fbpx
Print this page
EXCLUSIV. BLOCUL SECRET al lui Cătălin Neculau

EXCLUSIV. BLOCUL SECRET al lui Cătălin Neculau


La Iași se joacă „Soacra Tamara”. Averea nedeclarată este impresionantă: i-a dispărut un credit de 218.000 de euro, ca prin minune, și are un imobil cu 6 apartamente pe Vasile Lupu. Fostul director al Citadin a plecat în 2010 și s-a întors la Salubris în 2016. Blocul din Bucșninescu nu apare în declarația de avere, fiind șase apartamente cu două camere și cu o cameră, plus un spațiu comercial. Imobilul e pe numele soacrei, dar de închirieri se ocupă Neculau și soția, amândoi având numerele pe OLX. Tot în 2017, Neculau și-a cumpărat un apartament la Cluj de 100.000 de euro, dar a și vândut un teren. Mai are o casă de 110 mp la Dobrovăț, între vii, și încă două apartamente moștenite. Un credit enorm, de 218.000 de euro, scadent în 2025, a dispărut ca prin minune. Motivează că firmele îi aduc 40.000 de euro net pe an, dar în realitate produc maxim 10.000 de euro. Averea lui Cătălin Neculau n-are nicio explicație.

 

Pentru Cătălin Neculau întrebările despre avere ar trebui să fie justificate, fiind slujbaş la stat, dar la care a răspuns cu clasicul, de acum, „Altă întrebare!”. Fostul director de la Citadin, om de încredere al primarului Constantin Simirad, a dispărut din viaţa publică în 2010 după ce a demisionat de la Citadin „din motive de sănătate”. Reactivat de administraţia Chirica, ca director adjunct la Salubris, Neculau a semnat o declaraţie de avere din care lipseşte ditamai blocul din centrul Iaşului. E acoperit cu acte, dar realitatea nu o poate ascunde.

 

Peste 2.000 de euro pe lună

Pe Vasile Lupu numărul 23, în apropiere de intersecţia Bucşinescu, există o autorizaţie de construcţie emisă în 2010, anul în care Cătălin Neculau părăsea Citadinul. Dar, nu este pe numele său ci al soacrei sale, Elena Gurzum. Mama Felomelei Mihaela, soţia directorului de la Salubris, ea însăşi fostă angajată a Primăriei. Acum, toate apartamentele din bloc sunt închiriate. Unele dintre ele, la firme. Apartamentele au un preţ mediu estimat undeva la 40.000 de euro fiecare. Nu sunt foarte mari, dar, adunat, valoarea lor trece de 240.000 de euro pe piaţă, plus terenul. Zona este minunată. Cei care-l cunosc pe Cătălin Neculau spun că încasează chiria lunar, cu contract în regulă – dar pe numele soacrei – în contul său bancar. Undeva la peste 2.000 de euro. Toate contactele, pentru tot ce mişcă pe Vasile Lupu numărul 23, sunt ale sale şi ale soţiei.

 

Pe lângă blocul din Bucşinescu (foto mare), soţii Neculau mai au o casă la Dobrovăţ, un apartament pe strada Ciornei-Tătăraşi şi unul în Cluj-Napoca, achiziţionat recent

 

„Da, este al lui Cătălin Neculau”

REPORTER DE IAŞI a descoperit că, de fapt, toată clădirea este a lui, pentru că el însuşi a furnizat această informaţie. L-am sunat – are numărul dat în ziar la un anunţ de închiriere pentru două apartamente din bloc –, şi s-a trădat. „Îmi pare rău, nu mai am cele două apartamente, sunt deja închiriate. Am mai multe apartamente acolo, dar sunt date toate”, a spus Neculau la telefon, când încă nu ştia cu cine vorbeşte.

Sunat, ulterior, pentru acest articol, s-a eschivat mereu: „Altă întrebare!”. A spus că este proprietatea soacrei sale, nu a sa. De unde a avut soacra bani de un bloc? „Nu răspund la asta, este o întrebare personală, ea este un om privat”. Unde a lucrat de a avut bani de aşa ceva? Directorul adjunct Salubris nu a răspuns nici la asta.

Confirmarea că blocul aparţine, în realitate, soţilor Neculau, a venit şi de la vecini. „Da, este al lui Cătălin Neculau, fostul director de la Citadin”, a spus unul dintre ei, care a precizat că Elena Gurzum este, de fapt, o bătrână care nu are nici o legătură cu imobiliarele.

 

O mică-mare diferenţă

Semne de întrebare apar şi legat de creditul imens, de 218.000 de euro, declarat de Neculau în 2008 şi scadent în 2025, dar care, între timp, a fost achitat. Fostul director de la Citadin, actual director adjunct la Salubris, spune că nu-i treaba nimănui pentru că, din 2010, nu a mai fost persoană publică. „Am plătit creditul în această perioadă, nu interesează pe nimeni cum. Am plătit impozite pe firme an de an, am avut activitate, totul a fost la vedere. Am avut activitate pe expertiză contabilă ani de zile. Am avut ani cu 40.000 de euro profit net, cu impozitele plătite la zi”, spune Neculau.

Am verificat profiturile celor trei firme la care face referire Neculau: Amos Expert, Amos Expert Audit şi Soluţii Contabile SRL, în prezent toate radiate. E ca la Radio Erevan: profitul net înregistrat de acestea a fost de 40.000 de euro (147.000 de lei), dar în cinci ani: 2011-2016.

 

Apartamentul de fiţe din Cluj-Napoca

„New entry” în averea familiei lui Cătălin Neculau este un apartament de lux din Cluj-Napoca. Situat într-un bloc nou de pe strada Henri Barbusse, zona Mărăşti, apartamentul, cu garaj, are 62 mp. Anterior achiziţiei, preţul imobilului era de 98.000 de euro. Şi acesta a fost scos la închiriat. Există anunţuri în mediul online cu numerele de telefon ale soţilor Neculau, preţul cerut fiind de 500 euro pe lună.

Ca şi în cazul altor bunuri apărute în familie, nici în acest caz Neculau nu comentează. Este posibil ca banii să fi provenit din vânzarea, în acest an, a unui teren, cu 100.000 de euro. Cu toate acestea, tot în acest an, Neculau a scris că a deschis şi un cont de 37.104 euro. Şi aceştia or fi din vânzarea terenului? Ar însemna că directorul mai avea bani în conturi.

 

Cătălin Neculau, parcă şi el uimit de cât a adunat la viaţa lui

 

Unde-i vila din Bucium?

Familia Neculau deţine şi mai mult de un hectar de teren la Dobrovăţ, unde este ridicată şi o casă de 111 mp amprentă la sol. Terenul a fost achiziţionat în 2007. În aceeaşi perioadă, familia avea şi o vilă de 120 mp şi un teren de 1.000 mp pe stradela Bucium. Despre soarta acestei proprietăţi Neculau nu vrea să facă lumină. „Nu este treaba nimănui ce am făcut cu acea casă sau cu terenul de la Dobrovăţ”, spune directorul Salubris.

Declaraţia de avere a lui Cătălin Neculau mai cuprinde: un apartament pe strada Ciornei, cumpărat în 2001 şi un alt apartament, pe strada Oancea, moştenit de Felomela Neculau şi mama sa, Elena Gurzum, în 1991. Mai există şi un teren agricol de 2,7 hectare la Dumeşti, moştenit de Felomela Neculau. Soţii au două maşini din 2007 – ambele Renault. Nu au nici un credit, ci depozite: 7.641 lei, 300 de lire şi cei 37.104 euro amintiţi mai sus.

 

„Marele succes” în afaceri

Conform declaraţiei de avere semnate în acest an, veniturile totale ale familiei, în 2016, au fost de aproximativ 90.000, fără a se specifica moneda. La revenirea la Salubris, Neculau declara că se întoarce câteva zile în Anglia, să îşi încheie activitatea acolo. A condus, spunea el, o companie de consultanţă cu 100 de angajaţi, în Londra. Nu se regăsesc însă, în declaraţia de avere sume câştigate în această calitate, deși prezentarea cifrelor era obligatorie. Neculau nu vrea să lămurească valoarea câștigurilor din Anglia.

 

Felomela şi-a pus pe jar familia cu problemele penale

 

Felomela şi Cordunenii

Soţia lui Cătălin Neculau, Felomela Mihaela, a fost trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri şi complicitate la înşelăciune, într-un dosar al Cordunenilor. Ea ar fi lucrat pe post de contabil la două firme apropiate clanului şi ar fi eliberat mai multe adeverinţe contabile pentru obţinerea unor credite bancare în valoare totală de 200.000 de lei. În ianuarie 2017, a fost achitată de judecătorii din prima instanţă, dar dosarul se află acum în apel.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare