fbpx
 
Comuna din Iași ruptă de România

Comuna din Iași ruptă de România


Faimoasa masă electorală de manevră, ţinta numărul 1 politicienilor când se apropie votul. O treime dintre locuitorii din judeţ încasează o formă de ajutor social. În primele 9 luni de anul trecut aceştia au încasat 80 de milioane de euro, iar anul acesta, în aceeaşi perioadă, 94 de milioane de euro. Cu aceşti bani s-ar putea construi Spitalul Regional de Urgenţă.

 

Numărul ieşenilor aflaţi în sărăcie extremă creşte îngrijorător. Potrivit celui mai recent recensământ, în topul judeţelor cu cea mai mare populaţie se află Iaşul, care numără 842.601 de persoane. Dintre acestea, conform datelor Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Iaşi, 278.656 sunt beneficiari de ajutoare sociale, într-o formă sau alta, inclusiv venit minim garantat (VMG). În perioada 1 ianuarie- 30 septembrie, către această masă de persoane, care definesc populaţia pasivă a Iaşului, au fost efectuate plăţi în valoare de 423 milioane lei.

În comuna Lungani din judeţul Iaşi, un procent de peste 50% dintre locuitori nu au niciun venit. Acest procent riscă să capete proporţii în perioada următoare, în condiţiile în care autorităţile se aşteaptă ca accentuarea crizei economice, coroborată cu numărul mare de şomeri care vor ieşi de la plată, să majoreze semnificativ numărul celor care nu au absolut nici un venit.

 

Lungani, polul sărăciei

În ceea ce priveşte beneficiarii de venit minim garantat, în primele 9 luni ale acestui an, AJPIS Iaşi a efectuat plăţi pentru un număr mediu de 8.724 persoane din judeţul Iaşi. Comunele din judeţ cu cei mai mulţi beneficiari de ajutor social sunt: Lungani -1.692, Mironeasa - 851, Todireşti - 652, Popeşti - 614, Dagâţa - 483 şi Brăeşti-445.

Potrivit primarului comunei Lungani, Gheorghe Pricopie, în această comună cu 4.500 de locuitori, jumătate din populaţie nu are nici un venit. Pe lângă cei aproximativ 1.700 de beneficiari de venit minim garantat, 500 de locuitori trăiesc din pensie de CAP, iar diferenţa lucrează sau nu au niciun venit, trăind din ce ce trimit rudele plecate în străinătate. „Mare parte dintre locuitorii din Lungani nu au niciun venit, investiţii nu se desfăşoară în zonă, aşa că veniturile pe care le realizăm la bugetul local sunt infime. Am avut noroc că s-a deschis ceva pe la Leţcani şi s-au angajat 100 de oameni din comună. În acest moment, primăria este în incapacitate de plată. Suntem în gaură cu de toate”, a declarat primarul Gheorghe Pricopie.

 

Priviţi Lunganiul: copiii câtă frunză şi iarbă, muncă ioc

 

Campanie contra fraudelor

În aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv ianuarie-septembrie 2016, AJPIS a efectuat plăţi totale în valoare de 363,8 milioane lei către un număr mediu de 276.738 beneficiari, iar numărul mediu de beneficiari de ajutor social a fost de 8.643. “Pe parcursul anului 2017, pentru diminuarea erorilor şi a fraudelor, agenţia a desfăşurat activităţi de consiliere a unităţilor administrative teritoriale la sediul Prefecturii Iaşi, respectiv al primăriilor, precum şi a beneficiarilor, la domiciliul acestora, în cadrul campaniilor de inspecţie şi control. Astfel, în anul 2017, la nivelul primul semestru, ponderea debitelor înregistrate ca urmare a erorilor sau fraudelor în totalul plăţilor este de 0,04% comparativ cu anul 2016, când acestea au reprezentat 0,05%”, a declarat Costel Grojdea, directorul executiv al AJPIS Iaşi.

 

Luau banii în numele mortului

O parte din săracii Iaşului îşi riscă chiar libertatea pentru a primi aceste beneficii sociale la care, potrivit legii, nu au dreptul. În urma controalelor efectuate de inspectorii AJPIS la beneficiarii de venituri garantate şi ajutoare sociale, peste o mie de astfel de persoane au fost decăzute din drepturi şi li s-au imputat sumele încasate pentru că ori aveau depozite bancare mai mari de 3.000 de lei, ori maşini cu o vechime mai mică de 10 ani, ori erau decedaţi, aşa cum s-a dovedit în două cazuri, iar rudele continuau să încaseze în numele mortului aceste ajutoare.

Pe fondul unor suspiciuni ale inspectorilor Curţii de Conturi, în urma controalelor s-a dovedit că valoarea plăţilor acordate necuvenit este în cuantum de 1.501.464 lei.

 

Fruntaşi şi la VMG

Raţiunea elaborării legii venitului minim garantat a fost aceea că nici un om nu trebuie lăsat fără un venit de cel puţin 125 de lei pe lună, plafon care a fost stabilit în 2009 şi indexat în mai fiecare an. Din nefericire, la nivelul judeţului Iaşi, venitul minim garantat tinde să devină în următoarea perioadă singura sursă de existenţă a unei categorii largi de populaţie.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii în anul 2016, în topul judeţelor care deţin cel mai mare număr de beneficiari de ajutoare sociale, raportat la numărul de locuitori, se găsea judeţul Dolj, cu 19.185 de locuitori care primesc venitul minim garantat, urmat de judeţele Iaşi şi Vaslui, cu peste 14.000 de asistaţi social, la polul opus situându-se Bucureştiul, cu doar 533 de persoane aflate în situaţie financiară critică.

 

„Mare parte dintre locuitorii din Lungani nu au niciun venit, investiţii nu se desfăşoară în zonă, aşa că veniturile pe care le realizăm la bugetul local sunt infime”, Gheorghe Pricopie, primar Lungani

 

Nivelul venitului minim garantat în acest an

141,5 lei pentru persoana singură;

255 lei pentru familiile formate din 2 persoane;

357 lei pentru familiile formate din 3 persoane;

442 lei pentru familiile formate din 4 persoane;

527 lei pentru familiile formate din 5 persoane;

36,5 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: