fbpx
 
HARTA ALUNECĂRILOR: aici este riscant să-ți faci casă

HARTA ALUNECĂRILOR: aici este riscant să-ți faci casă


Iașul de-a rostogolul. Zonele în care îți fuge pământul de sub picioare. Intervențiile autorităților în ultimii 20 de ani au fost minime, iar acum dealurile se revoltă. Pe Aleea Sadoveanu, vile de sute de mii de euro sunt în pericol de prăbușire. Pe dealul Galata, casele cu etaj ale altor ștabi stau pe buza prăpastiei. Trei cauze majore pentru această situație urgentă: supraîncărcarea versanților cu vile, defrișări haotice și canalizările construite prost. Nu cumpărați teren fără să verificați atent dacă versantul nu prezintă risc de alunecări.

 

Specialiştii ieşeni susţin că 4 dintre cele 7 coline pe care dăinuie Iaşul sunt compromise de alunecările de teren. Istorica zonă Ţicău-Sărărie, dar nu mai puţin cunoscutele coline ale Copoului, Arcu - Râpa Galbenă, Galata, Bucium sau Frumoasa, sunt pe lista de hazard. Principalele cauze sunt naturale și țin de rezistența și forma reliefului, dar și de intervenția umană care grăbește aceste alunecări prin defrișări, canalizări defectuoase și supraîncărcarea versanților cu construcții.

 

Sărărie-Țicău, „zonă interzisă”

Singura hartă de risc care poate oferi o privire de ansamblu asupra zonelor care ar trebui ocolite atunci când vine vorba de construcții a fost întocmită de Consiliul Județean. Municipiul Iași, prin al său Birou de Versanți-Monumente, nu deține, încă, un astfel de document în baza căruia ieșenii ar trebui să fie înștiințați unde pot sau nu să construiască.

În privința zonelor de risc, cea mai afectată zonă este Sărărie - Țicău. Potrivit Comisiei de Versanți a Județului Iași, zona cea mai expusă riscurilor naturale de alunecări de teren este cuprinsă între str. Vulpe, str. T. Savescu, str. Albineț, malul drept al pârîului Calcaina, str. Poligon, str. Sărărie și stradela Sărărie. În acest areal, comisia a impus interdicția de construire, cu excepția lucrărilor de amenajare sau execuție a construcțiilor care au drept scop limitarea efectelor alunecării, a lucrărilor de reparații la imobilele afectate precum și a construcțiilor provizorii din materiale ușoare care nu necesită fundații masive.

Mai mult, prin noul PUG se propune impunerea unor restricții de construire până la întocmirea unui studiu geotehnic detaliat şi a unei analize de stabilitate locală şi generală a versanţilor, pe mai multe zone afectate de alunecări de teren care cuprind cartiere precum Păcurari,  Copou, Ţicău, Arcu - Râpa Galbenă, Galata, Bucium sau Frumoasa.

 

 

Primăria cu legea, proprietarul cu plata

Mai nou, de circa un an se tot vorbește de întocmirea hărţilor de hazard şi risc la alunecări de teren pe mai multe grade, care vor putea fi folosite ori de câte ori se doreşte construirea unui imobil pe terenuri în pantă, putându-se indica gradul de siguranţă la alunecare, dacă şi în ce condiţii persoanele interesate ar putea să construiască în zonele de risc.

„În cazul unor investiții imobiliare, responsabil de stabilizarea și consolidarea terenului este investitorul, care trebuie să facă studiul geotehnic și să aducă dovada că terenul este stabilizat înaintea demarării lucrărilor. De asemenea, proprietarii care execută pe proprie răspundere lucrările de construcție, vor suporta despăgubirea persoanelor fizice și juridice ale caror imobile vor fi afectate de eventualele alunecări declanșate prin execuția acestora”, a declarat Dorel Porumb, șeful Biroului Versanți-Monumente din Primăria Iași. Potrivit acestor reglementări, cei care pun în pericol versanții sunt pasibili de amenzi între 250.000 lei și 25.000.000 lei. Până acum, bugetul local nu s-a îmbogățit cu niciun leu din aplicarea vreunei astfel de amenzi.

 

Ziduri peticite care dublează pericolul

În ultimii ani municipalitatea a avut mai multe intervenții punctuale privind reparații ale unor ziduri de spijin, în diverse zone precum str. Mărăști, str. Plevnei, str. Hotin, str. A. Fătu sau str. Simion Bărnuțiu. În paralel, se fac lucrări de întreținere curente, constând în repararea și curățarea drenurilor, rigolelor și chesoanelor. Acestea sunt cam singurele lucrări ale Primărie Iași care practic nu se face altceva decât o igienizare a pericolului.

 

Vilă construită în Țicău, construită chiar pe malul abrupt al unei râpe. E cel mai periculos versant din Iași

 

Ultimele contracte

În prezent este la semnat un contract de proiectare a lucrărilor de consolidare pentru zona Țicău - Sărărie cu firma OMG Construct Proiect SRL, valoarea contractului fiind de 168.385 lei. „Dacă vor fi bani disponibili în bugetul local, lucrările propriu-zise vor fi contractate în 2018”, a precizat Dan Postolea, consilier al primarului.

De asemenea, în urma recentelor alunecări de teren, în curs de contractare este un contract pentru elaborarea unei expertize geotehnice pentru zona Aleea Sadoveanu. „În prezent, în zona respectivă au loc lucrări punctuale de stabilizare și drenare a terenului făcute de echipe ale municipalității. Din momentul semnării contractului, expertiza trebuie finalizată în 30 de zile, iar un raport preliminar trebuie predat în 10 zile”, a declarat Dan Postolea.

 

Cauzele alunecărilor de teren

Potrivit situaţiei existente la nivelul Consiliului Judeţean Iaşi, municipiul are localizate doar 4 zone care prezintă alunecări de teren, respectiv zonele Copou Est (străzile Sărăriei, Simion Bărnuţiu, Poligon, Ştefan cel Mare şi Sfânt) , Deal Galata (străzile Văleni şi Cărămidari), Copou Vest (Grădina Botanică) şi Deal Bucium (Fundătura Păun, Trecătoarea Păun şi Fundacul Păun). Pentru toate aceste zone au fost propuse măsuri de remediere, precum lucrări de drenaj, ziduri de susţinere sau lucrări de ranforsare, dar totul a rămas la nivel de planșă.

În zona Galata s-a recomandat intervenția rapidă pentru a stopa extinderea fenomenului de alunecare prin lucrări de retaluzare și chiar sprijinire, dar nu s-a efectuat nicio lucrare.

„Majoritatea acestor alunecări de teren își au cauzele în structura propriu-zisă a terenului din rocă-grohotiş şi argilă cafenie–gălbuie, a zonelor de pantă, cutremure, izvoare şi zone de băltire sau falii, dar și a despădurilor. În cazul zonei Țicău, de exemplu, dar și pe Dealul Galata, o problemă a constituit-o și faptul că imobilele aveau dirijate toate canalizările apelor menajere direct pe terenul alunecat, favorizând procesul de instabilitate din zonă”, este opinia inginerului Adrian Bărbieru, proiectantul hărţii de risc a zonelor care prezintă alunecări de teren pe teritoriul administrativ al Municipiului Iaşi.

 

Sărăria, pantă mare, case vechi, risc mare de alunecări. Construcțiile sunt tot mai înalte și mai masive crescând pericolul în zonă

 

Patru la CJ, cinci la Primărie și restul… la căminul de fete

Dacă la nivelul Consiliului Județean, pe harta de risc sunt punctate doar 4 zone cu pericol major de alunecări de teren, în noul Plan Urbanistic General (PUG) al Iașului se regăsesc nu mai puțin de 8 astfel de zone.

Zona 1 este delimitată în perimetrul Cimitirul Evreiesc, Petru Poni, Fundaţie, Dumbrava Roşie, Grădina Botanică, Agronomie

Zona 2: Şcoala Normală, Tg. Copou, Ştefan cel Mare, Super Copou, Sărărie, Pogor şi Independenţei

Zona 3: Arcu - Râpa Galbenă

Zona 4: Lăpuşneanu, Piaţa Unirii, Mitropolie, Teatru, Trei Ierarhi, Primărie, Panu, Palat, Bucşinescu.

Zona 5: Vasile Lupu, Ciurchi şi Grădinari

Zona 6: Cărămidari, Mănăstirea Galata, Berindei, Sf. Vasile şi parţial Inculeţ

Zona 7: Hipodrom, Cetăţuia, Manta Roşie şi Siraj

Zona 8: Cantina IAS, Trei Fântâni, Spital Socola, Socola, Trei Sarmale, Dealul Bucium, Păun.

Mai nou, în urma sesizărilor riveranilor, a fost încadrată ca zonă de risc și Colina Însorită din Păcurari.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30