OUG 14, aviz pozitiv în Comisia juridică. Mâine, va fi votul în plenul Senatului

OUG 14, aviz pozitiv în Comisia juridică. Mâine, va fi votul în plenul Senatului

Ordonanța 14 care anulează controversata Ordonanță 13, a primit aviz pozitiv în Comisia Juridică. Votul în plenul Senatului va fi marți dimineață.

 

Președintele comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae (PSD), a declarat, cu câteva ore înainte de vot, că senatorii din comisie vor avea grijă să nu fie adoptată „noaptea ca hoţii”, făcând referire la unul dintre sloganurile din Piața Victoriei.

 

Votul în plenul Senatului va fi dat marţi dimineaţă.

 

„Propunem ca OUG 14 să fie adoptată cu două amendamente de la comisia de specialitate, pe raţiuni pur tehnice s-au făcut câteva modificări la text. E vorba de corelarea unor texte legislative", a declarat preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Şerban Nicolae.

 

Astfel, a fost modificat alineatul (5) al articolului 25 din Codul de procedură penală declarat neconstituţional de către CCR anul trecut (decizia 586/2016) şi a fost introdusă posibilitatea recuperăriiprejudiciului prin intermediul unei acţiuni civile în cazul în care intervine prescripţia răspunderii penale.

 

Un alt articol din Codul de procedură penală amendat de comisia juridică a Senatului pentru a fi pus în acord cu o decizie a CCR de anul trecut (decizia 614/2016) a fost articolul 215, alineatul doi care priveşte controlul judiciar. CCR a statuat că prevederile acestui articol sunt constituţionale în măsura în care prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor articolului 212 alin. (1) şi alin. (3) din Codul de procedură penală.

 

Proiectul de aprobare a ordonanţei va ajunge, marţi, în şedinţa de plen a Senatului, iar apoi va fi trimis Camerei Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz.

 

Ordonanţa ar fi trebuit să fie discutată mâine în Comisia Juridică, dar s-a decis să se ia o hotărâre în acest sens azi.

 

Trebuie discutată şi OUG 13, care este în Parlament. Liberalii şi USR au dorit ca azi să fie discutate atât OUG 13, cât şi OUG 14, dar PSD şi ALDE nu au fost de acord.

 

Senatorul PSD Şerban Nicolae vrea să invite la dezbatere societatea civilă şi magistraţii pentru ordonanţa 13, ordonanţă abrogată deja de Guvern. Mai mult, Şerban Nicolae nu exclude o eventuală aprobare a controversatei ordonanţe, spunând că trebuie dezbătută la fel ca orice alt proiect legislativ.

 

(Sursa: digi24.ro)

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Go to top