel mai mare salariu din Liga I

EXCLUSIV. Baștanul Prunea: Iașul îi dă 140.000 de euro pe an, cel mai mare salariu din Liga I


Tot bugetul Poli Iași vine din banii ieșenilor și din drepturile TV. Nimic din vânzări, marketing, sponsorizări. Salariul președintelui Poli Iași e sfidător. Prunea nu face nimic în afară de alcătuirea lotului, realizat 100% numai din împrumuturi, ca de 20 de ani încoace. Și aici a dat rateuri: Llullaku, lăsat să plece, Grahovac, păstrat cu salariu mărit. La banii pe care îi ia, Prunea nu aduce nimic din vânzări de jucători, nu aduce oameni la stadion, nu face niciun ban din sponsorizări și marketing. E pur și simplu un întreținut pe banii statului. Locuiește într-o vilă Conest din Platoul Însorit și poate deconta cheltuieli lunare de 1.500 de euro. Singura nedumerire: mai dă cuiva din salariul său?

 

Potrivit calculelor oficiale făcute de Consiliul Director al CSM Poli Iaşi, gruparea din dealul Copoului a avut anul acesta un buget de 12.436.762 de lei. Din această sumă, la finele lunii iunie, în caseria clubului intraseră deja 9.769.076 de lei, cu 28,55% mai mult faţă de bugetul de la sfârșitul lunii iunie în 2015.

În acea perioadă, preşedintele executiv al formaţiei ieşene, Florin Prunea, clama că la Iaşi nu sunt probleme cu banii, că datoriile sunt pe zero şi că CSM Poli este una dintre puţinele echipe din Liga I care nu are probleme cu banii.

 

Bani de la bugetul local

În repetate rânduri, Prunea a susţinut că gruparea ieşeană ia mai mulţi bani din drepturile TV decât primeşte de la Primărie, prin Fundaţia Sportului Ieşean sau din alte surse.

Documentele oficiale contrazic afirmaţiile oficialului ieşean. Astfel, ponderea cea mai mare în veniturile realizate de către CSM Poli Iaşi în 2016 provin de la Fundaţia Sportului Ieşean – 47,44%, adică 5,9 milioane de lei, în timp ce din drepturile TV, gruparea ieşeană trebuie să încaseze în total 5,52 milioane de lei, o tranşă din bani urmând să intre zilele acestea.

Celelalte surse de venituri au o pondere de sub 4%, după cum urmează: SC Fotbal SA – 3,94%, adică 490.000 de lei, reclamă şi publicitate – 1,79% (216.400 de lei), sponsorizări – 1,42% (176.985 de lei), vânzări de bilete şi abonamente – 0,64% (79.595 de lei), vânzări mărfuri – 0,19% (23.629 de lei) şi alte venituri (28.604 de lei).

În urma analizei făcute de Consiliul Director, forul de conducere i-a solicitat preşedintelui executiv „luarea de măsuri de către conducerea administrativă privind creşterea veniturilor din alte surse decât cele menţionate, cu ponderi mari, respectiv atragerea de noi sponsori, promovarea de reclame şi publicitate şi, nu în ultimul rând, venituri din transferul jucătorilor”.

 

„Atât de mic”, pare să spună Florin Prunea, referindu-se cel mult la fotbalul jucat de Poli, și nu la salariul său. Acum, Prunea mai are ceva mare cu care se poate lăuda

 

Sponsorii fug de clubul condus de Prunea

Un membru al Consiliului Director a declarat pentru REPORTER DE IAŞI că, în urma unei discuţii purtate cu reprezentanţii departamentului de marketing de la club, aceştia au precizat că eventualii sponsori nici nu vor să audă de vreun ban dat grupării conduse de Florin Prunea.

„Băieţii de la marketing ne-au spus că fug sponsorii de noi când aud de Florin Prunea. Nimeni nu vrea să dea vreun ban, mulţi spunând că nu vor să-i umfle şi mai tare buzunarele lui Prunea“, menţionează membrul Consiliului Director.

 

Bani aruncaţi pe prime în vară

Politica de transferuri şi de prime acordate în vară, după calificarea echipei în Liga Europa, a dus clubul în stiuaţia de a avea datorii în acest moment.

În vară, Prunea a încasat 20.000 de euro primă de reinstalare, alţi 20.000 de euro urmând să ia la începutul anului viitor. În plus, salariul lunar a crescut la 7.000 de euro, la care se adaugă prime de victorie de 3.000 de lei pentru un meci acasă şi 6.000 de lei pentru cele din deplasare. La aceste sume, preşedintele executiv ar mai lua 20.000 de euro în cazul clasării pe locurile I-VI, 10.000 de euro în cazul clasării pe locurile VII-VIII sau 5.000 de euro în cazul evitării retrogradării şi poate deconta diferite cheltuieli lunare, cifrate la circa 1.500 de euro.

Şi antrenorul de atunci, Nicolo Napoli, a primit primă de reinstalare de 20.000 de euro, un salariu lunar de 6.700 de euro, prime de victorie duble faţă de cele ale jucătorilor.

De asemenea, câţiva jucători aduşi în această vară sau care şi-au prelungit contractele au primit prime de 5.000 de euro.

Preşedintele Consiliului Director de atunci, Leonid Antohi s-a autosuspendat, nefiind de accord cu aceste majorări, în timp ce Vasile Lupaşcu s-a opus acestor creşteri. Decizia de acceptare a majorărilor a fost semnată de preşedintele interimar de atunci, Ion Apostol.

„Nu puteam fi de acord cu asemenea cheltuieli nejustificate“, precizează Leonid Antrohi.

 

Poli și-a mai revenit un pic, după ce-a fost ciuca bătăilor 8 etape la rând. Salariile jucătorilor sunt normale pentru Liga 1, doar al președintelui e cel mai mare

 

Aproape 75% cheltuieli cu salariile

Potrivit analizei făcute de Vasile Lupaşcu, economistul din cadrul Consiliului Director, 73,83% din banii cheltuiţi de gruparea ieşeană în acest an s-au dus pe salarii, în timp ce cheltuielile cu cazarea, masa, transportul şi cantonamentele echipei au reprezentat doar 15,39% din totalul sumei cheltuite.

Până la finele lunii iunie, CSM Poli Iaşi cheltuise deja 62,38% din bugetul anual, cu 12,38% mai mult faţă de cheltuielile din anul precedent, din aceeaşi perioadă.

Ca urmare, membrii Consiliului Director i-au solicitat preşedintelui executiv ca „măririle salariale să fie susţinute de veniturile realizate şi de performanţele echipei.“

 

Chirica a lăsat-o baltă cu tăierile

În urma analizei făcute de Consiliul Director, preşedintele executiv Florin Prunea a primit o adresă oficială la jumătatea lunii octombrie în care i se comunica foarte clar faptul că „schimbarea obiectivului implică reducerea cu circa 40% a cheltuielilor cu salarii, prime de joc etc.“

Aceeaşi hârtie oficială a ajuns şi pe masa primarului Iaşului, Mihai Chirica. Acesta a decis la începutul lunii noiembrie să condiţioneze finanţarea clubului din banii Fundaţiei Sportului Ieşean de reducerea cu 30% a salariilor. Hotărârea a stârnit o reacţie agresivă din partea lui Prunea şi din partea jucătorilor, urmând un lung schimb de replici dure între edil şi oficialul grupării din dealul Copoului.

Până la urmă, Chirica a făcut un pas înapoi, Fundaţia dând zilele trecute 1 milion de lei clubului, bani din care s-au achitat o parte dintre datoriile de 2 milioane de lei, pe care le avea gruparea ieşeană, inclusiv unul dintre cele două salarii restante. Mai mult, până la meciul cu Dinamo, jucătorii vor mai încasa încă un salariu, urmând să intre în 2017 cu o restanţă de un salariu, ce ar fi trebui achitat până la 15 decembrie.

 

„Nu ştiu dacă eu am sau nu cel mai mare salariu dintre preşedinţii de club din Liga I. Nu am vorbit niciodată cu colegii mei despre salariile lor. Sunt lucruri confidenţiale." Florin Prunea, președinte Poli Iași

 

Lista salariilor principalilor jucători de la CSM Poli Iaşi

Alessandro Caparco – 3.500 euro

Branko Grahovac - 4.000

Ionuţ Voicu - 5.000

Ovidiu Mihalache - 3.000

Cosmin Frăsinescu - 4.000

Alexandru Creţu – 3.500

Narcis Bădic - 3.500

Alexandru Ciucur - 5.000

Lukacs Bole – 4.000

Vasile Gheorghe - 3.500

Milan Mitic - 4.000

Alexandru Ţigănaşu - 3.500

Andrei Cristea - 5.000

Gianmarco Piccioni - 3.500

 

 

Veniturile lui Prunea în sezonul 2016-2017

- Prime victorie acasă: 2.700 euro (până acum) – 675 euro/meci

- Prime victorie deplasare: 2.700 euro (până acum) – 1.350 euro/meci

- Primă reinstalare vară: 20.000 euro

- Primă reinstalare ianuarie 2017: 20.000 euro

- Primă obiectiv, locurile 7-8: 10.000 euro

- Salariu anual: 84.000 de euro

TOTAL: Florin Prunea, cu locul pe care îl ocupă Poli Iași în acest moment, este om de 140.000 euro/an. La care se adaugă primele pe victoriile viitoare

 

Confirmări de la oamenii de fotbal: 5.000/lună se ia în România

Unul din șefii influenți din fotbalul românesc, cu 25 de ani de carieră în prima ligă, a declarat pentru REPORTER DE IAȘI, sub protecția anonimatului, că în Liga 1 nu sunt salarii mai mari de 5.000 de euro la președinți, cu excepția lui Prunea. „Media este de 5.000 de euro, cu mici variații. La Timișoara și Chiajna, președinții iau câte 3.000 de euro. Salariu mai mare ca al lui Prunea nu există. Narcis Răducan avea 8.000 de euro/lună la Pandurii și acesta a fost unul din motivele pentru care a fost demis”, a declarat sursa autorizată.

Cornel Șfaițer, de la FC Botoșani, este singurul președinte de club care și-a fixat zero salariu. El este însă și investitor, pe lângă Consiliul Local, ajutând financiar clubul.

 

Prunea nu știe să facă profit din transferuri

Un alt motiv pentru care este contestat Florin Prunea de către Consiliul Director este acela legat de transferurile de jucători.

„Inexplicabil este faptul că nu se regăseşte nicio sumă din valorificarea transferurilor de jucători, în condiţiile în care echipa activează în prima ligă şi are centru de formare copii şi juniori. De asemenea, nu există preocuparea şi interesul pentru promovarea şi valorificarea jucătorilor formaţi în pepiniera proprie", se arată în hârtia remisă preşedintelui executiv de Consiliul Director.

Majoritatea cluburilor din Liga 1 fac bani din transferuri. Botoșani a obținut, la începutul sezonului, 900.000 de euro din transferuri: Martinus (100.000 euro, mai avea o lună de contract), Ngadeu (500.000 euro), Cabrera (300.000 euro).

CFR Cluj, aflat în insolvență, l-a vândut pe Petrucci în Turcia cu 450.000 de euro, iar pe Jakolis la Steaua, cu 350.000 de euro. Cristian Lopez, vândut în Franța, a mai adus CFR-ului, 500.000 de euro.

Adică alții au ochi pentru jucători, iau ieftin și vând apoi mai scump. Nu e cazul cu Prunea.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31