fbpx
 
RARISIM: Romii pupă mâna judecătorului Maftei

RARISIM: Romii pupă mâna judecătorului Maftei


Fostul șef al Judecătoriei Pașcani a fost filmat în timp ce Dafin Nunucă, din Moțca, îi pupă mâna într-o parcare. Viorel Maftei trebuia să intervină la vechiul lui prieten, Dan Anton, judecător la Curtea de Apel Iași, ca să elibereze niște romi acuzați de evaziune fiscală. Numai că Anton s-a ferit, sfătuindu-și colegul: „Nu te complica cu țiganii, sunt periculoși”.

 

Compromis în dosarul ”Curcanul”. Fostul președinte al Judecătoriei Pașcani, Viorel Maftei a recunoscut că a primit bani, vin și curcani de la o un clan de romi pentru a intermedia obținerea unei soluții favorabile. Acesta ar fi trebuit să intervină pentru „cumpărarea unei sentințe” la un fost coleg, controversatul magistrat Dan Anton, suspendat din funcție. În semn de mulțumire, pentru implicarea sa, unul dintre romi i-a sărutat mâna lui Maftei, în parcarea unui restaurant de lângă Târgu Frumos.

 

Intervenție la Dan Anton

Fostul preşe­dinte al Judecătoriei Paşcani, Viorel Maftei a semnat, zilele trecute, un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Iași, urmând a primi, în cazul în care documentul va fi validat de instanță, o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Magistratul pensionar a recunoscut că a primit, în martie 2015, alimente și bani de la un rom pe nume Dafin Nunucă, zis Beny, promițând în schimb că poate interveni pe lângă fostul său coleg, judecătorul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iași, în prezent suspendat din funcție.
Maftei s-ar fi angajat că îl va determina pe Anton să admită o contestație în anulare introdusă de părinții lui Nunucă. Aceștia se aflau în arest după ce fuseseră condamnați într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.

 

200.000 de lei pentru o decizie

Potrivit acordului de recunoaștere a vinovăției, Dafin Nunucă, împreună cu alți membri ai familiei sale, ar fi încercat inițial să îl abordeze direct pe magistratul Curții de Apel pentru „cumpărarea unei sentințe favorabile” și să-i ofere 200.000 de lei. Însă ulterior au renunțat și s-au adresat lui Maftei, care fusese coleg cu Dan Anton, la Judecătoria Pașcani. „Inculpatul Maftei Viorel a afirmat în discuţiile cu membrii grupului infracţional organizat despre Anton Dan: «Eu l-am învăţat să trăiască în viaţă, să mănânce pâine!’», precum  şi: «Când eu eram şeful lui, el tot şeful îmi spune! Şeful nu am ce să fac că eşti tu! Că dacă era altcineva nici nu discutam!» (discuţia dintre Nunucă Constantin-Dafin, zis Beny şi Nunucă Constantin, zis Dafin din data de 05.03.2015)”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției.

 

Dafin i-a pupat mâna judecătorului în parcarea din Tg. Frumos, după ce acesta i-a spus că a rezolvat cu Dan Anton. Dar n-a fost așa

 

Întâlnire de taină

Cu toate că magistratul Dan Anton nu a dat o decizie favorabilă în dosarul clanului de romi, acesta  ar fi participat, în 16 martie anul trecut, la o întâlnire cu Viorel Maftei, la un restaurant de lângă Târgu Frumos, la o masă alăturată fiind și Dafin și Neculai Nunucă. Judecătorul ieșean a venit însoțit de iubita  sa, Marina Moglan, ambii fiind judecați într-un alt dosar pentru fapte de corupție.
„După circa o oră, numiţii Dan Anton, Moglan Marina şi Viorel Maftei s-au ridicat de la masă şi s-au îndreptat spre uşa de ieşire. Înainte de a ieşi, aceştia au făcut un ocol, pentru a ajunge la masa numiţilor Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, şi Nunucă Neculai, zis Gogu. Aici, numitul Dan Anton a dat mâna cu cei doi şi au schimbat câteva replici. În continuare, numiţii Dan Anton şi Moglan Marina au plecat cu autoturismul marca Audi al celui dintâi, iar Maftei Viorel a rămas în parcare. La scurt timp au ieşit din restaurant şi numiţii Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, şi Nunucă Neculai, zis Gogu, cel dintâi sărutând mâna numitului Maftei Viorel în semn de mulţumire”, susțin procurorii DIICOT Iași.

 

Anton n-a părut interesat

Maftei și un membru al clanului au precizat anchetatorilor că, la respectiva întâlnire, primul i-ar fi spus lui Anton că Dafin Nunucă este dispus să dea o sumă mare de bani pentru soluţionarea favorabilă a contestaţiei în anulare. Însă magistratul Curții de Apel ar fi precizat că „acestea se resping de obicei și să nu se complice cu «țiganii» întrucât sunt periculoși”.
Pentru a-l influența pe Dan Anton și pentru a-i oferi acestuia bani în schimbul unei soluții favorabile, Dafin Nunucă, i-ar fi dat lui Viorel Maftei aproximativ 10.000 de lei, în mai multe tranșe.

 

Curcan și vin

Mai mult, în 4 aprilie anul trecut, rromul ar fi adus două pachete cu curcani și vin pentru ambii judecători. „Însă cu privire la pachetul pentru Anton Dan, Maftei Viorel a afirmat: «Din cei doi curcani, mi-a dat unu înapoi, cică uite iau eu unu, dar unu nu pot să-l mai iau, că nu e acasă românul, e plecat, şi nu vrea nici o ţigară. A spus că după ce se  termină, da» (discuţia Nunucă Dafin cu mama sa, din data de 05-04-2015)”, se mai arată în documentul citat. Maftei a declarat, în fața anchetatorilor, că l-a sunat pe Anton pentru a-l întreba dacă vrea alimentele, dar cum acesta nu a răspuns a restituit „partea din carne ce era destinată judecătorului”.

 

Dan Anton a scăpat de dosarul de la Moțca. Dar are altele pe cap

 

25.000 de euro șpagă, dar Anton a refuzat

Anchetatorii mai arată că familia Nunucă trebuia să plătească în final 25.000 de euro pentru a-și scoate părinții de după gratii, din care 5.000 de euro pentru Viorel Maftei.
Judecătorul Curții de Apel Iași a respins contestația în anulare a celor doi rromi, iar Viorel Maftei le-a restituit mare parte din banii primiți de la familia acestora.
În cele din urmă, din actele dosarului a rezultat că inculpatul Maftei Viorel a rămas cu produsele alimentare și cu 500 lei”, se mai arată în acord.
Dan Anton nu a putut fi incriminat în acest dosar, în cazul său au făcut cercetări procurorii DNA, care au dispus clasarea dosarului. În schimb, procurorii DIICOT, continuă ancheta în cazul lui Dafin Nunucă și a altor membri ai familiei sale.

 

„I-am pupat mâna”

Procurorii DIICOT susțin că membrii clanului de romi au purtat mai multe discuții cu privire la „cumpărarea sentinței”. Astfel, tatăl lui Dafin Nunucă i-a solicitat acestuia:,,Dacă nu-l iei pe GOGU să meargă la.. românul ăla care ştie el, zii aşa: Măi, a zis tata să-l iei să mergi la MAFTEI!  Să meargă el să vorbească cu el! Dacă nici ăsta nu mă scoate, cine să mă scoată?!........Dacă mi-ar da rejudecare, aş fi acasă! Da, s-ar anula dosarul ăsta. Dar nu poate să facă rejudecare, că sunt prea mulţi! Numai pe mine şi pe asta”.
Ulterior, în 23 februarie 2015, Dafin Nunucă îi comunică telefonic tatălui său Nunucă  că a fost a avut prima întâlnire cu Maftei Viorel, respectiv: „Am fost eu şi ... ţiganul... la ăla bătrân. I-am dat 10 milioane, i-am pupat mâna. Am zis că-i dau 200 lui”, şi ar fi primit asigurări că va merge să vorbească cu judecătorul Dan Anton, susțin procurorii.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30