fbpx
 
Sărbători fără părinți: „Mama e în Italia. Poate ne ia în martie”

Sărbători fără părinți: „Mama e în Italia. Poate ne ia în martie”


60 de copii fac Crăciunul în Centrul de Plasament Bogdănești. Le puteți face o donație, au nevoie. Copii părăsiți sau chiar maltratați în familie scriu moșului ce-ar vrea să primească, dar cei mai mulți oftează după dragostea părintească.

 

În oraş lumea este într-o alergare continuă după cadouri, după cumpărături. Copii, mai mici sau mari, trag de hainele părinţilor cerând jucării care mai de care mai scumpe şi mai ochioase. La mai puţin de 20 de kilometri de această vânzoleală este o altă lume. La Centrul de Plasament de la Bogdăneşti, copiii au dorinţe mult mai pragmatice de Crăciun. Pentru ei un cadou este să petreacă Sărbătorile în familie.

 

Aproape 90 de suflete

În Centrul de Plasament de la Bogdăneşti sunt 89 de copii, cu vârste între 3 şi 15 ani şi 23 de asistaţi. Sunt multe perechi de fraţi şi marea lor majoritate provin din familii care nu au mai putut avea grijă de ei din cauza lipsurilor materiale. Sunt şi câteva cazuri în care copiii au ajuns în Centru în urma violenţei domestice.

„Cei 89 de copii învaţă la şcoala şi la grădiniţa din Centru. Ceilalţi 23 învaţă la licee şi şcoli profesionale din Iaşi şi vin aici doar pe perioada vacanţelor. Patru dintre aceştia sunt studenţi în Iaşi. Crăciunul înseamnă pentru ei bradul cu luminiţe sau cadourile pe care le primesc. Visează la maşinuţe cu telecomandă, la perne cu personaje din desene animate sau la echipamente sportive cu Messi. Poate singura deosebire faţă de ceilalţi copii este faptul că nu au alături dragostea părintească, iar mulţi dintre ei tânjesc după aceasta“, ne explică psihologul de la Centrul de Plasament Bogdăneşti, Simona Antohi.

 

Jocurile le alină dorul. Mulți n-aveau din ce trăi acasă, în Centru nu le lipsește nimic

 

Fraţii Lefter, veteranii Centrului

Ionuţ are 14 ani, Iuliana 13 ani şi Georgiana 9 ani. Sunt fraţi şi stau în Centru de aproape şase ani. „Pe tata nu l-am cunoscut, iar mama nu avea condiţii să aibă grijă de noi. Aşa am ajuns în Centru“, ne spune, pe scurt, istoria lor, Ionuţ.

„Când am ajuns aici, ne-a fost puţin greu, dar acum îmi place. Avem toate condiţiile. Acasă nu aveam aşa ceva“, adaugă Iuliana.

Georgiana e mai mică şi mai ruşinoasă. Ea îşi doreşte de la Moşu’ o maşinuţă cu telecomandă. Nu-i plac păpuşile. Fraţii mai mari iubesc tenisul şi îşi doresc câte o rachetă de tenis. Ionuţ visează şi la un ceas de mână, iar Iuliana vrea un ondulator de păr şi produse de igienă corporală. Gândesc şi se poartă cu mult peste nivelul vârstei lor. S-au obişnuit cu greul şi încearcă să se bucure de Sărbători alături de prietenii din Centru.

 

Copiii joacă fotbal și totul e înghețat în jur

 

Maltratați de tată

Altă pereche de fraţi sunt Costel, în vârstă de 10 ani, şi Elena, de 12 ani. Povestea lor e mult mai tristă, cei doi ajungând în urma violenţelor repetate la care au fost supuşi de către tatăl lor. „Pe mine m-a bătut până mi-a rupt mâna! De la Urgenţe am fost aduşi direct aici”, spune Costel.

Spus din gura unor copiii, adevărul este mult prea crud, iar viaţa i-a pus până acum la grele încercări. Întrebaţi ce dorinţe au de Sărbători, răspunsul vine aproape instant. „Să ne ia mama acasă!“, zice Costel şi faţa i se luminează. „A fost zilele trecute mama pe la noi şi pleacă joi înapoi în Italia. Ne-a spus că încearcă să ne ia şi pe noi în luna martie“, adaugă Elena cu vocea tremurândă.

Stau de aproape cinci ani în Centru, dar ei continuă să spere că, într-o zi, mama îi va lua în Italia.

 

Tiberiu, un copil introvertit

Dacă în celelalte cazuri e vorba de fraţi, Tiberiu este singur în Centru. Are 11 ani şi a ajuns în urmă cu un an şi jumătate. E timid, îşi muşcă buza de jos şi îşi freacă mâinile încontinuu. Povestea lui este şocantă. Din cauza lipsei dragostei părinteşti, fiind şi o fire mai sensibilă, Tibi a făcut un gest necugetat ce îi putea fi fatal, înainte de a fi adus în Centru. Acum pare să fie mai comunicativ, dar lipsa dragostei părinteşti îl afectează.

„De Sărbători, mă duc acasă şi voi fi cu părinţii şi cu fraţii mei. Pe urmă, voi reveni în Centru“, reuşeşte cu greu să spună Tibi, un sufleţel care tânjeşte după afecţiune.

 

„Majoritatea donațiilor constau în dulciuri, dar majoritatea au între 6 și 15 ani și au nevoie de produse de igienă corporală și cosmetică. Două treimi dintre ei vor face Sărbătorile în Centru, încercăm să le facem un program cât mai diversificat.” Ionuț Ghenea, directorul Centrului de Plasament Bogdănești

 

Serbări de Crăciun şi discotecă

Asistenţii sociali din Centru, directorul şi psihologul fac tot posibilul să le mai aline micuţilor dorul de părinţi şi să-i facă să simtă şi ei spiritul Sărbătorilor de iarnă.

„Pe parcursul mai multor zile organizăm serbări. Vor veni mai multe persoane care vor dona pentru copii, iar ei, în semn de mulţumire, vor ţine un spectacol. Este programată şi o vizită la Antibiotice, unde corul va cânta, mergem la Consiliul Județean, la Direcție, la Palas, apoi facem o vizită la Biserica din Voinești. Le vom organiza și o minidiscotecă“, precizează Simona Antohi.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: