fbpx
 
MOBOTIQ, O IDEE DE MILIARDE

MOBOTIQ, O IDEE DE MILIARDE


Printr-o firmă cu sediul în Bucium, Thomas Cocîrță vrea să revoluționeze modul în care se va călători în marile orașe. E un fel de proiect „Tesla” printre viile Iașului, un plan pe cât de futurist, pe atât de realist. Un inginer ieșean cu activitate de mai mulți ani în Franța lucrează la un proiect desprins din filmele SF. Un triciclu cu motor electric, pentru o persoană, destinată circulației prin oraș. Va fi o flotă de mii de astfel de vehicule deținute în comun de zeci de mii de persoane care vor afla online disponibilitatea mașinilor și vor putea plăti prețul călătoriei pe smartphone. Lățimea redusă îi va permite acestui triciclu să se strecoare printre benzile de circulație pentru a evita ambuteiajele. Thomas Cocîrță caută investitori care să i se alăture în realizarea proiectului.

 

Inginerul ieșean Toma Cocîrță sau Thomas Cocirta, cum este trecut numele său în actul de identitate francez, a conceput, cu firma sa, Venqo Engineering, un proiect extrem de ambițios: crearea primului operator de transport urban ”peer-to-peer”, în care vehiculele să fie utilizate de mai multe persoane.

 

Planuri de anvergură

„Ideea unui vehicul foarte ușor, între autoturism și motocicletă, mă pasionează de peste 30 de ani. Am gândit inițial un vehicul cu motor termic, dar, după ce am lucrat mai mulți ani în robotică și mașini speciale, am descoperit superioritatea motoarelor electrice. Între timp, Tesla a demonstrat lumii acest fapt, iar Google a arătat fezabilitatea și superioritatea vehiculelor autonome. Am regândit un nou business-model în jurul unui vehicul urban autonom: operator de mobilitate descentralizat și peer-to peer” spune Thomas Cocirta.

Inginerul ieșean vrea să implementeze flote de mii de vehicule, în zone urbane. Aceste flote vor fi deținute, administrate, operate și întreținute de către o comunitate de 20.000 de membri (sau „peers”). Acești „peers”, pot fi investitori, designeri, ingineri, mecanici, operatori, etc.

 

Seamănă cu o jucărie pentru oameni mari, dar intențiile inventatorilor sunt foarte serioase

 

Ce reprezintă Mobotiq

Mobotiq va fi un operator de transport urban, descentralizat, care va fabrica și implementa un triciclu electric, autonom, conceput de la zero pentru acest tip de utilizare. Vehiculul va fi cu un singur loc și va măsura aproximativ doi metri lungime și un metru lățime. Lățimea redusă îi va permite să se strecoare printre benzile de circulație pentru a evita ambuteiajele. „Vehiculul se va putea înclina în curbe, ca o motocicletă. Înclinarea va fi realizată grație unui sistem hidraulic și a unui acționor giroscopic. Sperăm să putem menține costul de producție pe vehicul sub 10.000 de euro, cost care va include un kit driverless, cu lidar (senzori care detectează lumina, au rolul important de a evita obstacolele de pe drum n.r.), radar și camere. Acest kit va asigura deci autonomia vehiculului, astfel încât să poata circula fără șofer până la adresa clientului sau pentru a livra marfa. Vehiculul va asigura tot confortul necesar pentru deplasarile urbane. Cabina va asigura o securitate superioară vehiculelor clasice“, precizează inginerul ieșean.

Vehiculul va putea fi comandat și plătit prin intermediul unei aplicații pe smartphone. Utilizarea unui vehicul va fi de sub 10 euro pe oră, tarif inferior celor practicate de concurență.

 

 

Mizează pe blockchain

Proiectul Mobotiq este realizabil grație unei tehnologii foarte recente, numită „blockchain”. Este vorba despre o nouă generație de baze de date, în rețea, un fel de registru global online, care se auto-actualizează la fiecare tranzacție. Membrii unei comunități construite pe un blockchain pot deține părți dintr-un proiect, sub forma de crypto monedă sau token (bani virtuali). „Am început să lucrăm la acest proiect în urmă cu cinci ani, împreună cu colegii mei, ingineri ieșeni. În 2015, am contruit un prim prototip. În prezent, căutăm investitori pentru a continua proiectul. Mizăm pe blockchain, care să ne permită să tranzacționăm cu oricine, oriunde. Cei 20.000 de peers vor fi retribuiți grație blockchain-ului, pe măsura contribuției lor, în monede virtuale Mobotiq. Ei vor putea contribui fie cu idei, design, servicii de inginerie sau, pur și simplu, la administrarea, operarea și întreținerea flotelor de vehicule, acolo unde vor fi implementate. Alte contribuții, mai simple, pot fi, de exemplu, încărcarea de baterii la prize din propriul apartament sau igienizarea vehiculelor în stații de spălare“, menționează Thomas Cocirta.

 

Ethereum, soluția găsită

Varianta de „blockchain“ luată în calcul de către inginerul ieșean este Ethereum. „Primul blockchain, Bitcoin, a fost inventat în 2008. Cinci ani mai târziu, un tânăr de 19 ani, Vitalik Buterin, a adus modificări importante tehnologiei și a fondat, împreună cu românul Mihai Alisie, cel mai evoluat blockchain existent, Ethereum. Ethereum are mulți membri români. Am ales fără ezitare să construim infrastructura noastră digitală în Ethereum. Prima tentativă de funcționare de acest tip am avut-o anul trecut, cu un fond de investiții pe blockchain, TheDAO (Decentralized Autonomous Organization n.r.). Mobotiq a atras cel mai mult interes din partea comunității de investitori dar, după ce adunase 247 de milioane de dolari, TheDAO a trebuit să fie oprit din cauza unor probleme de securitate software. În prezent, suntem în discuții cu investitori din SUA și Olanda. Noi am prefera acceleratorul de start-up-uri olandez, care pare să fie foarte interesat de proiectul nostru. Avem nevoie de câteva milioane de euro, pentru a construi primele 10 vehicule, o celulă robotizată de fabricație și infrastructură digitală pentru viitoarea comunitate. Pe urmă, vom putea demonstra viabilitatea proiectului. Vom putea apoi trece la ICO (Initial Coin Offering n.r.). Comunitatea creată în jurul proiectului va cumpăra părți din proiect, sub formă de «tokens» Mobotiq. Acest capital va fi destinat fabricării primei flote de 4.000 de vehicule și implementării acestora într-o metropolă europeană“, explică inginerul ieșean.

 

Alt unghi din care poate fi văzut triciclul (stânga), planurile fiind să arate, în final, ca în imaginea din dreapta

 

Investiții făcute de Venqo

Pentru a-si vedea visul împlinit, Cocirta a investit până acum în proiect bani proveniți de la firma sa, Venqo, dar și din fonduri europene. „Până acum, am cheltuit două milioane de euro. Banii au provenit din fonduri particulare, vânzarea de consultanță și servicii de inginerie și dintr-un fond european, de 800.000 de euro. Firma Venqo, specializată în mecatronică, a activat în domeniul echipamentelor de «packaging» (n.r. - ambalare). Am făcut mașini pentru etichete sau am furnizat servicii de inginerie pentru mașini de umplere și căpuire, pentru niște clienți francezi. Cu fonduri europene, am început activitatea în domeniul vehiculelor electrice și am conceput și fabricat o platformă mobilă de cercetare pentru vehicule drive-by-wire, toate funcțiile – tracțiune, direcție, frânare, suspensie, înclinare fiind asigurate de acționori electrici și controlate prin calculator. În prezent, autofinanțăm proiectul Mobotiq prin concepția și fabricarea de echipamente pentru holograme de autentificare a produselor de lux, a pașapoartelor sau a bancnotelor Euro”, spune Cocirta.

 

Nume mari în echipă

Din proiect mai fac parte Alain Giraud, Gabriel Ursescu și Vasile Horga.

Alain Giraud este unul dintre cei mai mari experți în vehicule electrice. Acesta a fost manager de proiect la Renault, ocupându-se de dezvoltarea proiectului Renault Twizy, un cvadriciclu 100% electric. Giraud se ocupă de industrializare și omologare.

Gabriel Ursescu este profesor la Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică (UTI) ”Gheorghe Asachi”, fiind coordonatorul mai multor proiecte de mașini de tip roadster sau de modelul celor existente în Formula 1. Ursescu este implicat în dinamica vehiculului.

Vasile Horga este expert software, conferențiar la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată din cadrul UTI și autorul programării mai multor roboți mobili. Horga se ocupă de partea electrică și de partea de software. În echipă mai sunt implicați alți 12 ingineri ieșeni. „Peste 90% dintre oamenii din proiect sunt ieșeni. Chiar dacă sunt plecat în Franța dinainte de Revoluție, mi-am dorit să lucrez cu ieșeni, pentru că valoarea oamenilor de la Politehnica ieșeană este la fel de bună sau mai bună decât în altă parte“, zice Thomas Cocirta.

 

Cocîrță a activat în Franța în domenii de top

 

Cine este Thomas Cocîrță

Absolvent al Facultății de Mecanică a Politehnicii ieșene, Toma Cocîrță a emigrat în 1989 în Franța. În perioada 1989 – 1998, acesta a lucrat ca inginer în domeniul roboticii medicale. Pe urmă, timp de opt ani, a fost responsabil inginerie echipamente fabricație holograme.

Din 2006, de când și-a făcut propria firmă, acesta a făcut naveta între Iași și Paris. Din 2009, a înființat la Iași Venqo Engineering, unde lucrează împreună cu mai mulți ingineri ieșeni la diverse proiecte pentru firme din Franța.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: