fbpx
 
Decarii Iașului și cei 28% care n-au luat un 5 la Mate

Decarii Iașului și cei 28% care n-au luat un 5 la Mate


Știm cum stăm cu notele de 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat, dar cu cei slabi ce facem? Unul din șase copii din Iași are sub media 5 la examen. Cifrele nu mint: aproape jumătate dintre copiii care au participat în Iaşi la examenul de admitere în licee şi şcoli profesionale au luat note sub 7, iar o treime sub 6. În mediul rural, există, deseori, situaţii dezastruoase. Pentru îmbunătăţirea situaţiei, Inspectoratul Şcolar a pus la punct un plan cu şapte puncte, inclusiv organizarea unor ore de consultaţii la disciplinele de examen. Procentul „repetenților” din județ este însă în scădere în ultimii ani.

 

Deşi numărul celor care au luat în Iaşi sub 5 la Evaluarea Naţională a scăzut, motivele de îngrijorare pentru gradul de educaţie al copiilor nu au dispărut.

 

Şcoala Crucea: 8 din 10 au avut sub nota 5

932 de elevi dintre cei 5.945 de elevi înscrişi la Evaluarea Naţională, în Iaşi, au obţinut medii sub 5, adică un procent de 15,71%. Îngrijorător este faptul că la Matematică 28,01% dintre cei care au susţinut examenul nu au reuşit să ia nota 5.

Analizând rezultatele finale, rezultă că aproape 15% dintre elevi au avut media între 5 şi 5,99, iar un alt procent de aproape 16% au avut medie între 6 şi 6,99.

Aşa cum era de aşteptat, rezultatele cele mai slabe au fost consemnate în mediul rural, în 10 unităţi de învăţământ mediile peste 5 nedepăşind 50%.

Rezultatele cel mai slabe au fost consemnate la Şcoala Gimnazială Crucea, sat unde populaţia majoritară este de etnie romă, acolo unde 82,35% dintre elevi nu au reuşit să aibă media peste 5. Rezultate foarte slabe s-au mai consemnat la Şcoala Gimnazială Rediu, cu un procent de medii sub 5 de 73,33% şi la Şcoala Gimnazială Slobozia, cu 73,08%.

În judeţ, aproape jumătate dintre elevii de la alte trei şcoli, Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri“ Mirceşti, Şcoala Gimnazială din Satu Nou şi „Constantin Palade“ Totoeşti au avut medii sub 5.

 

Cauze: lipsa de interes şi condiţiile materiale

Directorul Şcolii Gimnaziale din Crucea, Olivia Rusu, pune rezultatele foarte slabe pe seama lipsei de motivaţie din partea copiilor de etnie romă şi pe seama lipsurilor materiale. „Copiii au făcut şi meditaţie cu nişte voluntari. Interes din partea şcolii a existat, dar nu şi din partea lor. Ştiau că pot intra la şcoli profesionale şi cu note sub 5 şi atunci nu şi-au dat interesul. În plus, marea lor majoritate se confruntă cu probleme materiale şi nu beneficiază de tot sprijinul de care au nevoie din partea familiei. Nu au condiţii propice de studiu acasă. Tot ce învaţă este la şcoală“, susţine Olivia Rusu.

Lipsa de interes din partea familiei pentru aceşti copii este considerată principala cauză a rezultatelor slabe şi de directorul Şcolii Gimnaziale Rediu, Adriana Ciubotaru. „Sunt generaţii şi generaţii de copii. Aceasta a fost mai slabă. Mulţi copii provin din familii dezorganizate, care nu se interesează de copii. În plus, la noi este arondată şi Şcoala Dumbrăviţa şi marea majoritate a rezultatelor slabe au fost înregistrate acolo. Noi chiar avem o elevă care a intrat la Liceul Pedagogic“, spune Adriana Ciubotaru.

 

Educaţia în mediul rural: prea puţin pentru cei care merită atât de mult

 

Analfabetismul, un fenomen în mediul rural

O altă explicaţie pentru rezultatele slabe este dată de directorul Şcolii Gimnaziale Slobozia, Lorina Stegariu, care susţine că mulţi părinţi sunt analfabeţi şi nu doresc să-şi dea copii la şcoală. „Sârguinţa copiilor romi nu este foarte mare. Nu au nicio situaţie materială foare bună şi nici nu beneficiază de condiţii foarte bune de învăţat acasă. În plus, ne confruntăm şi cu problema migraţiei copiilor care învăţau bine. Multe familii sunt de religie penticostală la noi în comună, familii numeroase cu 10-12 copii. Mare parte dintre părinţi sunt analfabeţi şi nu există un interes din partea acestora să creeze condiţii pentru copiii lor să înveţe. Foarte puţini dintre elevii de la noi termină o formă de învăţământ superior pentru că nu pot fi susţinuţi de părinţi din punct de vedere financiar“, precizează Lorina Stegariu.

 

Probleme şi la şcolile din oraşe

La oraş, printre şcolile care au înregistrat un procent foarte mic al mediilor peste 5 se află Colegiul Tehnic „Ion Holban“ Iaşi – 57,14% procent de medii sub 5, Şcoala Gimnazială „Ion Neculce“ Iaşi – 57,14% şi Liceul Special „Moldova“ Târgu Frumos – 50%, dar în aceste unităţi de învăţământ numărul elevilor înscrişi la Evaluarea Naţională a fost sub 8.

Procent ridicat de elevi care nu au reuşit să ia media 5 s-a înregistrat şi la Liceul cu Program Sportiv – 27,11%, precum şi Şcoala Gimnazială „Carmen Sylva“ – 23,33%.

 

Sub Brăila, Cluj şi Galaţi

Cele mai puţine medii sub 5 s-au înregistrat în judeţul Brăila. Dintre cei 1.744 de elevi care au susţinut anul acesta examenul, doar 122, adică 6,9%, au obţinut la Evaluarea Naţională media sub 5.

În Cluj, dintre cei 3.942 de elevi care au susţinut examenul, 393 au avut medii sub 5, adică 9,9%, în timp ce la Galaţi, procentul celor cu media sub 5 a fost de 14,3%.

Interesant este faptul că Brăila şi Galaţiul s-au situat în primele trei locuri la procentul de elevi care au luat note peste 5 la Evaluarea Naţională şi anul trecut.

Un alt judeţ clasat deasupra Iaşului în ierarhia procentelor de medii peste 5 este Prahova. Acolo doar 532 de elevi, dintr-un total de 5.085, adică 12,4%, au avut medii mai mici de 5 la Evaluarea Naţională.

Comparativ cu alte judeţe mari, Iaşul stă mai bine decât Timiş, unde procentul elevilor cu media sub 5 a fost de 27,9%, Constanţa, unde procentul a fost de 26,4%, Braşov – 20%, Suceava – 24,9% sau Olt – 21%.

 

Mai bine la capitolul rău

Comparativ cu ultimii ani, procentul de elevi din Iaşi care au obţinut medii sub 5 la Evaluarea Naţională este în scădere. Astfel, în 2013, dintre cei 6.769 de elevi care au susţinut examenul, 1.712 au avut medii sub 5, adică 25,29%. În 2014, procentul a fost de 27,18%, cu 1.786 de elevi având media sub 5, dintr-un total de 6.596. În 2015, procentul a scăzut la 17,45%, iar în 2016 a fost de 19,14%, 1.174 de elevi având media sub 5, dintr-un total de 6.133 de elevi, cât au susţinut examenul.

În ceea ce priveşte procentul de medii sub 5 la Matematică, acesta a variat, în ultimii ani, între 25 şi 28%. Spre exemplu, în 2013, acesta a fost de 28,65%, în 2014 de 25,49%, iar anul acesta, de 28,01%.

 

 Inspectorul general Farcaş are un plan de acţiune, cu decizii personalizate

 

Măsuri pentru unităţile cu rezultate slabe

În urma analizelor făcute, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi anunţă că se vor lua o serie de măsuri şi propune nişte strategii de ameliorare a rezultatelor la Evaluarea Naţională. „Aceste măsuri vor fi implementate de către fiecare unitate şcolară în parte, în funcţie de particularităţile sale. Trebuie să precizăm că aceste măsuri nu au însă efecte imediate, rezultatele dezirabile în educaţie necesită efort îndelungat, cu rezultate vizibile în timp, precizează profesor Genoveva Farcaş, inspector şcolar general.

Printre măsurile propuse de către ISJ Iaşi pentru unităţile de învăţământ cu rezultate modeste la Evaluarea Naţională se numără:

- stabilirea unui plan de măsuri realist şi eficient;

- monitorizarea progresului şcolar, având ca reper rezultatele la testul iniţial (la început de an şcolar);

- organizarea unor ore de consultaţii la disciplinele de examen şi monitorizarea participării elevilor la aceste activităţi;

- organizarea unor simulări cu subiecte unice, la ambele discipline de examen - atât la nivelul ISJ, cât şi la nivelul unităţilor şcolare;

- consilierea profesorilor debutanţi/suplinitori de către colegi profesori metodişti sau mentori, cu experienţă, în vederea optimizării activităţii de predare – învăţare - evaluare;

- implicarea consilierilor psihopedagogi pentru a stimula interesul pentru studiu, pentru a consilia elevul şi familia în privinţa opţiunii pentru un traseu adecvat;

- intensificarea activităţilor derulate de mediatorii şcolari din comunităţile defavorizate.

 

Emoţii mari la afişare notelor

 

Lideri la decari

Evaluarea Naţională de anul acesta a adus judeţului Iaşi un număr de 38 de elevi care au obţinut nota 10 la ambele probe de examen. Cu acest rezultat, Iaşul se situează pe prima poziţie în ţară, după Bucureşti.

Peste 84% dintre cei 5.945 de elevi înscrişi la acest examen au obţinut medii peste 5. O sută de elevi au obţinut nota 10 la Limba şi literatura română şi 283 la Matematică. „Numărul mediilor de 10 ne onorează, precum şi rezultatele foarte bune obţinute de către toţi elevii participanţi la Evaluarea Naţională. Activităţile desfăşurate de către Inspectoratul Şcolar, cât şi de Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi activităţile de pregătire desfăşurate de cadrele didactice împreună cu elevii de clasa a VIII-a au adus aceste rezultate”, spune inspectorul general Genoveva Farcaş.

Comparativ cu anii anteriori, se constată o creştere a numărului de medii maxime obţinute în judeţul Iaşi, unde în 2015 au fost înregistrate doar 20 de medii de 10, iar în 2016 23.

În ceea ce priveşte numărul de medii între 9 şi 9,99, acestea au fost anul acesta de 1.200.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: