fbpx
 
Scandalul blocurilor din Unirii: bătrânii, puşi la plată

Scandalul blocurilor din Unirii: bătrânii, puşi la plată


Jumătate din finanţarea europeană s-a pierdut din cauza întârzierilor Primăriei: acum vine scadenţa. Contractul era ca asociaţia să plătească 20% din valoarea lucrărilor de anvelopare a celor trei blocuri. Primăria a întârziat proiectul, apoi licitaţia, apoi execuţia şi UE a tăiat jumătate din bani. Acum, şefii Iaşului cer locatarilor încă 230.000 de lei. Locatarilor le-a căzut cerul în cap. În cele trei imobile stau în marea majoritate pensionari cu venituri de 200-300 de euro lunar.

 

Scandalul anvelopării celor trei blocuri-turn din Piaţa Unirii nu este nici pe departe a se fi încheiat.

 

Să decidă judecătorii

Recent, Primăria Iaşi a fost acţionată în judecată de către asociaţiile de proprietari de la blocurile nr. 7, 9 şi 11 din Piaţa Unirii, imobile a căror reabilitare termică s-a încheiat în luna iunie a anului trecut. „Am solicitat instanţei să constate că Primăria Iaşi nu are faţă de asociaţiile proprietari drepturi de creanţă de 50%, ci de 20% din cheltuielile făcute în anul 2016 pentru reabilitarea termică a celor trei blocuri“, susţine reprezentantul celor trei asociaţii de proprietari, avocatul Alexandru Iftode. Cu alte cuvinte, Primăria şi-a majorat pretenţiile în bani pe care le-a avut faţă de locatari la momentul demarării lucrărilor, atunci când s-a stabilit contribuţia fiecărei părţi. Acest lucru i-a nemulţumit pe cei care locuiesc în cele trei blocuri-turn.

Totul a început în octombrie 2014, atunci când Primăria Iaşi a accesat fonduri europene pentru anveloparea termică a celor trei blocuri, după ce a semnat, în prealabil, cu asociaţiile de proprietari contracte de mandat. Din valoarea totală a lucrărilor, asociaţiile de proprietari urmau să suporte 20% din valoarea cheltuielilor eligibile şi 50% din valoarea cheltuielilor neeligibile. Asta însemna aproximativ 2.000-2.500 de lei pentru fiecare proprietar de apartament. Banii urmau a fi plătiţi de locatari în termen de cinci ani.

 

Anveloparea termică a celor trei turnuri s-a transformat în telenovelă

 

Şi-au schimbat punctul de vedere

„Constructorul care a fost desemnat de municipalitate, în urma licitaţiei, să se ocupe de lucrare a fost Romedis Casa SRL. Pentru că a fost depăşit termenul de finalizare a proiectului, Primăria a trebuit să termine lucrările cu bani de la bugetul local, apelând la o altă firmă“, explică avocatul. În aceste condiţii, lucrările din 2016 nu au mai fost făcute din bani europeni, iar Primăria a solicitat asociaţiilor de proprietar plata unui procent de 50% din suma achitată noului constructor, având în vedere că aceste cheltuieli au fost neeligibile, fiind efectuate după termenul-limită stabilit în cadrul proiectului finanţat din fonduri europene. „Nu este vina proprietarilor că au fost întârziate lucrările şi că Primăria a pierdut restul de finanţare europeană. Mai mult, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au spus foarte clar că nu vor achita 50% din suma cheltuită de municipalitate chiar în momentul în care s-a decis continuarea lucrărilor din banii Primăriei. Atunci au primit asigurări verbale că nu vor fi probleme, doar că, prin două adrese din 2016, Primăria a cerut plata procentului de 50%“, susţine Iftode.

 

Taxaţi aspru

În acţiunea înaintată în instanţă se arată că fiecărei asociaţii de proprietari în parte i s-au cerut sume mult mai mari decât se stabilise iniţial. „Noi nu contestăm sumele cheltuite în 2015 (în timpul finanţării din fonduri europene n.r. ). Însă pentru cele cheltuite în 2016, nu ni se pare normal să se plătească 50%. Dacă li s-ar fi spus de la început că vor plăti aproape 4.000 de lei pentru reabilitarea termică a apartamentului, proprietarii din cele trei blocuri nu ar fi fost de acord. La banii aceştia, se contracta direct o firmă privată. Şi chiar şi aşa, cred că tot se plătea mai puţin“, precizează Iftode.

Astfel, potrivit acţiunii înaintate în instanţă, asociaţia de proprietari Piaţa Unirii nr. 7 avea de plătit, iniţial, municipalităţii 119.488, 86 lei, în timp ce Primăria solicită acum 195.829,82 lei, cu 76.340,96 lei mai mult.

La nr. 11, suma de plată este 121.055, 43 lei, în timp ce Primăria vrea 198.134,82 lei, cea mai mare diferenţă fiind la nr. 9: 125.418, 38 lei faţă de 207.418,38 lei, cu 82.079,71 lei mai mult.

 

„În loc să-şi asume greşeala pentru modul în care a gestionat termenii stipulaţi în contractul de finanţare, Primăria vrea să se îmbogăţească fără justă cauză, luând banii cheltuiţi şi de la proprietari şi de la constructor. Din calculele noastre, Primăria ar lua cu 10% mai mult decât a cheltuit“, Avocat Alexandru Iftode

 

Locatar: „E bătaie de joc!“

Locatarii celor trei blocuri sunt extrem de nemulţumiţI de soluţia găsită de municipalitate, de a le cere bani în plus. „Când s-a semnat contractul, nouă ni s-a spus că vom plăti 2.600 de lei, în cinci ani. Pe urmă, ni s-a comunicat că avem de plătit 3.600 de lei şi pe urmă s-a ajuns la 4.000 de lei. Se avansează aşa, nişte sume, de parcă nu am vorbi despre bani. Sunt oameni care au achitat deja 2.600 de lei. Eu am plătit 300 de lei şi mi s-a spus că nu se ţine cont de acei bani. De ce? Nu e normal ce se întâmplă“, spune Viorica Cocian, unul dintre locatarii blocurilor din Piaţa Unirii.

Şi Alexandrina Popovici, alt locatar din blocul nr.11, contestă decizia luată de Primărie: „Primăria a greşit, Primăria să plătească. E la mintea unui copil de grădiniţă. Adică, noi care suntem pensionari, şi avem pensii mici, tot noi să plătim?! E bătaie de joc! Am aşteptat ani de zile să facă aceste reparaţii şi acum ne încarcă pe noi cu banii pierduţi din cauza lor.“

 

Punctual, acuzele locatarilor se îndreaptă spre directorul tehnic din Primărie, Dumitru Tomorug

 

Primăria vrea bani şi de la firmă

Municipalitatea are trei procese şi cu Romedis Casa, firma care trebuia ca, până la sfârşitul lui 2015, să finalizeze reabilitarea termică a celor trei blocuri din Piaţa Unirii. Cum proiectul, finanţat cu fonduri europene, nu a fost dus la bun sfârşit de constructor, reprezentanţii municipalităţii au terminat lucrările din fonduri proprii şi solicită de la aceasta banii ce ar fi trebuit să vină de la Uniunea Europeană. Doar pentru contractul semnat în mai 2015 pentru reabilitarea termică a blocului de la nr. 9, reprezentanţii municipalităţii au cerut judecătorilor obligarea firmei la plata a 103.583 de lei.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: