fbpx
 
Mihalache practică sclavia la Schitu Duca: asistații social muncesc la ferma primarului (VIDEO)

Mihalache practică sclavia la Schitu Duca: asistații social muncesc la ferma primarului (VIDEO)


Acuzații fără precedent la Schitu Duca: primarul îi scoate pe propria „plantație” pe cei cu venit minim garantat, iar doi din oamenii buni la toate primesc și ajutor de la Primărie. Primarul are un ranch cu sute de animale, iar la muncă sunt folosiți cei cu ajutor social. Mărturie: „Dacă nu vii la muncă, îți intră în casă și te scoate în șuturi afară”. O femeie spune că n-a primit indemnizație de însoțitor pentru că n-a vrut să-i muncească primarului acasă. Mihai Mihalache își bate votanții ca stăpânii de plantație, spun sătenii. Iarmarocul a fost făcut cu costuri umflate cu 250%. La Primăria Schitu Duca totul e de trei ori mai scump decât face.

 

Un nou caz Berevoieşti a apărut în coasta Iaşului. Primarul Mihalache de la Schitu Duca este acuzat de săteni că bate şi sechestrează beneficiarii de ajutor social, pe care îi forţează să muncească pentru el. Oamenii se ascund sub paturile propriilor locuințe de frica lui Mihalache.

Despre Mihai Mihalache, primar din 2004, sătenii spun că s-a obișnuit să conducă prin teroare comuna cu 4.500 de suflete. Oamenii se feresc din calea lui, iar cei care primesc venitul minim sunt puși să muncească la ferma sa din satul Slobozia, unde deţine un adevărat „ranch”- o fermă de vite, o stână, silozuri, o bază de mecanizare și două vile, bunuri care se întind pe câţiva mii de metri pătraţi.

Despre Mihai Mihalache se știe că a fost cioban, că avea 4 clase, și nimeni nu-și explică modul în care a obținut diploma de Bacalaureat, fără de care, conform unei legi din 2008, n-ar mai fi putut candida la Primărie.

 

Mihalache îți intră în casă

Oamenii din sat povestesc, cu fereală, lucruri de neconceput într-un stat european, în secolul XXI. Comuna Schitu Duca, în imediata apropiere a Iașului, e blocată în Evul Mediu. Menționăm că toate discuțiile sunt înregistrate. „Ăştia (beneficiarii de ajutor social din Schitu Duca - n.r.), dacă nu se duc la el la muncă, îi bate. Ei se ascund sub pat şi el îi găseşte. Intră peste ei în case şi cum îi găseşte, îi bate ca pe sacii de fasole şi îi aduce la el la fermă, la muncă. Ei se ascund săracii, de frica lui. El (Mihalache – n.r.) ştie că dacă omul nu e prin curte, atunci când îl strigă, e sub pat şi intră în casă şi îi scoate în şuturi şi pumni”, ne-a spus un consilier local, sub protecția anonimatului.

 

În urmă cu 10 zile, primarul stătea în ușa Primăriei și-și tăia unghiile. Apoi a plecat pe Litoral, la cursuri

 

Pe plantația primarului

Printre beneficiarii de ajutoare sociale care îi muncesc lui Mihalache la fermă, oamenii din comună l-au nominalizat pe un anume Petrică Topciu, care figurează pe statele de plată de la Primărie ca beneficiar de ajutor social, dar lucrează ca tractorist la Mihalache, la fermă, dar și pe un anume Aparaschiţei, care este folosit de Mihalache atât pe post de cărăuș de produse în Piaţa Nicolina, acolo unde primarul are un magazin care funcționează pe numele soției - Întreprinderea Individuală Angela Mihalache, încă din anul 2004.

Ca ei sunt, din spusele localnicilor, alţi câţiva zeci. „Vai, da ce bate în ăştia cu ajutorul social, ca în sacul cu porumb! De multe ori se aud înjurături, apoi cum urlă ăştia şi icnesc când îi bate. Mulţi nici nu mai au curajul să spună <au!>. Pe mulţi din ăştia cu ajutor social îi ţine aici, la casă. Aici îi îi exploatează şi îi bate”, ne-a declarat Cociorbă Valerica, vecina gard în gard cu primarul.

Avuţia lui Mihalache constă în sute de capete de oi, vaci, viţei sau porci, dar şi vreo sută de hectare de teren pe care Mihalache le-a cumpărat pe nimica toată. Cea mai mare parte a averii este ascunsă în sălbăticia satului Slobozia.

 

„Mi-a cerut să-i fiu slugă”

O femeie din sat, căruia Mihalache a refuzat să-i acorde un drept esenţial, şi anume recunoaşterea calităţii de însoţitor al unui copil cu handicap, poveștește cum Mihalache a folosit-o în campania electorală, iar drept recompensă a angajat-o ca femeie de serviciu la școală, iar apoi a încercat să o determine să-i facă curat și acasă. „Merg cu copilul zilnic la o şcoală specială din Iaşi, doar în baza câtorva bilete de la Direcţie (DGASPC Iași – n.r.). În schimb, primarul Mihalache refuză să mă angajeze ca însoţitor al copilului. În loc să îmi acorde acest drept, mi-a pus panseluţe în faţa porţii, la drum. M-a ademenit să-i aduc oameni să-l voteze şi apoi m-o angajat ca femeie de serviciu la Primărie, dar după jumate de an o început să mă pistoneze. Trebuia să mă duc la dânsul, să-i fac treabă acasă, să-i fiu sluga lui acasă. Aşa procedează cu toţi angajaţii. Femeia de serviciu care-i acuma la Primărie, lucrează şi la el acasă şi e slugă şi la apartament la el. Când lipseşte el de aici, face treabă la dânsul acasă”, a spus Manuela Agrigoroaie.

 

CAPTURA YOU TUBE: Primarul dansa, vara aceasta, în fața Primăriei, cu vedeta Rocsana Marcu. 50.000 de lei din bugetul local, nota de plată.

 

Bani de la buget pentru fetele primarului

Recent, Consiliul Local Schitu Duca a aprobat un buget de 50.000 lei pentru organizarea Zilelor comunei. Sătenii susţin că în locul unei formaţii, primarul a băgat Fanfara de la Chetriş, dar şi o altă formaţie în care cântă la vioară fiicele lui gemene.

Peste această alocare uriaşă de fonduri, Mihalache a cerut fiecărui consilier local să sponsorizeze acţiunile cuprinse în programul Zilelor Comunei. Contractul pentru concertul de Zilele comunei a fost semnat cu firma International Artist Management, aceeaşi care a organizat două concerte în Iaşi, de Sf. Paraschiva şi de Revelion.

 

 

Pe youtube circulă chiar şi o filmare în care primarul Mihalache se încinge într-un dans cu Rocsana Marcu şi Fanfara de la Chetriş, chiar în curtea casei sale din Slobozia.

 

Cheltuieli aberante, umflate de trei ori

O altă alocare bugetară care nu a fost văzută cu ochi buni de consilieri a fost de 60.000 lei (circa 13.500 de euro) pentru cosmeticizarea iarmarocului comunal, acolo unde a avut loc concertul amintit. „O izbit acolo trei maşini de balastru şi o pus trei geamuri termopan. Atât. Toată lumea o aprobat cu ochii închişi, că nu zice nimeni nimic”, a spus consilierul local.
La fața locului, se văd nu trei, ci patru geamuri termopan, al căror cost total este de 1.000 de euro, un strat de pietriș și câteva tonete. Prețul unei basculante cu pietriș este de circa 300 de euro, deci să fi fost 10 mașini, prețul n-ar fi depășit 3.000 de euro. Iar prețul celor 10 tonete nu trece, conform cotațiilor din piață, de 1.500 de euro.

În total, o lucrare de maxim 5.500 de euro a fost „rotunjită” la 13.500 de euro.

 

Sunt două vile pe domeniul primarului, ascunse de gardul înalt și vegetație

 

Petițiile n-au nicio șansă

Oamenii din sat spun că s-au adunat zeci de reclamații împotriva lui Mihai Mihalache, pentru abuzurile de zi cu zi. Cele mai multe ajung la Prefectură. Niciun petiționar nu a avut succes până acum.

Contactat telefonic în legătură cu acuzațiile localnicilor și cu recenta „specializare” la mare a angajaților, Mihai Mihalache a negat acuzațiile, spunând că în comuna sa nu sunt asistați social: „În Schitu Duca nu există beneficiari ai Legii 416. Primăria nu are așa ceva. Avem doar 5-6 persoane, dar cu probleme de sănătate și trecuți de 60-70 de ani. Până la alte lucruri, vă fac plângere penală pentru că nu aveți ce căuta pe proprietatea mea”, a amenințat Mihai Mihalache, confundând domeniul public cu proprietatea sa privată.

Domeniul lui Mihalache are o deschidere la stradă de peste 180 mp, având o fermă și două vile

 

AJPIS: în 2016, comuna avea 23 de asistați

Față de cele declarate de primarul Mihai Mihalache, șeful Agenției Județene pentru Prestații Sociale  (AJPIS) Iași, a preferat să păstreze mari rezerve. „Anul trecut, în comuna Schitu Duca erau înregistrați 23 de beneficiari ai Legii 416, către care s-au făcut plăți de 64.000 lei. Pentru situația la zi nu pot prezenta date, pentru că sunt la București, pentru susținerea examenului de titularizare, și nu am acces la aceste informații”, a declarat Costel Grojdea, directorul AJPIS Iași.

 

Citește și Cum li se fură copiilor o școală în România: Mihalache a „topit” 800.000 de lei printr-o firmă-fantomă

 

Angajări după lungimea picioarelor

Oamenii din comună mai spun că inclusiv accesul în Primărie a devenit unul controlat de Mihalache. „Dacă intri şi te vede, merge numai după tine. Toţi din Primărie sunt oamenii lui, dar tot îi controlează. Toată lumea se teme. Într-o şedinţă de Consiliu Local a spus consilierilor că are el tehnica lui în privinţa celor cu ajutor social. Tehnica lui e că-i bate, asta e tehnica lui. Toţi sunt apropiaţi lui, iar angajările se fac după picioare lungi, guri închise şi fuste scurte”, ne-a spus consilierul local.

 

 Aici s-au băgat 60.000 de lei? Patru geamuri, niște pietriș și câteva tonete

 

Comunicare ca pe vremea PCR: trimiți scrisoare

Potrivit informațiilor furnizate din interiorul Consiliului Local Schitu Duca, mare parte din angajații Primăriei, inclusiv conducerea executivă, se afla la mare, la cursuri de perfecționare.
Andreea Asultanei, reprezentanta Primăriei pentru Relații Publice, a evitat să confirme excursia pe Litoral, declarând, pe un ton nesigur, că primarul Mihalache este la o ședință la Iași, că secretarul CL este în concediu, iar viceprimarul și-a luat zi liberă.

Cât privește numărul asistaților social, Andreea Asultanei ne-a direcționat către Poșta Română, dacă vrem să primim răspunsuri: „Faceți o adresă scrisă și trimiteți-o prin poștă. Nu vă pot da această cifră decât dacă faceți o adresă oficială. Să fie tipărită, nu pe mail”.

În fața opacității din Primăria Schitu Duca, prefectul Iașului a susținut faptul că orice încălcare a principiului transparenței, după care se ghidează instituția pe care o conduce, poate fi reglată printr-o reclamație administrativă sau chiar prin atacarea pricinei în contencios administrativ.


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30