fbpx
 
Voiculescu-„Varanu” face un bloc  cu scandal în Copou

Voiculescu-„Varanu” face un bloc cu scandal în Copou


Se anunţă proces: vecinii susţin că se vor adresa instanţei pentru că imobilul va avea mai multe etaje ceea ce contrastează cu profilul zonei. Terenul a fost cumpărat de Voiculeşti în 2005, de la latifundiarul ieşean Ioan Zapodeanu.

Firma SC Wise Invest SRL, ce o are ca acţionar majoritar pe Corina Voiculescu, fiica fondatorului trustului Intact, vrea să ridice un bloc de locuinţe pe Stradela Sf. Atanasie, mai sus de Casa Bolta Rece, vizavi de Casa Lavric. În acest sens, firma controlată de controversatul om de afaceri bucureştean a depus pe 25 octombrie, la Primăria Iaşi, documentaţia pentru aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

 

Teren cu ştaif

Firma SC Wise Invest SRL a cumpărat terenul de la latifundiarul Ioan Zapodeanu, în 2005. „Au venit la mine prin intermediul unui agent imobiliar“, îşi aminteşte Zapodeanu. Acesta achiziţionase o parte din terenul vândut familiei Voiculescu de la Therese Adela Petrescu, la numai câteva zile după ce aceasta din urmă a primit hotărârea instanţei prin care era pusă în proprietate. Pentru acest teren, dar şi pentru construcţiile de pe acesta, Therese Petrescu (urmaşă a lui N.A. Bogdan, fost rector al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”) se judecase timp de mai mulţi ani.

În 2014, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul ICA. Atunci, familia mogulului media a decis să vândă terenul. Astfel, timp de câteva luni, aceasta a postat pe mai multe site-uri anunţul prin care doreau să înstrăineze cei 2.300 mp la preţul de 621.000 euro, adică 270 euro/mp, fără TVA. Cum nimeni nu s-a arătat interesat de achiziţionarea acestuia, imobilul a rămas în proprietatea familiei.

 

Suntem de la Antena1”

Între timp, planurile pentru acest teren s-au schimbat. Firma Wise Invest a decis anul trecut să construiască un bloc. În acest sens, mai multe persoane de la Grupul Intact s-au deplasat toamna trecută la Iaşi pentru a verifica în ce stare este terenul pe care se aflau o casă veche, nişte magazii şi nişte beciuri.

Au venit cu nişte ingineri şi l-au măsurat. Pentru nici jumătate de metru au pus o familie să-şi mute tot gardul. Ne-au spus că sunt de la Antena 1 şi că familia Voiculescu intenţionează să construiască acolo un bloc“, spune Silvia Ungureanu, unul dintre proprietarii unei case învecinate.

Anterior, în 2014, firma ceruse evacuarea a trei familii, Silvia Ungureanu, Ştefan Pascenco şi Florin Palade. „Fiecare am avut magazie pe terenul ce aparţine acum familiei Voiculescu. Au minţit în instanţă că magaziile sunt din lemn, când ele erau din cărămidă. Mai aveam plantate nişte roşii pe o bucăţică de teren. În 2014, după ce familia Voiculescu a cerut evacuarea, au venit şi au dărâmat toate magaziile“, zice Silvia Ungureanu.

Informaţia este confirmată şi de Florin Palade: „ Noi doar depozitam diverse lucruri în magaziile pe care le-au dărâmat după ce au cerut evacuarea noastră.“

 

Dacă fac bloc, ne-au terminat“

Oamenii care locuiesc la casele învecinate se declară extrem de nemulţumiţi de intenţia familia Voiculescu de a construi în acea zonă un bloc. „Dacă fac bloc, ne-au terminat. Ne vom adresa instanţei. Nu se poate să primească PUZ pentru un bloc la numai câţiva metri de casele noastre. În zonă, construcţiile au maxim un etaj plus mansardă. Dacă ei fac bloc aici nu o să mai vedem soarele. În plus, dreptul nostru de servitute este încălcat flagrant. Dacă, Doamne fereşte!, ia foc ceva, murim de vii pentru că maşinile de pompieri nu au pe unde să intre. Accesul nostru la stradă este de cel mult un metru şi jumătate“, zice Florin Palade, proprietarul unei alte case situate în vecinătate.

Nici Zapodeanu nu pare încântat de ideea construirii un bloc. „Eu mai am un teren lângă cel vândut familiei Voiculescu. Pe mine, în calitate de vecin, nu m-au înştiinţat“, susţine Zapodeanu.

 

REPORTER DE IAŞI a încercat să prezinte şi punctul de vedere al familiei Voiculescu, însă niciunul dintre membrii familiei nu a putut fi contactat.

Voiculescu a aflat că la Iaşi cererea de apartamente e mai mare decât oferta

 

Firmă numai pe pierderi

Firma SC Wise Invest SRL Bucureşti merge în pierdere de câţiva ani. Din 2008, are cifră de afaceri zero, cifra datoriilor crescând de la 12 milioane lei în 2008 la peste 20 de milioane de lei în 2016. Asta în condiţiile în care în 2004, firma familiei Voiculescu a înregistrat un profit de un milion de lei, în 2006 a avut un profit de peste şapte milioane de lei, iar în 2007 aproape două milioane de lei.

După intrarea la închisoare a capului, averea familiei Voiculescu s-a diminuat dramatic. Astfel, potrivit ziarului Capital, Voiculescu avea o avere de 1,1 miliarde de euro în 2010, suma scăzând la puţin peste 150 de milioane de euro în 2016.

Terenuri şi la Bacău

Firma familiei Voiculescu deţine terenuri şi în alt judeţ din Moldova, la Bacău. Astfel, în martie 2006, WISE Invest a cumpărat un teren de 840 metri pătraţi aproape de centrul oraşului, pe strada I.S. Sturza nr. 35. În iunie 2007, firma a mai luat un teren de peste 830 metri pătraţi pe strada Banca Naţională nr. 6. În august 2007, a achiziţionat un teren de 740 metri pătraţi situat pe Calea Moldovei nr. 2 bis, pentru ca în noiembrie 2007 să cumpere un teren de 7.300 metri pătraţi situat la adresa Ştefan cel Mare nr. 56, în vecinătatea Arena Mall.

Pentru terenul situat pe Calea Moldovei nr. 2 bis, familia Voiculescu a obţinut chiar un PUZ de construcţie pentru un bloc de cinci niveluri, în 2008, însă proiectul nu a mai fost dus până la capăt.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30