fbpx
 
Afacerea „Grădinița”: Neculau umflă potul și închide firma

Afacerea „Grădinița”: Neculau umflă potul și închide firma


Ce rămâne după contractele de partid: firme suspendate, lucrări neterminate, finisaje de doi lei. Am verificat stadiul contractelor semnate pe banii Primăriei anul trecut, cu şcoli şi grădiniţe din Iaşi, de firme apropiate de PSD. Pe lângă că au luat banii fără licitaţie, există dubii asupra preţului real şi al calităţii lucrărilor, iar un şantier nu a fost închis, deşi acest lucru trebuia să aibă loc în iunie.

 

Pe linie de partid şi pe vechi relaţii, instituţii de învăţământ din Iaşi au atribuit, anul trecut, lucrări de renovare către „firme-prietene” ale mai-marilor zilei. Coninstal SRL, firma pesedistei Paulei Vornicu, a primit 417.000 de lei să repare o grădiniţă din Păcurari. Confort Construct, firma fostului viceprimar PSD Constantin Neculau, a primit trei contracte, de 300.000 de lei, fără TVA, pentru lucrări la grădiniţe şi la Şcoala „Petru Poni”. Total Refit, patronată de fiul unui fost prieten de-al lui fostului edil pesedist Gheorghe Nichita, a luat contracte de 700.000 de lei de la instituţii de învăţământ, doar în 2016. Dintre aceste lucrări, o parte sunt gata, dar la suprapreţ, iar altele sunt încă în desfăşurare, deşi a trecut mai bine de un an.

 

Liceul de Turism: altă firmă?

Iunie 2016. Total Refit, firma de climatizare auto a lui Marius Benchea, fiul unui fost bun prieten de-al lui Gheorghe Nichita, primeşte un cadou impresionant: cinci lucrări de proiectare la reparaţiile unor şcoli din Iaşi (282.000 de lei) şi renovarea faţadei la Liceul de Turism (400.000 de lei). Lucrările se adaugă altora, din 2015. Suma totală trece de 1 milion de lei. Şase luni mai târziu, în decembrie 2016, s-au decontat deja 130.000 de lei pentru trei pereţi , acoperiţi cu polistiren din curtea interioară a Liceului de Turism. După încă nouă luni, în septembrie 2017, cu chiu cu vai, sunt gata trei pereţi de faţadă, dar decontările sunt la 85% din sumă. Aşa susţine directorul unităţii de învăţământ: „Nu ştiu pe de rost sume exacte, dar decontările sunt cam la acelaşi nivel cu procentul lucrărilor. Undeva la 80-85%. Curtea interioară, trei faţade complete, trotuarele din dreptul lor”, explică Iuliana Ţugui. Termenul iniţial pentru finalizarea lucrării fusese iunie 2017. Cu învoială de la Primărie, care dă banii, a fost prelungit până în decembrie 2017, dar nimeni nu explică de ce. Mai mult, la liceu pare că nici măcar nu mai lucrează Total Refit. Muncitorii spun că sunt de la o altă firmă, nicidecum cea care a luat contractul. „Eu ştiu că lucrează Total Refit, nu altă firmă. În contract, în acte asta scrie”, mai spune Iuliana Ţugui. Proprietarul Total Refit nu răspunde la telefon pentru a explica.

 

Finisaje rămase la Grădiniţa PP 15 din Păcurari, loc unde a lucrat firma Coninstal a Paulei Vornicu (stânga). În dreapta: la Liceul de Turism, Total Refit trebuia să termine lucrările în iunie

 

Firma lui Neculau a lovit şi a fugit

Într-un material anterior, am ridicat semne de întrebare asupr altui contract semnat cu o instituţie de învăţământ de o firmă conectată la politicieni. Confort Construct a lui Constantin Neculau a primit 124.000 de lei fără TVA pentru repararea a trei acoperişuri de la Şcoala „Petru Poni”, dar, de fapt, este reparat doar unul, la preţ dublu. Oricât ar fi rotite, oricât ar fi rotunjite sumele, tot la jumătate ies sumele de pe piaţa liberă şi asta, cu tot cu manopera care cuprinde şi profitul firmei. Calculul, realizat de proprietarul unei firme de construcţii utilizând măsurători de pe Google Earth, arată un cost de maximum 75.000 de lei: scândură şi tablă pentru pazie, jgheaburi, burlane, accesorii pentru ele, grund şi vopsea pentru două straturi, manoperă în preţul zilei. „La acele dimensiuni măsurate am pus aproximativ 37.000 de lei materialele – am calculat la metru pătrat sau metru liniar, în cazul jgheaburilor, burlanelor şi paziei - şi cam tot atât manopera pentru ele. Am calculat în preţul de la raft pentru materiale, deşi firmele negociază la distribuitori, iar la manoperă este şi profitul firmei. Am rotunjit suma gândidu-mă la alte mici lucrări ce mai apar – repararea hornurilor etc”, a explicat Cristian, proprietarul unei mici firme de construcţii.

 

Carp: „Am ieşit în pierdere”   

După ce a luat banii, firma fostului viceprimar Constantin Neculau şi-a suspendat activitatea. Ar fi ieşit în pierdere, susţine Petra Carp, persoana de contact desemnată la Confort Construct. La Petru Poni a fost o pierdere de 50.000 de lei. Firma este mică, nu este obişnuită să lucreze sub presiune, aşa că şi-a suspendat activitatea”, a spus Carp. Aceasta neagă declaraţiile directorului de la „Ion Creangă” (cea care coordonează activitatea de la „Petru Poni”), conform cărora trebuiau reparate alte două acoperişuri, ale unor anexe. „Contractul a fost pentru acoperişul clădirii şcolii, atât”, mai spune Petra Carp, fost consilier local PSD.

 

Constantin Neculau şi Paula Vornicu sunt membri vechi ai PSD Iaşi

 

La grădiniţe lucrările sunt finalizate

Două grădiniţe au fost pe lista contractelor atribuite de Primărie către „dubletul” Vornicu-Neculau şi la ambele lucrările au fost finalizate. Grădiniţa PP 15 din Păcurari are tâmplăria schimbată şi interiorul văruit de firma Paulei Vornicu, Coninstal SRL, pentru 417.463 lei, fără TVA. Grădiniţa PP 26 are sistemul de canalizare reparat, cu un contract atribuit către Confort Construct – 139.821 lei, fără TVA. În ambele cazuri, lucrările au fost finalizate în iunie, dar valoarea reală a lucrărilor este greu de estimat. În schimb, poate fi analizată calitatea finisajelor la Grădiniţa PP 15 din Păcurari, unde muncitorii de la Coninstal nu s-au obosit nici măcar să taie spuma de la geamuri, iar faţada este distrusă.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: