fbpx
Print this page

Oamenii lui Boca fac un bloc monstruos ÎN AFARA LEGII


În randarea de pe pagina oficială, blocul apare într-un cadru idilic, încojurat de verdeață și dealuri molcome. În realitate, e înghesuit la șosea, între casele și depozitele din Horpaz, sufocând complet zona. Autorizația era pentru demisol, parter și 2-3 etaje, în funcție de tronson. La subsol trebuia să fie parcare. Firma din siajul lui Florin Boca a obținut reautorizare, transformând parcarea în apartamente și mai ridicând încă 1-2 etaje. Paravanul e Lăcrămioara Gabriela Ioniță, cu firma Darcilo, iar pe șantier era văzut Ionel Onofriciuc, prieten al consilierului local Florin Boca (PSD). Ioniță a fost angajata lui Onofriciuc la Dan Mixt Est SRL și agenta de vânzări a lui Boca la proiectul rezidențial Colina Însorită. Onofriciuc a preluat firma ITC Alternativ Consult, după ce s-a „vărsat” afacerea concesionărilor parcărilor din Iași, paravanul fiind tot Lăcrămioara Ioniță.

Regula este că nu mai există reguli. O firmă apropiată de Florin Boca - fost președinte al Comisiei de Urbanism a CL Iași până când, din cauza scandalurilor, a demisionat - ocupă cu un bloc o mare parte dintr-un teren pe care-l deține în CUG.

După Tehnopolis, pe partea stângă pe sensul spre Ciurea, SC Darcilo SRL a construit un imobil cu demisol, parter și 3 etaje, după care a primit aprobare să mai ridice un nivel pe un tronson și două niveluri pe cealalt.

Darcilo SRL aparține Gabrielei Ioniță, care a fost reprezentant de vânzări pentru Rafant Company SRL, firma care aparține, în acte, surorii lui Florin Boca, fiind în realitate a acestuia. Urbanismul Primăriei i-a aprobat fără rezerve planurile de extindere, chiar dacă imobilul este imens, raportat la terenul din jur, și nu există locuri de parcare. Construcția este un exemplu de anti-urbanism, arătând ca un ghetou. Unul însă extrem de profitabil.

Monstruozitatea

Pe Șoseaua Nicolina 165, după Tehnopolis, pe aceeași parte, s-a ridicat pe o fâșie îngustă de teren, direct dintre casele din jur, un imobil cu demisol, parter și două, respectiv 3 etaje. Investiția aparține firmei SC Darcilo SRL, iar proiectul poartă denumirea de Sunny Residence.

Partea de la stradă a clădirii este îngustă. Construcția se duce însă mult în adâncime, spre casele din fundal. Mastodontul ocupă cea mai mare parte din teren, spațiul și casele din jur fiind sufocate. Până în gardul blocului nu sunt mai mult de 4-5 metri, pe fiecare latură.

Demisolul este de fapt un parter puțin scufundat în pământ, parterul este la nivelul etajului 1, în partea din față are 3 etaje, în partea din spate două.

Urbanismul Primăriei nu a avut emoții să autorizeze clădirea. Actele au mers ca unse pentru apropiata lui Florin Boca. În 2016, a obținut autorizația în cinci luni, iar acum blocul este ridicat.

Doar că a mai depus un set de hârtii, în 2017, la Urbanismul Primăriei, iar toate organismele au dat aprobările pe bandă rulantă, în bătaie de joc față de orice reguli: extindere pe verticală, cu încă un etaj în partea din față și cu două în partea din spate și, extrem de grav, transformarea demisolului, care trebuia inițial să fie parcare, în locuințe.

 

POT și CUT

Pe aprobările vechi, oficial, clădirea avea procentul de ocupare al terenului (POT) de 45% (pământ de 1.450 mp, clădirea are undeva la 680 mp), iar coeficientul de utilizare CUT (suprafața desfășurată împărțită la dimensiunea terenului) ar fi fost de 2,1.

Acum, POT-ul oficial nu s-a schimbat, amprenta clădirii a rămas la fel. Ce s-a schimbat dramatic este CUT-ul. La o clădire de 6 nivele, cu 680 mp pe etaj, totalul este de 4.080 mp. Cu un teren de 1.450 mp, CUT-ul ajunge dintr-un foc la 2,8. Care este traducerea arhitecților pentru o asemenea cifră? Sufocare.

Problema care se pune la un CUT mare este cea a numărului de locuri de parcare. Este evident că dacă ai o suprafață mică de teren și construiești enorm pe ea, umfli această cifră, nu vei ajunge la locurile de parcare de care au nevoie, undeva la 1,2-1,5 de fiecare apartament, după standardele actuale”, explică arhitectul Andrei Ciuhodaru.

Și exact aici a mai lovit o dată Urbansimul Primăriei: în locurile de parcare și așa insuficiente. A doua mare problemă apare la o măsurare cu Google Earth Pro, un instrument precis. Terenul are undeva la 1450 mp, foarte adevărat, doar că imobilul are amprenta la sol mai mare cu peste 60 mp: aproximativ 740, nicidecum 680. În aceste condiții, CUT-ul ar fi de fapt, pentru cele 6 nivele, de 3,06.

 

Cum se face modificarea

Înălțarea cu un etaj pe o parte, două pe alta, și renunțarea la locurile de parcare nu a trecut prin Comisia de Urbanism a CL. Nu a fost nevoie, legislația este permisivă, chiar dacă înseamnă sufocare. „Nu a trecut așa ceva prin fața noastră. Noi am aprobat proiectul inițial, cu acei parametri prevăzuți acolo: locuri de parcare suficiente pentru numărul de apartamente, cu o anumită situație a parcării, în demisol. Exclus să aprobăm vreodată un bloc fără locuri de parcare suficiente sau să avizăm anularea unor locuri de parcare”, explică Ciprian Bostan, membru al Comisiei de Urbanism a CL.

Cum s-a făcut modificarea? Din pix, direct la Serviciul de Urbanism al Primăriei. „Au mai fost cazuri. Vine beneficiarul acolo cu o hârtie cu explicații tehnice că firma de construcții nu poate face acolo parcare, este un teren infiltrat sau sunt alte probleme. Pe baza acelei hârtii, primește autorizație pentru modificare. La fel și în cazul supraînălțării. Ea nu mai trece prin comisie, merge direct la Urbanism. Au voie să adauge până la 20% pe verticală, conform legii”, mai spune Ciprian Bostan.

La Comisia de Urbanism sunt însă depuse alte cereri de reautorizare de către alți investitori care vor să-și extindă clădirile. Faptul că Darcilo, interpusa lui Onofriciuc și Boca, n-a mai fost nevoită să treacă prin Consiliul Local, fiind suficientă aprobarea Serviciului de Urbanism al Primăriei, arată că Lăcrămioara Ioniță, o modestă agentă de vânzări, e printre cele mai influente persoane din Iași, la ora aceasta.

Gabriela Ioniță, proprietarul Darcilo SRL, a lucrat în trecut la Rafant, unde a fost agent de vânzări. Legătura dintre Ioniță și Boca este clară: în 2016, reporterii Ziarului de Iași au discutat cu Gabriela Ioniță despre apartamente de vânzare într-un bloc ridicat de Rafant în Păcurari. Imobilul fusese autorizat inițial drept o vilă, apoi societatea condusă în acte de sora lui Florin Boca, pe atunci președinte al Comisiei de Urbanism din CL, a făcut un bloc cu 14 apartamente.

În timpul discuției telefonice cu reporterii care jucau rolul unor posibili cumpărători, Gabriela Ioniță a precizat că apartamentele din blocul din Păcurari sunt vândute toate, dar Rafant construiește alt bloc la ieșirea din Iași, în capăt CUG.

La amplasamentul indicat, însă – bloc cu 3 etaje, cu 38 de apartamente – aceștia au descoperit că, de fapt, constructor este Darcilo, firma Gabrielei Ioniță de la Rafant.

oca: „Nu am treabă cu Darcilo”

 

Florin Boca nu a negat atunci că o cunoaște, cum nu a negat nici acum, doar că, susține el, nu are nici o legătură cu Darcilo sau cu Rafant. „Sunteți greșit informați. Nu am treabă cu Darcilo, cu blocul făcut de ei, nu am treabă nici cu Rafant Company”, ne-a spus Florin Boca.

Aceeași Gabriela Ioniță a fost implicată, printr-o altă firmă – ITC Alternativ Construct SRL, într-o tentativă de a prelua parcările din Iași, la o licitație de la finalul lui 2014. Licitația a fost până la urmă anulată. Numai că, imediat ce a mai fost întrebat și despre acest subiect și legăturile cu Ioniță, Florin Boca a demisionat de la conducerea Comisiei de Urbanism a CL.

 

Onofriciuc – „Sex cu minore”

 

Ionel Onofriciuc a preluat pachetul majoritar de la ITC Alternativ Construct după ce-a picat afacerea cu parcările. Ulterior, a dat firma mai departe, rămânând cu un număr infim de acțiuni. Onofriciuc este implicat în Dosarul „Sex cu minore”, fiind trimis în judecată, procesul fiind acum în apel.

Trebuie menționat faptul că Darcilo SRL a cumpărat terenul de la CUG în aprilie 2016, iar în septembrie, cinci luni mai târziu, avea autorizația de construcție deja. Președintele Comisiei de Urbanism era Florin Boca, care a demisionat în octombrie 2016.

Ioniță bagă capul la cutie

REPORTER DE IAȘI a încercat să ia legătura cu Gabriela Lăcrămioara Ioniță, pe un număr de telefon lăsat la contact în datele firmei Darcilo SRL. Dar, în realitate, numărul aparține unui birou de contabilitate. Nu avem altă legătură cu doamna, doar i-am ținut contabilitatea la firme”, ne-au explicat angajații.

Contactată pe Facebook, unde apărea online, Lăcrămioara Ioniță nu a dorit să ne răspundă la întrebări.

 


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare