fbpx
 
Stupefiant: de șase ani, Cafeneaua Piața Unirii trebuia să închidă la ora 22

Stupefiant: de șase ani, Cafeneaua Piața Unirii trebuia să închidă la ora 22


Sentință: clubul trebuie să funcționeze până la 10 seara, pentru că așa e autorizația! Procesul deschis de o locatară a blocului a stabilit că orarul Cafenelei este 8-22. Așa este autorizația din 2011 și n-a fost respectată nicio secundă. Inspectorii Primăriei n-au știut? Patronii clubului trebuie să demonteze sistemul de ventilație de pe bloc. Administratorii CPU: facem apel, e prima instanță. Între timp, încearcă să-și pună actele în legalitate, invadând Primăria cu cereri.

 

Oricât au susținut că nu deranjează pe nimeni și au toate actele în regulă, au mințit. Administratorii de la Cafeneaua Piața Unirii fentează de ani de zile autorizația de funcționare emisă de Primăria Iași și au montat ventilația pentru bar și club fără acte. Constatarea aparține unui judecător care a avut în față o reclamație a unei proprietare de apartament și a analizat toate documentele.

 

Ora închiderii

În consecință, Cafeneaua Piața Unirii trebuie să fie deschisă între orele 8-22, nu 8-6, cum a funcționat ani de zile, exasperând proprietarii cu zgomotul. În plus, administratorii sunt obligați să demonteze tubulatura aerului condiționat și aparatura de pe bloc. În termen de 30 de zile de la comunicarea sentinței. „Nu ne explicam de ce au lăsat-o mai moale cu muzica de pe terasă, noaptea. Deci asta era explicația”, spun oamenii din bloc. Proprietarii Cafenelei spun că vor contesta sentința, dar între timp umblă pe la Primărie să intre în legalitate.

 

Terasa din Piața Unirii a crescut aproape ca o junglă

 

Zgomot cu anii

Procesul a fost intentat de către Maria Muraru, proprietară a unui apartament din blocul unde se află Cafeneaua Piața Unirii, după ce femeia a fost exasperată, ani de zile, de zgomot. De altfel, nici măcar nu mai locuiește acolo. A lăsat apartamentul fiului și s-a mutat în Copou.

„Domna Muraru a fost grav afectată, ani în șir, pentru că apartamentul este chiar în apropierea aparaturii de aer condiționat de la scară și făcea zgomot în permanență. Chiar dacă apare doar numele doamnei, memoriul este semnat de mult mai mulți locatari. Ei au reclamat zgomotul de trafic auto, de muzică, noaptea. Vara, când oamenii vor să stea cu geamul deschis. Este groaznic. Mulți au închiriat și au fugit de acolo. Mai mult, există un străin de origine arabă care deține un apartament acolo și care a raportat deja niște pagube la tavan din cauza aparaturii de pe bloc”, povestește Cornelia Ioniță, avocata Mariei Muraru.

 

Ce au constatat judecătorii

La procesul intentat SC Micul Verde SRL, firma care administrează Cafeneaua Piața Unirii, a rezultat că, de fapt, localul nu a respectat niciodată autorizația de funcționare. „Am avut același șoc ca oricine. În autorizație este trecut program 8-22. În realitate, programul este 8-6. Au fost zeci de sesizări la Primărie și la Poliția Locală în privința zgomotului de noapte, dar nimeni nu a făcut nimic”, explică avocata Ioniță.

Mai mult, la același proces a șocat o altă informație: celebra instalație de aer condiționat montată pe bloc pentru cafenea și club nu are, de fapt, autorizație. „A fost montată pur și simplu, fără autorizație, fără acceptul locatarilor. De aceea, trebuie demontată în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei”, mai explică avocata.

 

Instalația de ventilație trebuie dată jos de pe bloc: nu are autorizație

 

Proprietarii: „Facem apel”

Care sunt explicațiile proprietarilor cafenelei? Că localul a respectat până acum autorizație de funcționare, cu program până dimineață, și că este un verdict ce va fi demontat. „Sunt niște mici încurcături în acte, dar vor fi rezolvate. Facem apel și nu va rămâne așa. Abia a fost dată sentința, ne facem apărarea pentru următoarea etapă”, ne-a explicat Petru Butnicu, unul dintre acționari.

Proprietarii firmei încearcă în prezent să intre în legalitate inclusiv cu sistemul de aer condiționat montat pe fațadă și pe bloc. „Nu au nici o șansă să intre în legalitate schimbând autorizația de funcționare. Pot face câte cereri doresc la Primărie, pentru nu au semnături din bloc. Și nu au semnături nici pentru instalația de aer, deci va rămâne verdictul dat în primă instanță”, mai explică avocata Cornelia Ioniță.

 

Petru Butnicu, unul din acționarii Cafenelei Piața Unirii: „Rezolvăm, facem recurs” 

 

Cum este viața în blocul din Piața Unirii

Proprietarii Cafenelei Piața Unirii au susținut în permanență că afacerea lor nu îi afectează pe locatarii din zonă, că există izolație fonică la interior și că nu au clienți zgomotoși. Vecinii din bloc spun că abia acum au văzut negru pe alb care era de fapt programul Cafenelei Piața Unirii și că aparatul de aer condiționat nu era, de fapt, aprobat.

Oamenii spun că au făcut sesizări ani în șir, dar nu au fost băgați în seamă. Poliția Locală, Poliția Municipiului, Primăria sunt instituții care au ignorat mereu sesizările. Ba, mai mult, spun locatarii, polițiștii le-au spus mereu că localul este autorizat să funcționeze până dimineață.

„Cum arată o noapte de vară la bloc în Piața Unirii? Muzică de pe terasă toată noaptea, din când în când intră pe drumul de jos două-trei-patru motociclete, turează motoarele, stau puțin la terasă, apoi pleacă. Tot cu motoarele turate. Degeaba suni la Poliție, că doar nu le ambalează de față cu agenții. Oameni care vorbesc în permanență. Unii dintre ei foarte tare. De vreo patru săptămâni au lăsat-o mai moale cu muzica pe terasă, dar acum înțeleg de ce: au condamnare”, ne-a explicat Simfora Pintilie, una dintre locatarele care are geamurile deasupra terasei.

Aceasta mai spune că localul ar fi ocupat, tot fără aprobare, fosta ghenă de gunoi, unde au apărut scări și pe unde se face aprovizionarea localului de la subsol.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30