fbpx
 
Țeapă imensă dată statului de Asimionesei

Țeapă imensă dată statului de Asimionesei


Tunul imobiliar de pe Lăpușneanu s-a transformat în scrum. Paguba, pe spatele fraierilor de contribuabili. Enviro Consulting, firmă controlată de familia care deține BZI, n-a plătit niciun leu chiria la RADEF timp de 5 ani. Dosarul de recuperare a debitului se judecă la Tribunalul București. Asimionesei plănuia cumpărarea definitivă a cinematografului. Acesta va ajunge acum la Primărie, unde are destui prieteni.

 

Ghiocel Asimionesei, printr-o firmă paravan, a concesionat un cinematograf în ruină şi nu a plătit niciun leu timp de 5 ani către RADEF. Romania Film are de recuperat de la firmele lui Asimionesei aproape 400.000 de lei, drept pentru care a promovat o acţiune în instanţă.

 

O închiriere fără sens

În anul 2012, Ghiocel Asimionesei, fost patron al cotidianului Bună Ziua Iaşi, a închiriat, prin intermediul unei firme paravan, ruina Cinematografului Tineretului de la RADEF, pe o perioadă de 3 ani. „Contractul s-a făcut cu o firmă agreată de Florin Asimionesei. Nu ştiu care au fost condiţiile, sau dacă cinematograful a fost concesionat sau închiriat. Oricum, contractul a fost o aiureală din start, care a dus până la urmă la incendiul de la Tineretului, pentru că au fost scoase toate elementele de siguranţă, au intrat boschetarii şi consecinţa a fost simplă”, a spus Constantin Hurjui, fostul director al RADEF, filiala Iaşi.

 

Tot Modoranu scos la înaintare

Firma cu care RADEF „Romaniafilm” încheie la data de 2 aprilie 2012 contractul de închiriere pentru Cinema Tineretului este SC Enviro Consulting SRL, care şi-a schimbat ulterior denumirea în SC Enviro Consulting Grup SRL, reprezentată de Florin Modoranu, omul pus de Asimionesei să se ocupe de tipografia unde se tipăreşte cotidianul BZI, care aparține familiei. Acelaşi Florin Modoranu figurează şi ca administrator pe o altă firmă a lui Asimionesei, respectiv Grafic Beta Invest SRL, transformată ulterior în Grafic Beta Trust.

 

Ghiocel Asimionesei n-a plătit nimic pentru Cinema Tineretului

 

N-au vrut să spună valoarea chiriei

Potrivit contractului încheiat cu RADEF, valabil până la data de 2 aprilie 2015, obiectul acestuia era „transmiterea folosinţei activului Cinematograf Tineretului din strada Alexandru Lăpuşneanu nr. 18 către locatarul SC Enviro Consulting Group”.

„Suprafaţa care s-a valorificat a constat într-o suprafaţă totală construită de 650,65 mp, suprafaţă construită desfăşurată de 916,86 mp şi suprafaţă de teren de 770,63 mp”, a precizat Adrian Mironescu, directorul general al RADEF Romania, evitând să facă publice clauzele de natură comercială ale contractului.

 

N-a fost monument istoric

În ce priveşte intenţiile lui Asimionesei cu privire la ruina cinematografului, s-a speculat faptul că acesta intenţiona să construiască o clădire de birouri sau un club de noapte. „Cineva s-a chinuit să scoată obiectivul de pe lista monumentelor istorice şi a reușit. Asta ştiu de la Consiliul Judeţean, că a fost o muncă titanică de a se scoate de pe listă acest cinematograf. Cine e acel cineva, nu ştiu”, a spus Hurjui.

De cealaltă parte, reprezentanţii Direcţiei de Cultură de la Iaşi infirmă faptul că cinematograful Tineretului s-ar fi aflat pe lista monumentelor istorice. „Niciun cinematograf din Iaşi nu a fost monument istoric. Acolo a căzut o bombă peste Berăria Bragadiru, iar cinematograful a fost construit după război. Reconstrucţia acestuia nu a avut nicio legătură cu fostul monument care a fost acolo. A rămas doar în partea dinspre Muzeul Unirii o construcţie cochetă din fosta berărie, dar acolo este o altă adresă care nu are legătură cu cinematograful”, a declarat Virgil Băbîi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Iaşi.

 

„Ciu-ciu!”, pare să spună soția lui Ghiocel Asimionesei privind plățile către RADEF

 

Prejudiciu de 382.000 de lei

Contractul între RADEF şi firma paravan controlată de Asimionesei a fost semnat pe vremea mandatului lui Marius Iuraşcu, fostul director al RADEF, acelaşi personaj care a vândut Cinematograful Copou către moldoveanul Ghenadie Covaliu. „A fost o golănie pusă la punct fără ca noi să știm nimic. Eu am întrebat la Bucureşti dacă acel contract mai există. La un moment dat mi s-a spus că a fost reziliat, iar apoi că nu. Se pare că o parte din Juridic este în continuare de partea lui Iuraşcu şi se ascund nişte dosare”, a spus Hurjui.

Relevant este că Asimionesei n-a plătit niciun leu chirie. RADEF a fost prejudiciată cu 382.899 lei, debit și penalități de întârziere, calculate până la 28 februarie 2017.

„RADEF a promovat o acţiune în contradictoriu cu SC Enviro Consulting Group, având ca obiect recuperarea acestei creanţe care a format obiectul unui dosar care s-a judecat pe rolul Judecătoriei Sector 4, în care s-a pronunţat senţina civilă din martie 2017, prin care s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cererii regiei în favoarea Tribunalului Bucureşti. Totodată, s-au întreprins demersurile legale în vederea autopreluării activului ce urmează să facă obiectul protocolului de predare–primire către autoritatea locală”, a mai spus Adrian Mironescu.

 

Zapodeanu s-a interesat de situația juridică a clădirii

Fostul director RADEF Iaşi a relatat pentru REPORTER DE IAȘI un episod inedit legat de intențiile lui Ghiocel Asimionesei. „M-a oprit Zapodeanu (omul de afaceri Ioan Zapodeanu – n.r.) pe stradă şi mi-a spus <am auzit că i-ai vândut cinematograful lui Asimionesei>. I-am spus că nu am vândut nimic şi nu ştiu despre ce este vorba. Zapodeanu spunea că Asimionesei i-a propus să investească împreună pe acel amplasament. I-am zis că e posibil să fi concesionat de la România Film, dar pe o perioadă determinată”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: