fbpx
 
Primarul Chirica, urmărit penal în Afacerea Skoda

Primarul Chirica, urmărit penal în Afacerea Skoda


Au pus-o pe mânecă: pofta de lux i-a făcut pe actualii șefi ai Primăriei Iași să comită falsuri grosolane în achiziția a patru autoturisme Skoda, în ciuda interdicției clare impuse de Guvern. În 2013, Nichita a dat ordinul, Chirica s-a ocupat de tot. Achiziția a patru mașini Skoda e penală. Primăria n-avea dreptul să cumpere mașini mai scumpe de 18.000 de euro (cu TVA). S-au luat însă mașini de 25.000 de euro printr-un fals: au fost trecute pe bugetul Poliției Locale, care nu le-a folosit nici măcar o zi. Licitația a fost trucată, ca să câștige Open Service, unde soția lui Chișcă avea acțiuni. Mihai Chirica era atât șeful Direcției Tehnice, care a organizat făcătura de licitație, cât și a Poliției Locale, pe care a căzut măgăreața. Bietul Liviu Hliboceanu a mai scos o dată castanele altora din foc cu mâna sa. Mașina lui Chirica a avut de la început număr personalizat: WMC (inițialele numelui său). Mașina o folosește și acum.

 

Primarul Mihai Chirica are calitatea de suspect în ultimul dosar deschis de DNA la Primăria Iași. Sunt șase persoane urmărite penal în această cauză, numită generic „Afacerea Skoda”: Dumitru Tomorug - director tehnic al Primăriei, Georgeta Țermure – consilier Achiziții Publice, Maria Simionescu – fosta directoare a Finanțelor Publice Locale, Liviu Hliboceanu – fost șef al Poliției Locale, Mihai Chirica – viceprimar la acea dată, și fostul primar Gheorghe Nichita.

 

An nou, poftă de cumpărături

Toți cei șase au fost audiați la DNA Iași înainte de Crăciun și au primit ordonanțele cu calitatea de suspecți. În cazul lui Mihai Chirica, principala acuzație este de abuz în serviciu. Relevant este că dosarul a fost deschis încă din 2014, la concurență cu Afacerea UTI, în care învinuit este Gheorghe Nichita, iar faptele au avut loc în 2013. Cu toate acestea, audierile au început abia la sfârșitul anului trecut.

În februarie 2013, fostul primar a semnat grila de achiziții pentru tot anul, imediat după votarea bugetului local. Printre acestea, figura cumpărarea a patru mașini prin leasing operațional. Imediat, Direcția Tehnică a Primăriei, Biroul de Achiziții și Finanțele Locale s-au pus în mișcare pentru îndeplinirea sarcinii.

 

Chirica a mers o singură dată cu autobuzul, electoral, în rest folosind Skoda luată printr-un fals grosolan, pe spatele Poliției Locale, și în urma unei licitații trucate

 

Au vrut mai scump, mai mare, mai puternic

Rolul determinant l-a avut însă Poliția Locală și de aici începe lanțul slăbiciunilor. Timp de patru ani, administrațiile locale din România avuseseră interdicție la achiziția de mașini și mobilier nou, măsură impusă de Guvernul Boc după declanșarea crizei economice, soldată cu o scădere dramatică a veniturilor publice. Dar în noiembrie 2012, imediat după instalarea noului Guvern USL, interdicția a fost anulată, cu o mențiune importantă: primăriile puteau cumpăra mașini cu o capacitate a motorului de maxim 1,6 L și cu un preț maxim de 18.000 de euro, inclusiv TVA.

În Hotărârea de Guvern, erau exceptate însă de la aceste limitări Armata, organele de ordine publică și cele de siguranță națională. Poliția Locală putea cumpăra astfel mașini mai puternice și mai scumpe decât cele impuse Municipalității Iași.

 

Hliboceanu, simplu executant

Astfel, pe 1 februarie 2013, șeful Poliției Locale, Liviu Hliboceanu, a semnat un referat de necesitate pentru achiziția a patru autoturisme, menționând că are nevoie de niște mașini mai performante în desfășurarea activității. Cum mașinile Skoda cumpărate n-au ajuns niciodată în curtea Poliției Locale, DNA îl acuză acum pe Hliboceanu de „fals intelectual”, întocmind un document care conține „mențiuni necorespunzătoare adevărului cu privire la necesitatea achiziționării a 4 autoturisme”.

Cel mai grav este faptul că referatul lui Hliboceanu este o minciună, un mare fals. Procedura de achiziție pe SEAP a fost lansată pe 28 februarie de către Municipalitatea Iași, adică de Direcția Tehnică. Poliția Locală are propriul cont pe SEAP și serviciu propriu de achiziții. Abia după ce Curtea de Conturi a depistat achiziția ilegală, actele au fost refăcute, mașinile fiind înmatriculate inițial pe Primăria Iași. Surse judiciare dezvăluie că Liviu Hliboceanu a fost pus să facă retroactiv actele, referatul de necesitate, iar apoi mașinile au fost reînmatriculate pe Poliția Locală. În virtutea funcțiilor, Mihai Chirica și Dumitru Tomorug știau toate aceste lucruri, încercând să șteargă urmele.
Ca viceprimar, conform atribuțiilor primite la începutul mandatului, Mihai Chirica avea în subordine directă atât Poliția Locală, cât și Direcția Tehnică, semnând întreaga documentație, adică aprobând atât referatul de necesitate, cât și procedura de achiziție, care a fost „cu cântec”.

 

Mașina primarului stă cuminte în curte. Are inițialele sale pe tăblița de înmatriculare. E luată de Hliboceanu, băgat într-o groază de belele penale din cauza șefilor

 

Au ucis concurența

De achiziție s-a ocupat directorul tehnic Dumitru Tomorug. Caietul de sarcini, păstrat în arhiva SEAP, este o operă de artă în privința eliminării concurenței și direcționării spre un singur ofertant. În procesul-verbal întocmit de DNA se menționează „vătămarea intereselor legitime ale unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași de a achiziționa produse și servicii în condiții concurențiale, prin includerea în caietul de sarcini a unor specificații tehnice care nu permiteau decât furnizarea a trei autoturisme marca Skoda Octavia și a unui autoturism marca Skoda Superb, fiind anihilată orice concurență reală”.

La toate autoturismele achiziționate s-a mers pe vârfurile de gamă. Specificațiile cerute încep de la motor turbo diesel, minim 2.000 cmc, cu minim 170 CP. Din start, cererea a fost îndreptată spre Grupul Volkswagen, din care face parte și Skoda, doar acestea oferind 170 CP la motoare de 2 litri.

 

Specificații exclusiv Skoda

Toate specificațiile sunt copiate din catalogul Skoda. Volanul trebuia să fie obligatoriu în 4 spițe, leduri spate, iar terminologia dotărilor de siguranță sunt exact cele din grupul german: MSR, ASR, HBA, DSR. S-a cerut detectarea nivelului de oboseală a șoferului, o condiție care, în combinație cu motorul de 170 CP și cu prețul cerut, nu se găsește decât la Skoda Octavia.

La confort, s-a cerut Climatronic – termen specific VW-Skoda, și nu instalație de aer condiționat automată, conform terminologiei generale. Bancheta din spate trebuia să fie încălzită, iar computerul de bord era cu „afișaj Maxi-DOT”, o licență exclusiv VW și Skoda.

Cea mai tare specificație cerută, pe care nicio altă marcă de mașini nu o avea, este „concept dual deschidere trapă portbagaj Twindoor”, o particularitate a Skodei Superb.

 

Altă Skoda roșie a Adinei Samson, urmărită de asemenea de DNA. Știți ce înseamnă numărul KNG? „King Nichita Gheorghe”

 

Chirica a aprobat tot ca să-și ia mașină

Drept urmare, singura ofertă a fost a celor de la Open Service, dealerul Skoda din Iași, care a livrat trei Octavia și un Superb. Prețul estimat a fost de 419.000 de lei, achiziția făcându-se la 408.000 de lei, prin Unicredit Leasing.

În virtutatea funcției, Mihai Chirica a răspuns de toată operațiunea, toate aprobările purtând semnătura sa. Mașinile depășeau însă plafonul de 18.000 de euro (cu TVA), impus Primăriei de Guvernul României. De aceea, s-a apelat la Poliția Locală, Liviu Hliboceanu fiind solicitat să întocmească cererea de achiziție, acesta fiind acum urmărit penal. El nu s-a urcat însă niciodată la volanul vreunei mașini Skoda, documentația fiind făcută, în fals, retroactiv.

Skoda Superb a ajuns inițial la Gheorghe Nichita, care era primar, alte două Octavia la viceprimarii Mihai Chirica și Marius Dangă, respectiv secretara Consiliului Local, Denisa Ionașcu. Mașinile au avut numere personalizate: WMC (Mihai Chirica), WDM (Dangă Marius) și WID (Ionașcu Denisa). Nichita a mers „sub acoperire”, cu numărul XXW. Ca detaliu spumos, la mașina lui Chirica s-a mers pe varianta prenumelui în fața numelui pe tăbliță, invers decât la ceilalți doi, pentru că altfel ar fi ieșit WC-M.

Astfel, șefii Primăriei s-au dat de gol chiar prin numerele de înmatriculare, aceste mașini nefiind destinate să ajungă niciodată la Poliția Locală.

 

Dangă: „Aveam mașini foarte bune”

Întrebat de chestiune, fostul primar Gheorghe Nichita a declarat: „E o perdea de fum, n-am nimic de comentat”. Fostul viceprimar Marius Dangă își amintește că s-a mirat atunci că se cumpără mașini noi, el nefiind implicat în această achiziție: „Mașinile pe care le aveam erau foarte bune, a mea nu știu dacă avea 60.000 km la bord. Am întrebat la ce trebuie altele și mi s-a răspuns că așa-i bine. N-am știut că au fost luate pe Poliția Locală”.

Liviu Hliboceanu, fost șef al Poliției Locale, a declarat: „Eu am făcut acea solicitare, mașinile n-au ajuns la noi, mai mult nu declar”.

Actualul primar, Mihai Chirica, în ciuda insistențelor, a refuzat să facă declarații, urmărirea penală împotriva sa, pentru abuz în serviciu, fiind un șoc prea mare. De asemenea, Dumitru Tomorug, directorul tehnic, n-a declarat nimic.

DNA pune în cârca celor șase suspecți un prejudiciu de 411.370 de lei.

 

„M-am mirat atunci: la ce ne trebuie mașini noi? A mea mergea foarte bine.” Marius Dangă, viceprimar al Iașului în 2013

 

Curtea de Conturi a descoperit totul

Afacerea „Skoda” de la Primărie a fost descoperită de Curtea de Conturi la controlul de fond din 2014, aceasta fiind și cea care a făcut sesizarea penală. Inspectorii de conturi au descoperit că achiziția a fost ilegală: „Practic, acele mașini nu trebuiau cumpărate. S-a comis un fals”, au declarat surse oficiale din cadrul Curții de Conturi Iași. Șefii Primăriei au contestat atunci raportul inspectorilor, contestație nesoluționată nici la această oră. Dosarul penal și-a urmat însă cursul.

 

Chișcă, acționar la furnizorul mașinilor

Un rol-cheie în această afacere l-a avut Eugen Chișcă, fostul director Administrativ al Primăriei Iași. În presă s-a aflat foarte târziu că soția sa, Ana Maria Chișcă, deține 10% din Open Service, dealerul Skoda din Iași. Ultimele trei loturi de mașini de serviciu achiziționate de Primăria Iași au fost doar marca Skoda, livrate de firma la care Chișcă are acțiuni.

Eugen Chișcă a fost audiat în acest dosar, neputând fi însă contactat de REPORTER DE IAȘI. DNA a reținut și în sarcina Open Service fapta de folos patrimonial necuvenit constând în profitul realizat în urmă vânzării celor patru autoturisme.

 

Scripcaru, la Brașov, trimis în judecată pentru același lucru

Într-un caz în oglindă, pe 17 noiembrie 2016, primarul reales al Brașovului, George Scripcaru, a fost trimis în judecată de DNA, alături de directorul RAT Brașov (regia locală de transport public). Pe durata a 9 ani, Scripcaru a obligat RAT să cumpere din fondurile proprii patru autoturisme Skoda Superb care au fost utilizat exclusiv de primarul Brașovului.

Practic, a fost vorba tot de abuz în serviciu și de folos patrimonial necuvenit, pentru că mașinile erau plătite de o regie autonomă, cu buget propriu, dar folosite de primar. Scripcaru s-a folosit de acest subterfugiu tot pentru a scăpa de interdicția impusă de Guvernul Boc privind achiziția de autoturisme de către primării.
Primarul Brașovului a dus abuzul la un nivel grotesc, cerând ca un angajat al RAT să fie comunicat ca utilizator al autoturismului Skoda Superb în cazul unor amenzi primite din partea Poliției Rutiere.

 

Robu, mai deștept

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a fost mai inteligent decât edilii din Iași: a cumpărat un Mercedes de 50.000 de euro pe banii regiei locale Retim, după care a obținut aprobarea în Consiliul Local de închiriere gratuită a autoturismului, pe baza unui contract de comodat.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: