fbpx
 
Scandal: Andrei Postolache pierde 42.000 de lei din campanie

Scandal: Andrei Postolache pierde 42.000 de lei din campanie


Scandalul donaţiilor de la Uniunea Salvaţi România are reverberaţii în conturile aliaţilor de la Iaşi. Autoritatea Electorală Permanentă a refuzat să-i ramburseze 41.697 de lei candidatului Andrei Postolache, pentru că suma ar proveni din donaţii strânse printr-o asociaţie-intermediar. Asociaţia a primit un comision de 5% din valoarea totală a contribuţiilor transferate către Postolache.

 

Consilierul Local Andrei Postolache a contestat la Curtea de Apel Iaşi o decizie a Autorităţii Electorale Permanentă (AEP) de nerambursare a 41.697 de lei, reprezentând cheltuieli electorale în campania alegerilor locale din iunie 2016.

Pe de altă parte, Parchetul General face cercetări într-un dosar ce vizează finanţarea campaniei electorale din vara anului trecut a Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), acuzaţiile fiind de delapidare, spălare de bani şi conflict de ineterese. Atât Postolache, cât şi USB, devenită ulterior Uniunea Salvaţi România - USR, au primit donaţii prin intermediul aceleiaşi asociaţii.

 

Asociaţiile, interzise în circuit

Suma pretinsă de Postolache a fost invalidată pentru că ar fi provenit din donaţii de la Asociaţia G2, persoană juridică care pentru serviciile prestate a perceput un comision de 5% din valoarea totală a contribuţiilor transferate către candidat, se arată într-un raport de control al AEP. Autoritatea a subliniat, printre altele, că este interzisă de lege finanţarea, în orice mod, a campaniei electorale de către o asociaţie. „Sursele de finanţare sunt prevăzute de articolul (....), din care fac parte şi donaţiile, însă pentru validitatea lor şi utilizare conform legii pentru campania electorală, trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de lege, care nu permit colectarea acestora prin intermediul asociaţiilor, pe de o parte, iar finanţarea în orice mod a campaniei electorale de către o asociaţie fiind interzisă de lege”, se susţine în raportul AEP, citat de Postolache în acţiunea depusă în instanţă.

Mai mult, prin perceperea acelui comision de 5% pentru serviciile prestate nu ar exista „identitate între suma donată şi suma transferată”, iar colectarea donaţiilor prin platforma on-line nu ar permite o verificare a condiţiilor prevăzute de Ghidul finanţării campaniei electorale la alegerile locale 2016, se mai arată în raport.

 

Postolache nu a convins inspectorii de la Autoritatea Electorală, aşa că s-a adresat instanţei

 

„Nu a finanţat din fonduri proprii”

Pe de altă parte, Andrei Postolache a explicat că Asociaţia G2 a fost doar intermediarul donaţiilor realizate de către persoane fizice şi că suma donată nu a fost realizată din veniturile proprii ale acesteia, aspecte ce ar reieşi şi dintr-o serie de documente puse la dispoziţie AEP. Aceasta ar fi fost doar un prestator de servicii şi nu ar fi putut hotărî schimbarea destinaţiilor sumelor, ci a pus la dispoziţie doar o platformă on-line pentru facilitarea accesului potenţialilor donatori. „Asociaţia nu a finanţat din fonduri proprii, activitate interzisă de lege, campania electorală a candidatului Andrei Postolache, ci a pus, contra cost, la dispoziţie un instrument legal, platforma de donaţii on-line pentru ca persoanele fizice să-şi poată exercita drepturile social-politice, prin sume destinate susţinerii campaniei”, se arată în acţiunea depusă la Curtea de Apel Iaşi de consilierul local.

Totodată, persoanele fizice nu ar fi făcut donaţii asociaţiei „care ar fi putut dispune discreţionar” de acestea, ci candidatului la funcţia de primar şi de consilier local al Municipiului Iaşi, Andrei Postolache.

 

Comision de 2.050 de lei

„Această activitate este legală, raporturile juridice născându-se în domeniul on-line în privinţa donaţiilor între candidatul donatar şi persoana fizică-donatoare, scopul fondurilor fiind clar stabilite, fără alt drept al Asociaţiei G2, în afara încasării comisionului agreat”, se mai menţionează în acţiunea semnată de ieşean.

De asemenea, pentru „validarea” donaţiilor on-line ar fi necesare doar probele care atestă donarea de către persoanele fizice (extrasul de cont al persoanei juridice, care administrează platforma referitor la operaţiunile specifice donaţiei electorale, extrasul platformei on-line, extras de cont al donatorului-candidat etc). În astfel de cazuri, neexistând ordine de plată sau dispoziţii de virament, astfel de documente nu pot fi furnizate, se precizează în acţiune. Pentru serviciile prestate candidatului Andrei Postolache, Asociaţia G2 ar fi primit 2.050 de lei.

 

Nicuşor Dan, aceeaşi problemă cu banii din donaţii

 

USB: Dosar penal la Parchetul General

Pentru alegerile din iunie 2016, AEP nu a rambursat nici către fostul USB, devenit ulterior USR, suma 93.759 lei reprezentând donaţii colectate prin intermediul Asociatiei G2. „Suma de 93.759 lei, colectată prin intermediul Asociaţiei G2, a fost colectată în mod legal. Finanţarea nu a fost făcută de Asociaţia G2, ci de persoane fizice”, se arăta într-o contestaţie depusă în luna februarie 2017, de USR, la AEP. Referitor la aceste proceduri, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie face cercetări într-un dosar ce priveşte o posibilă finanţare ilegală a campaniei electorale a USB a alegerilor locale din 2016. În acest caz s-a început urmărirea penală in rem, pentru faptele de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese, anunţa Parchetul în urmă cu două luni.

Ulterior, AEP a anunţat că nu va deconta către USR alţi 640.000 de lei, mare parte donaţii pentru campania electorală la parlamentarele din 2016. În ambele cazuri, preşedintele USR, Nicuşor Dan a respins orice ilegalitate.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30